Toamna ne oferă cadouri neprețuite! Beneficiile gutuilor pentru sănătate!

Toamna ne oferă cadouri neprețuite! Beneficiile gutuilor pentru sănătate!

Publicat de Larisa Moldovan pe 23 October 2021 in Remedii NaturisteSanatate

Toamna ne oferă cea mai bogată varietate de fructe și legume, deoarece în această perioadă a anului ne putem bucura de alimente precum mere, gutui și dovleci. Printre acestea, gutuiul ocupă un loc onorabil.

Proprietățile benefice ale gutuiului sunt cunoscute de mult timp, dar avem ceva care te va surprinde. Astăzi, vă vom spune de ce gutuia este atât de benefică și ce boli poate vindeca. După acest articol sigur vei înțelege mai bine proprietățile naturii pentru sănătatea noastră, și că fiecare fruct sau legumă este un dar!

Beneficiile pentru sănătate ale gutuilor

Gutuiul este una dintre cele mai vechi plante. Crește în Asia Centrală, Europa, Africa, America și chiar Australia. După cum puteți vedea, geografia este foarte largă.

Există mai multe soiuri de gutui, pe lângă cele obișnuite. Acestea sunt gutuiul chinezesc și gutuiul japonez. Sunt foarte asemănătoare între ele, singura diferență este în înflorire. Gutuiul japonez este menționat în mitologia greacă. Acest fruct a fost mărul de aur pe care Paris l-a oferit Afroditei. În ciuda faptului că gutuiul a devenit un măr al discordiei, din cele mai vechi timpuri a fost considerat un simbol al căsătoriei, fertilității și dragostei.

Pe lângă o istorie bogată, gutuia are și un număr incredibil de proprietăți benefice pentru organism. Pentru început, trebuie menționat că gutuia conține provitamina A, vitaminele E, C, PP și B, precum și mulți macro și micronutrienți. Compoziția include, de asemenea, potasiu, sodiu și pectină.

Datorita proprietăților sale benefice, gutuia este folosita pentru tratarea si prevenirea pancreatitei, anemiei, sclerozei multiple si hipertensiunii. Aceste fructe sunt, de asemenea, utilizate eficient pentru a trata diferite boli ale tractului gastrointestinal.

Gutuiul este folosit și în bolile sistemului cardiovascular ca diuretic eficient. Iar pectina și taninurile care se regăsesc în cantități mari vă permit să utilizați gutuia ca antiinflamator, hemostatic și antiseptic.

Atât gutuile chinezești, cât și cele japoneze sunt la fel de bogate în fier și substanțe uleioase. Uleiul obținut din semințele de gutui este cel care are cele mai benefice proprietăți. Este folosit ca antiinflamator și emolient. Este foarte eficient în bronșită, traheită, gastrită și flatulență.

Decoctul din semințe de gutui este folosit ca loțiune pentru bolile oculare și ca clătire pentru durerile de gât. Pentru a prepara acest decoct, trebuie să fierbeți 5-10 g semințe de gutui în 100 ml de apă.

Prevenirea răcelii este cea mai importantă proprietate a gutuiului pentru sezonul de toamnă. Se crede că, datorită conținutului ridicat de vitamina C, gutuia nu numai că vindecă răcelile, ci este și capabilă să ne protejeze împotriva acesteia. Consumul acestui fruct favorizează producerea de interferon, care ne protejează imunitatea și protejează împotriva infecțiilor virale.

Gutuia este un fruct foarte hrănitor care are un conținut caloric foarte scăzut. O gutuie de 100 de grame are doar 57 de calorii. De asemenea, este o sursă excelentă de fibre, antioxidanți, vitamine și minerale. Fructul conține taninuri, inclusiv catechină și epicatechină, și are o concentrație foarte mare de vitamina C. Gutuia este și o sursa bună de calciu, fier, potasiu, magneziu și cupru.

Datorită conținutului scăzut de calorii, gutuia este folosită pentru o dietă sănătoasă.

Fructele de gutui au efecte astringente, diuretice, hemostatice și antiseptice, ajută la stoparea vărsăturilor, iar semințele de gutui au proprietăți antiseptice și antiinflamatorii. De aceea, în practica medicală se folosește un decoct din semințe de gutui – pentru hemoptizie, sângerări uterine, diaree. Decoctul de gutui este folosit și extern – pentru afecțiunile oculare, pentru gargară în cazul durerilor de gât.

Sub formă de sirop, fructele de gutui sunt administrate în anemie. Pentru a-l pregăti, se taie în bucăți mici, se pun într-un ibric, se umple cu apă, se fierb până se înmoaie, se strecoară sucul și se fierbe până la ajunge la densitatea siropului. Datorita conținutului ridicat de fier, fructele proaspete de gutui sunt folosite pentru prevenirea și tratarea anemiei, temperatura corporala ridicata.

Un conținut ridicat de compuși de pectină ajută la afecțiunile intestinale însoțite de diaree. Comprese de gutui sau ceai de gutui – unul dintre cele mai eficiente remedii pentru hemoroizi.

Acest fruct este similar cu mărul și para în același timp, dar natura nu i-a dat același gust. Consumul de gutui crude nu este foarte gustos, iar beneficiile sunt mici. Gutuia cruda poate provoca iritații intestinale și chiar spasme cu ulcere gastrice. Iar puful care acoperă fructul poate deteriora laringele și poate provoca tuse.

Cum să mănânci atunci o gutuie pentru a avea doar beneficii pentru sănătate?

Gutuiul – o plantă multifuncțională, este utilizată pe scară largă în gătit. În forma sa crudă, proprietățile sale gustative lasă de dorit, dar după gătire capătă un gust foarte plăcut și bogat.

Fructele de gutui pot fi coapte cu miere pentru a obține un desert minunat. Sau fierte, apoi date printr-o mașină de tocat carne și serviți ca sos. Puteți face ceai, suc sau chiar lichior – multe opțiuni. Însă pentru a-ți face provizii de gutui pentru anul următor, cel mai bine este să faci dulceață.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!