Tot ce trebuie să știi despre pelin, o plantă folosită încă din vechi timpuri

Tot ce trebuie să știi despre pelin, o plantă folosită încă din vechi timpuri

Publicat de Larisa Moldovan pe 28 January 2021 in Remedii NaturisteSanatateSfaturi

Proprietățile vindecătoare ale pelinului au fost folosite de mult timp în medicina populară pentru a normaliza activitatea tractului gastrointestinal, în special în cazul gastritei cu aciditate scăzută, pentru a crește pofta de mâncare, în tratamentul astmului bronșic, reumatismului, eczemelor etc.

Experții spun că uleiul esențial de pelin este similar cu camforul prin efectul său stimulator asupra sistemului nervos central. Printre substanțele active ale pelinului se numără glicozide, acizi organici (succinici, malici), taninuri, flavonoide, acid ascorbic, caroten.

Înainte de a sublinia proprietățile curative ale pelinului, este important să rețineți că uleiul esențial din pelin trebuie utilizat cu precauție datorită concentrației mari de tuion, care are un efect neurotoxic. Dozele mari de ulei esențial de pelin pot provoca perturbări ale sistemului nervos central, convulsii, anxietate, comportament impulsiv și chiar deces.

Utilizarea prelungită poate provoca leziuni permanente creierului și sistemului nervos. Poate fi, de asemenea, să creeze dependență. Astfel, înainte de a începe să utilizați pelin în scopuri medicinale și cu utilizare prelungită, ar trebui să vă adresați cu siguranță medicului dumneavoastră.

În plus, pelinul este un alergen pentru unii. Adesea în timpul sezonului de înflorire (iulie-septembrie), sunt descoperite cazuri de alergii, care se manifestă prin următoarele simptome: cefalee, slăbiciune a întregului corp, atacuri astmatice, mâncărime a pielii etc.

Beneficii ale pelinului

Sistem digestiv. Uleiul esențial de pelin are o proprietate coleretică și promovează secreția de bilă din ficat, care, la rândul său, normalizează procesele digestive și ajută la neutralizarea excesului de acid din stomac. În plus, uleiul esențial de pelin stimulează producerea și secreția nu numai a bilei, ci și a altor sucuri digestive din stomac, ceea ce îmbunătățește și digestia.

Ciclul menstrual. Uleiul esențial de pelin poate stimula fluxul menstrual sau normaliza ciclul. Poate fi utilizat de femeile cu menstruație neregulată sau fără menstruație. În plus, uleiul esențial de pelin ajută femeile să reducă severitatea anumitor simptome precum dureri de cap, crampe abdominale, greață, oboseală și lipsa poftei de mâncare.

Agent antipiretic . Datorită conținutului de tuion din pelin, uleiul esențial ajută la combaterea infecțiilor, la normalizarea temperaturii corpului, ceea ce explică utilizarea acestuia ca antipiretic, expectorant pentru răceli, febră, inflamații ale căilor respiratorii superioare și tuse.

Insecticid. Prin mirosul său, pelinul este capabil să înlăture o varietate de insecte – muște, furnici, gândaci, molii, etc. Prin urmare, uleiul esențial din acesta este utilizat în spray-uri, bețișoare parfumate sau soluții ca insecticid și repelent.

Sistemul nervos. Substanțele active din pelin au un efect calmant. Așadar, experții îi sfătuiesc pe pacienții cu insomnie să pună această plantă sub pernă. De asemenea, este capabil să ușureze severitatea convulsiilor epileptice, stresului, tensiunii și a altor tulburări mentale.

Antihelmintic. Uleiul esențial sau pulberea de pelin este folosită pentru a îndepărta viermii paraziți, cum ar fi viermii rotunzi, tenii și alți viermii din corpul uman.

Agent de tonifiere. Uleiul esențial de pelin are un efect tonic, întărește corpul, normalizează circulația sângelui, sistemul hormonal și imunitar, ajută la distribuirea uniformă a substanțelor nutritive în tot corpul și, de asemenea, normalizează eliminarea toxinelor.

Alte beneficii ale pelinului. Frunzele pelinului pot fi, de asemenea, utilizate pentru a trata anorexia, insomnia, anemia, lipsa poftei de mâncare, flatulența, indigestia și multe altele.

Deși bătrânii foloseau ceaiul de pelin pentru diferite râni, studiile au arătat că pătrunderea substanțelor conținute de pelin în organism pot face mai mult rău decât vindecarea acelei mici probleme. Evitați să faceți băi cu pelin.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!