Tipuri de rinită: simptome, diagnostic și tratament

Tipuri de rinită: simptome, diagnostic și tratament

Publicat de Larisa Moldovan pe 20 September 2021 in Remedii NaturisteSanatateSfaturiStiinta

Rinita reprezintă inflamația sau iritarea mucoasei nasului. Această afecțiune poate fi cauzată de bacterii, alergeni, polen, poluanți atmosferici, anumite alimente și băuturi, fum, modificări hormonale sau viruși.

Rinita alergică, care este cea mai frecventă formă, afectează aproximativ 30 de milioane de persoane în fiecare an, inclusiv copiii. Deși afecțiunea nu pune viața în pericol, aceasta contribuie la apariția tulburărilor de somn și la o scădere a calității vieții în general.

Tipuri de rinită:

1. Rinită alergică

Rinita alergică este cauzată de sensibilitatea la inhalarea alergenilor de mediu, cum ar fi polenul și praful. Corpul reacționează la anumiți stimuli și provoacă simptome cum ar fi congestie nazală, umflături. Simptomele pot fi sezoniere, persistente sau intermitente.

2. Rinita non-alergică

Cauzele care declanșează rinita de acest fel sunt destul de diverse. Simptomele care apar la aceasta sunt extrem de importante pentru că vor ajuta medicii să stabilească un diagnostic și tratament adecvat. Simptomele pot fi persistente sau intermitente.

3. Rinita granulomatoasă

Acest tip de rinită se caracterizează prin formarea de granuloame pe mucoasa nazală, dar este întâlnit destul de rar. Această formă de rinită este cauzată de tuberculoză și sifilis.

4. Rinita non-alergică cu eozinofilie

Se crede că la pacienții care nu prezintă semne de sensibilitate alergică pe piele și teste de sânge, acest tip de rinită poate provoca o reacție locală la nivel nazal. Această categorie este de obicei cauzată de praf, subproduse industriale și substanțe chimice găsite în diferite fabrici.

Cum poți descoperi dacă ai sau nu rinită

Pentru rinita alergică, testarea alergică poate include teste cutanate sau de sânge. Un test cutanat include mai multe cantități mici de alergeni obișnuiți în aer (mucegai, polen, praf, mătreață etc.). Dacă aveți o reacție la un alergen specific, va apărea o umflătură pe locul testului.

Un test de sânge poate detecta anticorpi care luptă împotriva alergenilor din fluxul sanguin, numiți anticorpi de imunoglobulină E (IgE). Analizele vor arăta apoi dacă există dovezi ale sensibilității la alergeni specifici.

Rinita non-alergică va fi descoperită tot în cadrul testării alergice. De asemenea, este important să oferiți medicului dumneavoastră simptome, lucruri care o declanșează și o listă completă a medicamentelor actuale (atât fără prescripție medicală, cât și cu prescripție medicală), astfel încât să se poată face un diagnostic corect.

Simptome de rinită:

  • Curgerea nasului sau secreția post-nazală;
  • Congestie nazală;
  • Strănutul;
  • Tusea;
  • Reducerea mirosului;
  • Urechile pline;
  • Limpezirea gâtului;
  • Mâncărime ochilor sau a nasului.

Cum poți trata rinita:

1. Evitarea declanșatoarelor este principalul tratament care este adesea trecută cu vederea. Aceasta poate fi o metodă eficientă pentru reducerea simptomelor.

2. Pregătirea mediului în care stai: scoaterea animalelor de companie din casă, curățarea casei cu lavete umede, spălarea cearșafurilor etc;

3. Clătirea nasului cu multă soluție salină sau irigarea nazală frecventă cu spray-uri speciale va ajuta la reducerea numărului de alergeni din nas. Este extrem de important să faceți acest lucru de două ori pe zi pentru a menține scăzut nivelul alergenilor și pentru a preveni simptomele.

4. Decongestionantele pot ajuta la tratarea congestiei nazale simptomatice și a congestiei nazale. Este important să se limiteze utilizarea spray-urilor decongestionante la mai puțin de 3 zile.

5. Corticosteroizii nazali s-au dovedit a fi cel mai bun tratament pentru rinita non-alergică și alergică; sunt eficienți în tratarea majorității cazurilor de rinită prin reducerea inflamației și a simptomelor nazale (congestie nazală, mâncărime, secreție nazală, strănut).


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!