Transpirații nocturne: cauze și remedii rapide!

Transpirații nocturne: cauze și remedii rapide!

Publicat de Larisa Moldovan pe 29 November 2022 in Remedii NaturisteSanatateSfaturi

Uneori ne trezim noaptea și în ciuda faptului că avem o temperatură normală și o cameră spațioasă, transpirăm de parcă am face un efort mare, iar acest tip de transpirații nocturne pot fi însoțite și de alte simptome.

Transpirația excesivă în timpul nopții determină o persoană să se trezească pentru a schimba cearșafurile și pijamalele din cauza umidității. Întreruperea somnului afectează negativ echilibrul hormonal.

Transpirația este un mecanism de reglare a temperaturii corpului, atunci când temperatura centrală a corpului crește, se declanșează un mecanism de răcire.

Acest mecanism poate fi cauzat de mai mulți factori, inclusiv exercițiile fizice și temperatura mediului, dar și modificări fiziologice ale sistemului imunitar, infecții etc. Se întâmplă să transpiram și în fața stimulilor psihologici precum frica, suferința și stresul. Acest lucru este cauzat de capacitatea sistemului nervos de a modifica procesele fiziologice, cum ar fi bătăile inimii și tensiunea arterială.

Principalele cauze ale transpirațiilor nocturne

Transpirația este complet normală și ne permite să menținem temperatura corporală adecvată. Ca urmare, ajută la evitarea leziunilor interne, în principal în celulele creierului care sunt foarte sensibile la temperaturi ridicate. Cu toate acestea, transpirația în timpul somnului nu este un lucru normal. Dacă acest lucru se întâmplă frecvent, atunci se poate datora anumitor patologii la care ar trebui să fim atenți.

Iată cauzele fiziologice ale transpirațiilor nocturne:

Menopauza: Modificările hormonale în timpul, înainte și după menopauză sunt una dintre cauzele transpirației nocturne. Ca urmare a producției reduse de estrogen, creierul reacționează prin creșterea temperaturii corpului. Și, de asemenea, trebuie să ne amintim că hormonii sunt farmacia organismului.

Infecții: Infecțiile cresc temperatura corpului pentru a lupta împotriva bacteriilor sau virușilor, infecțiilor respiratorii sau interne. Ca urmare, aceste infecții pot provoca o creștere a temperaturii în timpul nopții, iar organismul, activând toate mecanismele de autoreglare, produce transpirația.

Există și infecții mai grave cum ar fi endocardita și tuberculoza. Este important să verificăm dacă avem și alte simptome în afară de transpirații nocturne.

Hipertiroidism: Tiroida este o cutie magică plină de hormoni. Datorită acestui organ, putem sintetiza alți hormoni. Ca urmare a unui dezechilibru al hormonilor, activitatea întregului organism se modifică, inclusiv centrele de control ale creierului.

Substanțe chimice: multe dintre aceste substanțe se găsesc în medicamentele care induc transpirația, inclusiv antidepresivele și anxioliticele. De asemenea, alcoolul și tutunul pot modifica controlul temperaturii corpului.

Alimentația nesănătoasă: o alimentație dezechilibrată, în special supraalimentarea, alimentele rafinate și procesate, pot provoca transpirații nocturne. De asemenea, persoanele care suferă de reflux gastric sau probleme digestive suferă de această tulburare foarte des.

Cauzele psihologice ale transpirațiilor nocturne

Motivele psihologice sunt foarte diverse. În timpul nopții, creierul nostru rezumă ceea ce am învățat și am trăit în timpul zilei pentru a face o memorare concretă. Evident, dacă am avut o zi puternică, foarte entuziasmată, sau am trăit situații stresante, atunci aceste lucruri vor avea consecințe asupra corpului nostru.

Cum să scapi de transpirațiile nocturne:

1. Îmbrăcați-vă cu haine curate pentru somn și, de asemenea, nu vă îmbrăcați prea gros.

2. Schimbați-vă regulat cearșafurile cu altele proaspete, din bumbac.

3. Păstrați încăperea răcoroasă folosind un ventilator sau deschizând ușile și ferestrele. Dacă este iarnă, nu dați centrala la maxim.

4. Faceți o baie de seară cu apă caldă, sare, bicarbonat de sodiu și ierburi (salvie, mușețel, urzică, rădăcină de valeriană). De asemenea, folosiți exfoliante cu cafea pentru un masaj ușor după baie. Acest lucru vă va împrospăta corpul și vă va calma nervii.

5. Tehnici de relaxare înainte de culcare.

  • Evită mesele mari și grele înainte de culcare.
  • Evită băuturile carbogazoase și înlocuiește-le cu sucuri naturale de casă sau ceaiuri calde.

Dacă transpirațiile nocturne devin prea frecvente și incontrolabile, mergeți la medic. Poate că organismul dumneavoastră vrea să vă spună ceva.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!