Transforma singuratatea in terapie, foloseste timpul in dezvoltarea ta!

Cand apartii unei persoane si cand te poti desprinde totusi de ea esti libera. Cand zbori peste cladiri fara sa te zgarii, cand stai sub ploi fara sa te uzi, cand poti sa urli la lume si sa te lasi muscat de oameni fara sa te doara esti libera sa fii om. Cand nu te lasi atinsa de rautati, cand scutul tau de aparare functioneaza cu instinct automat. Cand inchizi ochii in fata durerii si o confunzi cu fericirea... Cand spui “nu” lucrurilor care te dor. Cand privesti in urma la ceea ce ai facut si gasesti miracolul de a zambi, de a nu te repeta in ce ai facut gresit. Cand iti privesti copilul si ceva din tine iti striga ca nici copilul din tine nu a murit. Cand iubesti un barbat peste limita libertatii, dar nu ai accepta sa il privezi de libertatea de a pleca de langa tine... esti libera. Cand atingi cu degetele infinitul si sa ti se deschisa poarta visurilor. Cand astepti primavara ca pe un miracol al vietii. Cand ai timp sa observi mugurii de floare si cand te lasi extaziata de explozia de viata a naturii. Cand inca iti place sa mergi cu picioarele goale prin iarba verde, matasoasa si o cauti cu dor si disperare in fiecare colt de beton si ciment al marilor orase. Cand refuzi sa imbatranesti oricum, ci cu ani, cu demnitate, cu frumusete. Cand trupul se vestejeste zi de zi, dar spiritul refuza sa ingenuncheze si devine viu, mai viu, mai nestingherit. Cand nu poti face totul in jurul tau dupa forma visurilor si a dorintelor tale, dar cand poti sa accepti ca unele lucruri nu stau in puterea ta. Cand banii nu devin matura pe care vrei sa zbori in viata. Cand nu trebuie sa spui “la revedere” ca sa te intorci. Cand pleci fara sa vrei sa te mai intorci. Cand lasi pe altcineva sa iti stearga lacrimile. Cand deschizi ochii si iti spui: 'buna dimineata, te afli in locul potrivir”. Cand inchizi ochii si nu visezi ca te pierzi in alt loc decat cel in care esti. Cand te intorci la inceputuri fara nostalgia trecutului. Cand regreti poate totul, dar nu ai schimba nimic. Cand razi si razi si razi pentru ca ai plans prea mult. Cand o carte magica iti aminteste de un cineva care ai fost. Cand o melodie te poarta acolo unde nu ai putut ajunge niciodata. Cand nervii tai se duc pe apa sambetei la zambetul unei persoane pe care o iubesti. Cand simti ca poti sa iubesti mai mult, mai mult, mult mai mult decat o faci acum si... totusi nu renunti sa speri ca poate... intr-o buna zi. Cand o sa faci toate astea... nu inseamna ca esti naiva. Inseamna ca inca mai crezi in libertatea de nu fi oricum, oricand, oriunde, un simplu om, ci un om care a traversat garduri, a trecut peste piedici, a daramat ziduri. Cand te simti multumit cu tine te afli deasupra lumii, deasupra tuturor. Esti deasupra ta.
Publicitate

Singurătatea mă întăreşte, fără ea sunt ca fără de apă şi mâncare. Fiecare zi fără ea mă sleieşte de puteri. Eu nu mă mândresc cu singurătatea mea, dar eu depind de ea. spunea Charles Bukowsky

Prin legăturile pe care le formăm unul cu celălalt, suntem capabili să creăm o lume nouă, să realizăm schimbarea pe care o vrem și să găsim tovărășie și iubire. Cu toate acestea, trebuie să învățăm că este bine să fim singuri din când în când.

Este important ca fiecare om să fie fericit în propria companie, dar este o sarcină dificilă, deoarece, ca o societate, ne echivalăm că suntem singuri cu un fel de deficiență. Această noțiune a fost dezmințită, iar rezultatele au arătat că persoanele care preferau singurătatea ocazional ”aveau la fel de mult capital social” – definit de atractivitatea fizică, înălțime, greutate, statut socio-economic și realizări – ca și colegii care nu erau niciodată singuri.

