Toti romanii ar trebui sa cunoasca istoria iei – cămaşa tradiţională românească a femeii

Publicitate

Cunoscută şi sub denumirea „cămaşa cu altiţă” (chenar), ia reprezintă mult mai mult decât un obiect vestimentar reinventat de către designerii actuali (internaţionali sau autohtoni) – ea a rămas un simbol, o poveste, o carte de istorie.

Poporul român se identifică, printre altele şi poate în cel mai autentic mod, prin portul său popular, cu precădere prin cea mai reprezentativă şi cea mai marcată de simboluri piesă a sa: cămaşa.

“Purtăm ii ca să ne identificăm cu etalonul frumuseţii, bunătăţii şi fericirii populare”, Varvara Buzilă, doctor universitar Universitar.

Materialele, broderia realizată din benzi ornamentale ce caută echilibrul perfect, toate sunt, de fapt, nişte simboluri vizuale cu o mare încărcătură.

Proporţiile sunt alese şi verificate cu atenţie de meşteşugar, iar locurile fiecărei broderii sunt stabilite cu stricteţe dumnezeiască pentru a realiza “opera cea mai importantă”, opera a numeroase generaţii de femei.

În conceperea iei, româncele au investit o parte din spiritul perfecţionist feminin, aspiraţiile lor spre frumuseţe, bunătate, fericire, iubire…

“Cea care se ocupa de lucrul iei era femeia care nu se putea mărita dacă nu ştia a ţese, a toarce sau a croi o cămaşă. Ea a amestecat încă de-atunci, deodată cu materialele şi culorile folosite – tot sufletul ei, toată dragostea ei şi toate lacrimile ei”, a declarat Oana Pârvan pe blogul său.

Semnificaţia spirituală a iei

“Însemnele magice cusute cu grijă, cu fiecare împunsătură de ac, aveau menirea de a proteja purtătorul de spiritele rele, de farmece, de soarta rea. Tinerele moşteneau de la bunicile lor sau de la mamele lor nu doar arta meşteşugului popular ci şi rugăciunile potrivite care se spuneau obligatoriu înaintea începerii torsului lânii, a ţesutului sau a împletitului firelor.”, revine aceasta.

În lucrarea “Costumul popular din Republica Moldova. Ghid practic”, editată sub egida Unesco, semnată de Varvara Buzilă, se spune că ia este cea mai important piesă din costumul popular pentru că: „determină compoziţia ornamentală a costumului, restul pieselor asociindu-se cu cămaşa, cu care trebuie în mod imperios să se acorde ca epocă, vârstă, ornamentică, cromatică”.

Altfel spus, cămaşa este transpunerea tradiţiilor, a anumitor evenimente, a diferenţelor sociale, de vârstă…

Începuturile iei

Din punct de vedere lingvistic, termenul “ie” este derivat din latinescul “tunicae lineae” (tunică subţire purtată pe piele).

Sub formă de camisa (termen împrumutat de la celţi, cu o expunere mai largă), s-au menţionat aspecte despre portul românesc încă din secolul al VI- lea, apărând însemnări în limba latină chiar şi în “Glossarium mediae et infimae Latinitatis” al lui Du Cange.

Publicitate

Cu toate astea, nu se poate preciza exact data apariţiei iei, dar se presupune că ar fi fost prima oară purtată de populaţia din cultura Cucuteni.

Tipuri de ii

În raport cu croiala, se poate face următoarea clasificare: cămaşa „de-a întregul” (cea mai veche), ia (cămaşa încreţită la gât) şi cămaşa cu platcă, (deja cu influenţe urbane, cu dreptunghi de pânză în zona umerilor).

Semnul central al cămăşii era crucea, iniţial fiind confecţionată din pânză de in sau cânepa, ca mai târziu să se opteze pentru bumbac sau mătase.

În partea de sud a ţării iile erau ţesute cu borangic, iar în toate regiunile erau accesorizate cu broderii la gât şi mâneci şi cu mărgele.

Unde se purta ia şi unde se mai poartă în prezent?

“Iile brodate cu „spic” făceau parte din costumul de nuntă din Moldova. Culorile folosite la broderie erau în două-trei nuanţe cromatice, de regulă, dar se broda şi cu o singură culoare, de obicei negru.

Femeile căsătorite şi cele în vârstă respectau anumite principii în realizarea costumului, preferând culori mai reţinute, modele de croială mai modeste şi un material ţesut mai simplu, în timp ce la fetele tinere culorile sunt deschise şi aprinse. Acestea din urmă nu-şi acopereau capul cu ştergarul de îmbrobodit (privilegiu rezervat nevestelor) şi nu purtau nici şorţ de protecţie din acelaşi motiv.”, consemnează historia.ro

“Costumele cusute cu ornamente negre se purtau în momentele dureroase atunci când cineva drag murea, cele cusute în culori vii exprimau fecioria, virginitatea sau erau specifice anumitor ceremonii”, a mărturisit Oana Pârvan.

În prezent, ia (în forma sa iniţială) se mai poartă în zone precum Maramureş, Sighişoara, unele oraşe din Ardeal, cu precădere în cadrul unor evenimente speciale, precum nunţi, botezuri, Ziua Naţională. Poate au mai rămas câteva bătrâne nostalgice care îşi poartă zilnic cămaşa tradiţională.

