“Să fii bun cu oricine și în orice situație, chiar și cu cei ce ți-au greșit. Să iubești și să dăruiești ori de câte ori ai ocazia. Să ierți chiar și cele mai negre fapte. Să mulțumești pentru orice te face să nu plângi. Să recunoști când greșești și să îți ceri scuze.
Să crezi și să speri până în ultima clipă. Să prețuiești fiecare moment sau cuvânt care nu te face să te întristezi. Să te bucuri. Să zâmbești. Să cunoști frumusețea lucrurilor mici. Să ai curaj și să îți îndeplinești toate visurile. Să ai respect pentru cei ce te înconjoară. Să știi să pierzi. Să știi să te oprești din ceva ce nu îți face bine. Să fii recunoscător. Să te bucuri că vezi, simți, auzi, te ridici din pat și faci tot ce-ți place.
Să nu renunți niciodată la ceva ce ți se pare prea greu dacă ai susținere și știi că o faci din toată inima. Să nu judeci după o primă vedere, ci să ai răbdare și să cercetezi. Să nu uiți. Să nu plângi și să te irosești degeaba când știi că nu se mai poate face nimic.
Să înțelegi că banii nu pot înlocui sănătatea și nici lucrurile materiale fericirea. Să înțelegi și că ești muritor și nu te poți juca cu viața cum vrei tu. Ești trecător și nu știi cât timp vei fi aici. Să înțelegi că tupeul și aroganța nu te fac mai o persoană mai interesantă.
Să înțelegi cât de fragil ești și că nu deții întotdeauna controlul asupra lucrurilor de care ești sigur.
Și nu în ultimul rând, să fii fericit. Mai ales pentru că trăiești, nu doar exiști.” extras din ‘Suflet de portelan’ – Andreea Lichi
Puteți comanda cartea din librăria online Libris
https://www.libris.ro – CLICK AICI
Facebook Andreea Lichi – Suflet de portelan
Despre autoarea cărții:
Andreea Lichi – Am 20 de ani și studiez psihologia. Sunt un om pasionat de cunoaștere, iubesc să empatizez cu cei de lângă mine și să-i ascult.
Până acum 6 primăveri făceam parte dintr-un ansamblu de dansuri populare. Eram un copil în pragul adolescenței ce avea rezultate remarcabile la școală, un copil ce avea planuri, idealuri, ce se visa în câteva luni pe scenele Parisului pentru un festival. Însă, un accident rutier mi-a dat peste cap toate visurile și mi-a făcut cunoștință cu o realitate despre care habar n-aveam că există.
Am ajuns dependentă de niște mașinării ce mă țineau în viață și mă ajutau să respir. Am ajuns să-mi pot mișca doar ochii într-un mediu în care zilnic câțiva oameni plecau de acolo cu un cearșaf alb pe față.
După lungi suferințe, fotoliul rulant a devenit extensia mea. În ciuda provocărilor și barierelor pe care societatea mi le-a oferit în plus pe lângă situația medicală, am reușit să mă reinventez și să nu mă limitez doar la a consuma. Sunt studentă la psihologie, model in evenimentul Atipic Beauty, fac voluntariat în centrele cu persoane vulnerabile și mă implic in diverse proiecte ce au ca scop susținerea persoanelor cu care viața a fost mai puțin prietenoasă și nu numai. Coordonez și un grup de socializare, de suport, pentru tinerii cu și fără dizabilități, în speranța de a aduce un strop de fericire în sufletele celor ce au nevoie. Am fost chiar și coprezentatoarea unui festival de muzica ușoară pentru copii. De curând, am scris și publicat prima mea carte, Suflet de porțelan. O carte cu toată experiența prin care am trecut.
Oricând viața ne poate pune într-o situație limită, însă ambiția, voința și puterea pot face imposibilul să devină posibil.
Recenzie de la Monica Davidescu, actrita:
“O carte extraordinara. O carte pe care o citesti tinandu-ti respiratia. Nu iti vine sa crezi ca ce citesti e realitatea de langa tine, o realitate pe care ai fi putut sa o traiesti chiar tu. O carte scrisa in limbaj de adolescent, pe intelesul tuturor, repede, pe nerasuflate, cu multe intamplari pe care oamenii refuza sa le vada. O carte pe care o recomand a fi citita si dezbatuta de catre copiii din clasa a XI-a, cu voce tare, in grup, la scoala, sub indrumarea dirigintelui, ca sa poata intelege ce inseamna teribilismul, cat de prudent trebuie sa fii cand dai examenul de conducere, ce consecinte dureroase pot avea loc din cauza unei clipe de neatentie sau a unei decizii gresite.
O carte pe care o recomand parintilor pentru a putea intelege mai bine limbajul, zbuciumul din sufletul adolescentului, nevoile acestuia si gandurile interioare. O carte pe care o recomand medicilor si personalului medical, atat celor care empatizeaza cu pacientul, cat si celor care se tin mai retrasi. O carte pe care o recomand vecinilor care judeca dupa aparente. E o carte trista. Nu are happyend si nu stim cum se termina aventura. E o carte care va smulge o lacrima si celui mai necredincios dintre cititori.
O carte care te trezeste la realitate. M-a impresionat nespus puterea supraomeneasca a personajului principal de a surmonta toate durerile, neplacerile, nedreptatile, suferinta sufleteasca, chinul parintilor si marginalizarea si… toate cele pe care autoarea nu le-a spus aici. O carte care ar trebui sa fie nu doar un indemn, asa cum spune autoarea la final, ci o materie de studiu pentru orice adolescent/a si parinte de adolescent/a. O uimitoare carte despre CURAJ. Curajul de a te naste din nou, altfel decat ai crezut ca te poti naste.”