De fapt, persoanele care stau singure ocazional se bucură de mai multe beneficii:

Îmbunătește creativitatea

Unul dintre beneficiile pe care le are ”timpul pentru mine” este că singurătatea impusă de sine îmbunătățirea creativitatea. Kieth Sawyer, psiholog în cadrul Universității Washington, spune în lucrarea sa că grupurile de brainstorming vin cu mult mai puține idei decât persoanele care lucrează singure și apoi pun bazele ideilor în grup. Singurătatea îi ajută să profite de creativitatea pe care au reușit să o împărtășească cu ceilalți. În timpul ”meditației” este îmbunătățită atenția și concentrarea de care au nevoie pentru a reuși să gândești mai bine și să îți creezi un potențial.

Crește nivelul de concentrare

Chiar și extrovertiții trebuie să se ”reîncarce”. Potrivit doctorului de psihologie, Sherrie Bourg Carter, atunci când ne oferim câteva momente de singurătate, ne permitem să ne odihnim. În această stare de singurătate, poate fi golită mintea, pot fi adunate gândurile, reîncărcarea bateriilor, având posibilitatea de a ne reseta. Numai în acel moment va crește nivelul de concentrare prin eliminarea distragerilor, cum sunt plăcerea socială, pentru a permite un moment de claritate.

Timpul poate fi un reabilitar de relații

Publicitate

Din moment ce suntem creaturi sociale, avem tendința de a crede că orice lucru bun pentru individ este bun pentru relațiile noastre personale. Când suntem singuri, putem să ne gândim mai mult la felul de prieteni și parteneri pe care dorim să îi avem în viața voastră.

De asemenea, puteți deveni mai apreciativ față de relațiile actuale, petrecând ceva timp departe de acestea. Acest timp singuratic îți poate dezvălui sau reafirma afirmațiile și prioritățile.

Bucură-te de singurătatea productivă în doze mici, cum sunt deconectarea seara sau în timpul orelor de muncă (5 minute, nu mai mult). Oamenii pot fi creaturi sociale, dar toți beneficiem atunci când ne acordăm un pic de timp pentru a fi singuri, nu însingurați.

Vă propunem 30 de citate ale lui Charles Bukowsky despre dragoste, viaţă şi singurătate:

1. E bine să ai unde să mergi când ţi-e rău.

2. Cu viziunile mele asupra vieţii, primul lucru – este să evit comunicarea cu oamenii. Cu cât îi întâlnesc mai puţin, cu atât mai bine mă simt.

3. Singurătatea mă întăreşte, fără ea sunt ca fără de apă şi mâncare. Fiecare zi fără ea mă sleieşte de puteri. Eu nu mă mândresc cu singurătatea mea, dar eu depind de ea.

4. Pur şi simplu să trăieşti până ai să mori – deja e un lucru greu.

5. Sărăcia şi ignoranţa nasc propriul adevăr.

6. Ca să începi să salvezi lumea, trebuie să salvezi pe fiecare om în parte, unul după altul. Să-i salvezi pe toţi – e romantism şi politică.

7. Să vezi pe ecran numai rahat a devenit atât de obişnuit , că oamenii au încetat să conştietizeze că ei se uită numai la rahaturi.

8. Depresia şi sinuciderea deseori au fost rezultatul dietei incorecte.

9. Scriitorii sunt oameni trişti şi când le apare speranţa, ei încetează a mai fi scriitori.

10. LA 25 de ani geniu poate fi oricine. La 50 de ani – deja trebuie să faci ceva pentru asta.

11. Ambiţia rareori ajută talentul. Altă treabă este norocul. Talentul tot timpul merge în urma lui.

12. Lucrurile mergeau bine, dar nu se ştie încotro.

13. Desigur, pe om poţi să îl iubeşti , dacă nu îl cunoşti îndeaproape.

14. Problema omenirii constă în aceea că oamenii inteligenţi sunt plini de îndoieli, iar cei proşti sunt plini de încredere.

15. Dacă ţi-a reuşit să minţi un om asta nu înseamnă că el e prost, ci înseamnă că au avut încredere în tine mai mult decât meriţi.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!


Publicitate


Alte Articole