Principesa Ileana, Principesa Elena, Regina Maria (fostă Regina Elisabeta a Greciei)…

…toate au purtat cu mândrie ia românească. Dintre toate, cea care a transformat ia în stilul vestimentar personal a fost Majestatea Sa Maria, regină a României, principesă a Romaniei, principesă de Edinburg şi de Saxa Coburg şi Gotha.

Nepoată a reginei Victoria a Marii Britanii şi soţie a prinţului Ferdinand de Hohenzollern, Regina Maria a rămas în memoria poporului român ca artistă, soldat, diplomat, dar şi o iubitoare de artă populară.

De aceea, şi-a pus amprenta pe întreaga garderobă regală, aducând la viaţă şi înnobilând costumul popular românesc.

Sursa: one.ro

Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!

Publicitate
Alte Articole
Articole

Intr-o relatie nu e suficient sa spui doar “Te Iubesc”, trebuie sa avem respect reciproc, sa recunoastem cand gresim, sa iertam si sa apreciem

Publicitate

“Omul are nevoie de dragoste. Viața fără duioșie și fără iubire nu e decât un mecanism uscat, scârțâitor și sfâșietor.” – Victor Hugo

Iubirea pe care i-o porti cuiva este importanta in relatii, dar daca vrei sa-ti intaresti legatura, e important sa rostesti si urmatoarele 3 fraze la momentul potrivit.

“Te iubesc” este considerat cel mai important liant in relatii, fraza care va aduce instant mai aproape si va mentine conectati si fericiti. Nu e de mirare ca e importanta, avand in vedere ca e una din propozitiile pe care le-am internalizat inca din copilarie, cand parintii nostri ne repetau cat de mult ne iubesc ori de cate ori aveau ocazia. Dar sentimentele noastre de afectiune, pe care in mod clar e important sa le exprimam, sunt doar un aspect al relatiei de iubire.

Iata care sunt cele 3 fraze pe care ar trebui sa le folosim mai des si care sunt esentiale in orice relatie.

1.“Imi pare rau” – Mai devreme sau mai tarziu vei comite o greseala pentru ca imperfectiunea e adanc inradacinata in natura umana. Atunci cand comiti o greseala fata de partener si acesta sufera consecintele, recunoasterea erorii e necesara. La fel de important este sa-i arati partenerului ca intelegi ca i-ai cauzat durere. Desi multor oameni li se pare dificil sa-si exprime sentimentele si regretul in astfel de cazuri, un simplu “imi pare rau” este un punct bun de plecare.

De ce e important sa-ti ceri scuze – Terapeutii de cuplu spun ca adesea partenerul care a gresit nu e de acord cu modul cum percepe situatia cel care sufera, spunand ca intentiile sale erau bune. Acest lucru duce la conflicte si partenerii sfarsesc prin a se certa in legatura cu cine are mai multa dreptate, lucru care nu duce la nimic bun. De aceea e crucial sa-ti ceri scuze. Asa ii arati partenerului ca iti pasa ca i-ai ranit sentimentele, indiferent de faptul ca ai facut-o fara intentie, si ca iti doresti sa-ti repari greseala. In psihologie, acest lucru se numeste “tentativa de reparare” si ajuta partenerul sa-si dea seama ca nu-ti doresti sa adancesti problema, dimpotriva, vrei sa o dezamorsezi. E o strategie foarte buna, care-ti salveaza relatia de emotii otravitoare precum furia sau ura.

Publicitate

Conteaza si cum iti ceri scuze – Sa spui “imi cer scuze” e un mod bun de a-ti recunoaste vina, dar trebuie sa fii atenta ce cuvinte folosesti. Daca spui “imi pare rau ca te-ai simtit asa cand eu am…” practic dai vina pe partener pentru emotiile negative care au fost provocate de greseala ta. E mai intelept sa spui “imi pare rau ca te-am facut sa te simti astfel”. Asa ii validezi sentimentele si-ti e mai usor sa-ti clarifici intentiile si sa pavezi drumul catre o rezolvare pozitiva a situatiei.

“Te iert” – Sa incerci sa te revansezi pentru greselile facute este primul pas atunci cand ti-ai ranit partenerul, dar doar iertarea va pune punct conflictului. Si desi “te iert” pare usor de rostit, iertarea nu e mereu asa de usor de acordat. E posibil ca partenerul care sufera sa aiba nevoie de mai mult timp pentru a se elibera de emotiile negative si a-si recapata increderea. Dar asa cum “nu exista iubire fara iertare”, nu exista nici iertare fara iubire. Asta inseamna ca iertarea este la fel de importanta ca oferirea scuzelor iar daca iubirea dintre voi e puternica, mai devreme sau mai tarziu (trebuie sa ai rabdare) partenerul te va ierta. Iar atunci cand acest lucru se intampla, relatia devine mai sincera si partenerii mai predispusi la a-si cere iertare unul altuia in viitor.

“Sunt mandra de tine” – Nu exista iubire fara respect si admiratie si acestea se manifesta cel mai explicit atunci cand recunosti realizarile partenerului si-i lauzi reusitele. Asa ca “sunt mandra de tine” este o fraza pe care partenerului trebuie sa o auda de fiecare daca cand face ceva bine. Aratandu-i ca-l apreciezi ajuta si la intarirea legaturii emotionale.

Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!

Publicitate
Alte Articole
Relatii