Top 10 antibiotice naturale care ne protejează și scapă de infecții

Top 10 antibiotice naturale care ne protejează și scapă de infecții

Publicat de Larisa Moldovan pe 29 October 2021 in Remedii NaturisteSanatate

În ciuda numărului mare de medicamente farmaceutice, antibioticele naturale sunt încă la mare cerere. Companiile farmaceutice folosesc substanțe conținute în ele, compuși volatili și alte componente ca bază sau aditiv la unii compuși sintetici, vindecători – pentru tratamentul bolilor fungice, infecțioase și virale.

În comparație cu pastilele, substanțele naturale acționează mai lent, dar probabilitatea lipsei de rezultate din cauza rezistenței și apariției efectelor secundare este de multe ori mai mică. Când consumați plante antibacteriene, nu este nevoie să acoperiți intestinele cu probiotice. Este indicat să le folosești în scop profilactic, pentru tratamentul infecțiilor bacteriene si virale necomplicate.

Top zece antibiotice naturale

În timpul existenței omenirii, datorită instinctului de autoconservare, au fost descoperite multe substanțe naturale care ajută la combaterea virușilor și bacteriilor patogene. La alcătuirea listei, am încercat să alegem plantele și ierburile disponibile consumatorului obișnuit.

1. Propolis.

Printre numeroasele efecte benefice ale propolisului de albine are proprietăți bactericide, fungicide, antivirale, dezinfectante și antiseptice. Produsul distruge microorganismele patogene fără a deteriora flora benefică. Avantaje suplimentare: crește imunitatea. Un dezavantaj semnificativ este un alergen puternic.

Propolisul ajută în cazul durerilor de gât, bronșitei, gripei și IRA. Se folosește în tratamentul bolilor precum salmoneloza, tuberculoza, herpesul, infecțiile intestinale, Trichomonas, Candida și bolile fungice.

Propolisul de albine poate și trebuie utilizat în paralel cu antibioticele aminoglicozidelor și tetraciclinelor. Acest aditiv sporește efectul bactericid și bacteriostatic, protejează împotriva disbacteriozei.

2. Ulei de oregano (oregano).

Oregano este renumit pentru acțiunea sa puternică dezinfectantă, fungicidă și bactericidă. Este folosit în principal extern. Principala contraindicație este sarcina.

În tratamentul ciupercii tratați zonele afectate ale unghiilor și picioarelor. Pentru a scăpa de paraziții intestinali, ține o treime dintr-o linguriță de ulei sub limbă timp de 2-3 minute, apoi scuipă-l. În caz de bronșită, sinuzită și boli respiratorii inhalați aburi de apă cu ulei de oregano.

3. Usturoiul.

Medicamentele bazate pe această plantă în unele boli sunt mai eficiente decât antibioticele sintetice. Datorită concentrației mari de volatile usturoiul are proprietăți antivirale, antimicrobiene, fungicide și antiprotozoare. Suprimă procesele de putrefacție și fermentație în intestin, restabilește colonia de microfloră benefică.

Contraindicat hipertensivilor, femeilor însărcinate, atunci când este consumat în cantități mari arde mucoasele.

Tratamentul cu usturoi se realizează în patru moduri :

  • în caz de dureri în gât, bronșită, traheită, pneumonie atipică face inhalații;
  • pentru deparazitare și boli intestinale, mujdei de usturoi;
  • sucul proaspăt stors este masat pe herpes;
  • pentru prevenirea ARI și tratamentul disbacteriozei mâncați pe stomacul gol 1-2 căței.

Farmaciile vând extracte concentrate gata preparate, ulei, capsule și tablete de usturoi.

4. Ceapa.

În comparație cu usturoiul, ceapa este mai slabă, dar are proprietăți bactericide și antiseptice bune. Ceapa este folosită nu doar pentru tratament, cât pentru prevenirea gripei, a durerii în gât, a nasului care curge. Vindecă rapid rănile, arsurile, abcesele, eficientă împotriva tuberculozei.

Contraindicații: pancreatită, defecte ale mucoasei intestinale și ale stomacului.

