TOP 7 alimente sănătoase pentru o inimă puternică

TOP 7 alimente sănătoase pentru o inimă puternică

Publicat de Larisa Moldovan pe 17 November 2022 in Remedii NaturisteSanatateSfaturi

După cum spun medicii, mâncarea nu este un medicament, dar conține substanțe care îmbunătățesc sănătatea și bunăstarea! De exemplu, anumite legume, fructe și lapte pot afecta tensiunea arterială și colesterolul ridicat – cauze frecvente ale problemelor cardiace.

Care sunt cele mai sănătoase alimente?

Legume cu frunze verzi: vitamina K este bună pentru inimă

Sub denumirea de vitamina K se ascunde un întreg grup de substanțe necesare organismului pentru coagularea sângelui și vindecarea rănilor. Dar nu numai!Vitamina K este bună deoarece activează o proteină care previne depunerea calciului pe pereții arterelor. Aceste depozite sunt cele care duc la formarea plăcilor ce perturbă funcționarea inimii.

Deținătorii recordului pentru conținutul de vitamina K sunt spanacul, rucola, țelina, sparanghelul, prazul, toate tipurile de varză și frunze de salată. Nu este o coincidență faptul că un studiu comun al oamenilor de știință americani și nigerieni a dezvăluit relația dintre prezența legumelor verzi în alimentație și scăderea riscului de boli cardiovasculare.

Pește gras – cel puțin o dată pe săptămână

Uleiul de pește este un aliment important pentru sănătatea inimii. Se poate lua sub formă de capsule, dar este mai bine, desigur, să mănânci pește gras. Studiile arată că în regiunile în care este peștele este adăugat des în alimentație, bolile cardiovasculare sunt mai puțin frecvente.

Cele mai sănătoase specii disponibile la noi sunt somonul, macroul, sardina și heringul. Toate sunt bogate în acizi grași omega-3. Numeroase studii au arătat că aceste substanțe reduc riscul de apariție a aritmiilor și a aterosclerozei, normalizează tensiunea arterială și reduc probabilitatea decesului din cauza bolilor cardiace și vasculare.

Miezul de nucă împotriva colesterolului „rău”.

În multe articole științifice, medicii afirmă că nucile reduc semnificativ nivelul de colesterol „rău”. Colesterolul este numele unei clase de lipoproteine ​​cu densitate scăzută care provoacă formarea plăcilor aterosclerotice pe pereții arterelor. Astfel lumenul vaselor se îngustează, perturbând fluxul de sânge, iar lipsa de alimentare cu sânge a inimii duce la un atac de cord.

Roșiile ajută la prevenirea atacurilor de cord

Roșiile sunt bogate în licopen, un pigment natural din plante cu proprietăți antioxidante puternice. Antioxidanții sunt molecule care luptă împotriva proceselor oxidative din organism care provoacă leziuni celulare. Problema este că procesele oxidative duc la multe boli grave (inclusiv cardiovasculare) și la îmbătrânirea corpului. Potrivit datelor de cercetare de la oamenii de știință finlandezi, nu este sănătos să avem niveluri scăzute de licopen în sânge deoarece lipsa acestuia crește riscul de atac de cord și accident vascular cerebral.

În plus, roșiile sunt de ajutor pentru vasele de sânge. Un studiu efectuat pe 50 de femei supraponderale a constatat că, consumul a două roșii crude de patru ori pe săptămână crește nivelul de colesterol „bun”. Astfel plăcile de colesterol dispar și activitatea inimii se îmbunătățește.

Un avocado pe zi este excelent pentru sănătatea inimii

Medicii consideră că beneficiile avocado-ului stau în faptul că această legumă conține potasiu, care întărește inima, și grăsimi sănătoase, care reduc nivelul de colesterol „rău”. Într-un fruct de avocado, pot exista peste 900 de miligrame de potasiu, adică 28% din valoarea zilnică. Și iată rezultatele: oamenii de știință de la Institutul American de Hipertensiune prevăd : dacă organismul primește cel puțin 4,7 grame din acest oligoelement în fiecare zi, tensiunea arterială va scădea vizibil, riscul de boli cardiovasculare în viitor va scădea cu 8-15%, iar infarctul miocardic cu 6-11%.

Un alt punct pozitiv : cei care consumă des avocado au un risc redus de obezitate abdominală de tip „măr” (adică scade cantitatea de grăsime de pe stomac).Obezitatea abdominală este periculoasă deoarece dăunează sistemului cardiovascular, crescând riscul de infarct miocardic. Grăsimea depusă în talie și care acoperă organele interne începe să acționeze ca o glandă endocrină, producând substanțe care sunt dăunătoare vaselor de sânge și inimii.

Ceai verde: catechine benefice

Ceaiul verde este bogat în catechine, o categorie de compuși organici din clasa flavonoidelor. Flavonoidele sunt renumite pentru neutralizarea moleculelor de substanțe care contribuie la formarea radicalilor liberi – prin urmare, aceste substanțe benefice reduc riscul proceselor oxidative în celule.

Toate acestea sunt de mare serviciu pentru inimă. În plus, catechinele tonifică vasele de sânge, previn formarea plăcilor de ateroscleroză, reduc tensiunea arterială și riscul de probleme cardiace în diabet. Efectul cardioprotector al ceaiului verde a fost confirmat în mod repetat de experimente pe animale.

Și asta nu este tot! Unul dintre principalii factori de risc pentru apariția bolilor cardiace și vasculare este hiperlipidemia, adică un nivel crescut de grăsimi în sânge. Studiile au arătat că catechinele din ceaiul verde reduc acest risc și previn acumularea colesterolului în ficat și inimă.

Pâine integrală, nu pâine albă!

Observațiile oamenilor de știință au arătat că includerea mai multor cereale integrale în meniu poate aduce beneficii și inimii. De exemplu, adăugarea în plus a 90 de grame de cereale pe zi (echivalent, de exemplu, cu două felii de pâine integrală sau un bol de cereale) reduce riscul de boli de inimă cu 22%. Chiar și una sau două porții suplimentare sunt benefice, reducând riscul de morbiditate cu 10-20%.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!