Tipuri de caractere toxice ale oamenilor din jurul tau de care ar trebui sa te feresti

Tipuri de caractere toxice ale oamenilor din jurul tau de care ar trebui sa te feresti

Publicat de Larisa Moldovan pe 12 December 2018 in Dezvoltare Personala

“Oamenii nu sunt deranjați de către lucruri, ci de părerea lor despre ele.” – Epictet

Exista oameni al caror comportament (plin de negativitate, egoism ori barfitor) te seaca de energie si de pofta de viata. O relatie ar trebui sa serveasca ambilor parteneri, iar daca acest lucru nu se intampla este momentul sa-i faci o reevaluare si, in functie de concluzia la care ai ajuns, sa pui punct si sa mergi mai departe. Iata 8 comportamente toxice pe care nu trebuie sa le tolerezi.

Negativitatea excesiva

Atunci cand tu te concentrezi pe crearea unei vieti mai bune, primul lucru pe care trebuie sa-l schimbi este modul in care gandesti. Trecerea de la gandurile negative la cele are servesc noilor scopuri este dificila si fara sa fi inconjurat de negativitate in exces.

Daca esti inconjurat de oameni care, in mod constant, isi exprima gandurile negative incercarea ta de dezvoltare personala are de suferit.

Barfele

Barfele slabesc relatiile. Barfa este discutia malitioasa despre o alta persoana. De obicei, barfele se nasc atunci cand o relatie nu este suficient de puternica ori bazata pe un climat de intelegere si respect.

Relatiile personale au legatura cu tine si cu cealalta persoana si nu ar trebui sa se aduca in discutie si alti oameni. Fii atent la modul in care te simti in timpul conversatiilor. Sunt sanse mari ca atunci cand barfesti sa nu te simti prea bine.

Egoism

Daca incepi sa examinezi atat relatiile de succes cat si cele care s-au dovedit a fi un esec vei observa ca ultimele au la baza egoismul. Relatiile puternice sunt cele care servesc ambelor parti si nu se concentreaza pe o persoana in defavoarea celeilalte.

Poate fi dificil de depistat egoismul mai ales atunci cand ai impresia ca partenerul are nevoie de ajutor. Insa ambele persoane dintr-o relatie ar trebui sa-si poata exprima nevoile. Nu ar trebui niciodata sa tolerezi o relatie cu cineva care te face sa te simti prost pentru ca iti exprimi nevoile.

Lipsa de compasiune

Viata poate fi dificila. Insa nu ar trebui sa o faci si mai dificila inconjurandu-te de oameni lipsiti de inima. Si nu este vorba sa se poarte frumos cu tine ci cu toata lumea. Compasiunea inseamna sa-ti pese de toti oamenii, de cei pe care ii cunosti dar si de straini. Intreaba-te, „Chiar imi doresc sa am alaturi persoane care nu dau doi bani pe suferinta celorlalti?”.

Incapatanarea

Un pic de incapatanare exista in fiecare om de pe acest pamant. De fapt, in cantitati mici incapatanarea chiar este de dorit intrucat te ajuta sa fii perseverent si te impinge sa-ti indeplinesti obiectivele.

Insa sa refuzi compromisul, sa nu doresti sa privesti si din punctul celuilalt de vedere, sa te impotrivesti schimbarii; toate acestea fac rau unei relatii. Este important sa recunosti ca acea relatie nu iti serveste daca numai tu esti cel/a care face toate compromisurile.

Gandirea superficiala

Una este sa privesti o situatie si sa procesezi lucrurile pe baza a ceea ce s-a intamplat, apoi sa analizezi toate aceste perceptii si sa incerci sa le intelegi. Insa este cu totul altceva sa analizezi ce s-a intamplat luand ca punct de reper modul in care ti-ai fi dorit tu ca lucrurile sa se intample.

Cand ceilalti oameni incearca sa defineasca actiunile si experientele pe ceea ce doresc ei, atunci dau dovada de o gandire superficiala. Iar adesea, un astfel de mod de a procesa lucrurile duce la barfa, care stii deja ca este un comportament care nu face bine unei relatii.

Actiuni manipulative

Este o tendinta naturala sa vezi partile pozitive ale oricarei persoane, insa fii atent la faptul ca exista persoane care vor face tot ce se poate pentru a obtine ce doresc. Niciodata nu te simti bine atunci cand esti manipulat/a ori s-ar putea ca nici macar sa nu-ti dai seama ca ti se intampla asta.

Daca cineva foloseste vina, complimentele excesive, sau chiar tactici de intimidare pentru a-si atinge scopul sunt sanse ca de fapt sa incerce sa te manipuleze. Nu lasa pe nimeni sa foloseasca tactici de manipulare pentru a te influenta sa faci sau sa gandesti ce vrea el/ea.

Joaca rolul victimei

Cand cineva se da victima o face pentru ca nu doreste sa-si asume responsabilitatea pentru actiunile sale. Insa este important sa-ti accepti rolul in luarea deciziilor – pentru ca altfel nu poti fi fericit.

O victima ramane toata viata o victima, iar daca te inconjori de victime sunt sanse mari sa devii si una dintre ele.

Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!