Tiroida: 14 semne de probleme și 6 moduri de a o menține sănătoasă

Tiroida: 14 semne de probleme și 6 moduri de a o menține sănătoasă

Publicat de Larisa Moldovan pe 24 October 2021 in Remedii NaturisteSanatateSfaturi

Glanda tiroidă, după cum știe deja toată lumea, este situată în gât, are forma unui fluture și este responsabilă de termoreglarea și procesele metabolice ale organismului: determină care va fi temperatura ta, dacă apetitul tău crește sau scade, cum consumi energie.

Problemele cu funcția tiroidei sunt o poveste atât de comună acum, încât se poate doar ghici de unde vin și de ce aceste statistici cresc în mod constant. Genetica este în fruntea acestei liste, dar stilul de viață poate ajuta la activarea unor gene și la dezactivarea altora.

Unii dintre factorii cheie sunt stresul și mediul toxic (ritmul vieții, aerul, plasticul, apa, hormonii, materialele de calitate scăzută etc.). Alți factori sunt stagnarea, inactivitatea fizică pentru perioade lungi de timp, lipsa antrenamentului.

Cum afectează problemele tiroidiene calitatea vieții?

Vom simți imediat problemele de tiroidă. Hipotiroidismul nu poate trece neobservat.

Mulți oameni ajung să se îngrașe încontinuu ani de zile, chiar dacă consumă un număr minim de calorii, și de asemenea, simt o lipsă totală de energie vitală, suferă de amețeli și nici măcar nu bănuiesc că glanda tiroidă este de vină pentru aceste lucruri.

Chiar dacă nu există suspiciuni că aveți probleme cu glanda tiroidă, analizele TSH și ATTPO ar trebui făcute în fiecare an de la o anumită vârstă. Și, în general, examinați anual glanda tiroidă.

De ce apar disfuncțiile clasice ale tiroidei?

Glanda tiroidă produce doi hormoni importanți, T3 și T4, care sunt responsabili pentru transformarea oxigenului și a caloriilor din alimente în energie.

Corectitudinea acestui proces este esențial pentru funcționarea creierului, starea de spirit, procesele digestive, depozitarea sau arderea grăsimilor, libidoul etc.

Dacă glanda tiroidă este prea activă, procesele metabolice se accelerează și acest lucru este periculos pentru sănătate. Dar de cele mai multe ori apare o situație când funcția glandei tiroide scade (așa-numitul hipotiroidism), iar apoi procesele metabolice funcționează foarte lent.

Nu mai ai energie, gustul de viață a dispărut, toate alimentele te îngrașă imediat, mușchii nu mai cresc, starea ta de spirit este la pământ. Dacă, Doamne ferește, observați acest lucru, mergeți la un endocrinolog.

Ce este benefic pentru glanda tiroidă?

Iod, zinc și seleniu. Ne lipsesc foarte mult aceste oligoelemente, dar de obicei nu observăm nimic până când încep problemele.

Soluția la această problemă este destul de simplă: includeți în mod constant peștele de mare, fructele de mare, nucile braziliene, carnea de vită, dovleacul și semințele în alimentație. Acest grup de micronutrienți este ignorat destul de mult.

Vă recomandăm să acordați atenție și algelor și spirulinei,  au o concentrație foarte mare de nutrienți necesari.

Aminoacizi. Organismul primește aminoacizii din proteinele dietetice sunt materia primă pentru sinteza tuturor hormonilor și enzimelor. Proteinele animale sunt cele mai bune pentru noi.

Și din nou este vorba de pește, fructe de mare, carne roșie, carne de pasăre, ouă, proteine ​​din lapte.

Intestine sănătoase. Procesele metabolice sunt afectate semnificativ de starea intestinelor, dacă o persoană mănâncă în mod constant alimente care provoacă flatulență, balonare, diaree, erupții cutanate mai devreme sau mai târziu glanda tiroidă va primi un lovitură zdrobitoare din partea sistemului imunitar afectat. Asigurați-vă că intestinele sunt sănătoase, este fundamentul sănătății și protecției tiroidei .

Simptome ale funcției tiroidiene reduse:

  • Pare că ești în ceață.
  • Totul se întâmplă încet.
  • Greutatea crește fără niciun motiv.
  • Procesezi greu informațiile.
  • Ești trist.
  • Ești rece în mod constant.
  • Pielea este uscată și rece la atingere.
  • Constipație, balonare, flatulență.

Dacă glanda tiroidă, pe de altă parte, crește periculos:

  • Pulsul se accelerează.
  • Pierdere în greutate (și rapidă).
  • Ești neliniștit.
  • Transpiri mai mult.
  • Te duci mult mai des la baie.
  • Somnul se înrăutățește.

În primul caz, vina este, cel mai adesea, deficiența de iod și a altor substanțe nutritive importante. Deci, pentru prevenire, ar trebui să consumați mai multe alimente care conțin aceste substanțe sau să luați suplimente alimentare.

În al doilea caz, organismul are un exces de hormoni tiroidieni. De regulă, această problemă are două cauze, fie este cauzată de neoplasme, fie sunt probleme cu răspunsul la anumite medicamente pentru stimularea glandei tiroide.

Cum puteți evita problemele tiroidiene:

Adoptați o alimentație sănătoasă, nu distructivă. Mâncați puțin și des, asigurați-vă că monitorizați seleniul, iodul și zincul din alimentație și consumați proteine ​​bune. Stilul de viață vegan nu face bine tiroidei.

Scăpați de stimulantele în exces (cofeină, alcool, nicotină), alimentele gata preparate de proastă calitate și dulciuri, care înrăutățesc procesele metabolice bine coordonate.

Menține starea normală a glandelor suprarenale. Evitați epuizarea, stresul și anxietatea. Dormi cât trebuie și cum trebuie, nu este bine să te culci mai târziu de ora 23.00.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!