5. Ghimbir.

Proprietățile antibacteriene ale ghimbirului, spre deosebire de imunomodulatoare, sunt mai slabe, dar acest lucru nu le reduce importanța. Ghimbirul are efecte antiinflamatorii și antiseptice, care acționează activ împotriva salmonelei, listeria, campylobacter. Este utilizat în tratamentul bolilor respiratorii, helmintiazelor, problemelor dermatologice, inclusiv furunculelor.

Restricții : copii (pana la 3 ani), patologii hipersecretorii ale tractului gastrointestinal, sarcina, febra.

Cele mai bune rezultate se observă la amestecarea ghimbirului cu miere.

6. Turmeric.

Din cele mai vechi timpuri, acest condiment este cunoscut ca un agent antiseptic și antiinflamator natural. Turmericul scade rapid temperatura, tratează tusea, curăță intestinele de mucus, normalizează microbiocenoza, suprimă efectele negative ale Helicobacter pylori, are efecte antihelmintice și antifungice.

În paralel cu un set divers de proprietăți benefice, există 3 aspecte ale contraindicațiilor.

În primul rând, turmericul este un alergen puternic, probabilitatea de sensibilizare este mai mare atunci când este utilizat împreună cu medicamentele farmaceutice.

În al doilea rând, iubitorii de condimente indiene se plâng de arsuri la stomac, hipotensiune arterială.

În al treilea rând, dacă suferiți de boli biliare, pancreatită, aciditate ridicată, consumul și tratamentul cu acest antibiotic natural trebuie evitat, pentru a nu provoca o exacerbare a bolii.

7. Echinacea.

În contextul acestui articol, punem accent doar pe proprietățile specifice ale plantei, prin care și-a câștigat faima ca panaceu pentru toate bolile: bactericide, antiinflamatorii, detoxifiante, fungistatice.

Acțiunea este susținută de un efect imunomodulator puternic. Echinacea poate fi utilizată pentru prevenirea și tratamentul infecțiilor genito-urinale, herpesului genital, leziunilor tractului respirator superior. Ingredientele active ajută la tratarea de streptococ, sifilis, difterie, febră tifoidă. Aplicarea locală a unei tincturi este benefică în caz de acnee, furuncule, ulcere ale pielii.

Principalele contraindicații : sarcină, copii (tincturile pot fi administrate de la 4 ani), patologii autoimune.

8. Ardei Cayenne.

Condimentul picant are proprietăți bactericide, detoxifiante și fungicide. Vindecătorii antici îl foloseau pentru a trata vulvovaginita. În zilele noastre, există alternative mai sigure. Ardeiul Cayenne poate provoca o reacție alergică, poate arde mucoasele.

Având în vedere gustul specific, în doze mici este utilizat pentru prevenirea bolilor infecțioase în timpul epidemiei, în combinație cu ulei – pentru uz extern.

9. Argint coloidal.

Înainte de inventarea antibioticelor, medicii tratau cu această substanță infecțiile intestinale, răcelile, gonoreea și problemele pielii. Argintul coloidal a fost considerat poate cea mai puternică componentă antiseptică și antimicrobiană. În prezent, oamenii de știință nu recomandă administrarea acestuia pe cale orală, deoarece poate deveni toxic dacă este depășită doza maxima recomandată.

10. Extract de semințe de grepfrut.

Antibioticul natural folosit în medicina antică chineză a devenit din nou popular în ultimii ani. Acum este abreviat GSE. Extractul se prepară pe bază de semințe și pulpă de grepfrut, amestecate cu ulei sau glicerină 67%. Are activitate bactericidă împotriva microorganismelor gram-pozitive.

Modalități de utilizare :

  • aplicare locală și comprese – pentru negi;
  • amestec cu apa sau suc – pentru răceli si infecții intestinale.

Lista antibioticelor naturale eficiente nu se limitează la doar la cele descrise mai sus. Poate fi extinsă semnificativ prin adăugarea de avocado, miere de manuka, cimbru, nuc negru, alte alimente și plante.

Dacă vă îmbolnăviți sau vă temeți de infecțiile sezoniere, nu vă grăbiți să luați pastile. Căutați un înlocuitor natural și sigur.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!