“Oamenii se impart in doua categorii: cei care cauta sensul vietii fara sa-l gaseasca si cei care l-au gasit fara sa-l caute.” – Emil Cioran
„Esti grasa, lenesa si urata si nimeni nu te place.” Imagineaza-ti cum te-ai simti daca cea mai buna prietena ti-ar spune aceste cuvinte. Ai fi socata, ingrozita si coplesita de durere. Si ai jura ca nu-i vei mai vorbi niciodata. Pentru ca, inainte de toate, te astepti ca prietena cea mai buna sa-ti fie un sprijin.
Si totusi, in fiecare zi spui aceste lucruri crude unei persoane la care ar trebui sa tii cu adevarat: tie insati. Iar acest lucru iti poate afecta respectul de sine si increderea. Dar situatia se poate schimba. Spune-ti orice ti-ar spune o buna prietena. Secretul este sa-l reduci la tacere pe dusmanul rautacios si sacaitor din tine si sa-l asculti pe cel mai bun prieten „interior”.
Aceasta schimbare de atitudine te poate face mai fericita si mai increzatoare. Tot ceea ce trebuie sa faci este sa te comporti cu tine insati asa cum ai face-o cu cea mai buna amica. Tu esti cea mai importanta persoana din viata ta. Fii „sora ta de suflet” si calatoria prin viata iti va fi mai placuta si plina de satisfactii.
Acorda-ti o sansa
E si usor si greu sa-ti fii prietena ta cea mai buna. Stii cam ce-ar trebui sa faci si cum sa o faci, dar e nevoie de timp sa-ti schimbi vechile obiceiuri. Schimbarea este posibila, dar numai daca accepti ca tu esti singura responsabila pentru cum te simti, cum gandesti si cum reactionezi fata de evenimente si oameni – si ca aceste actiuni si atitudini au consecinte.
De exemplu, daca in mintea ta e ca oamenii nu te plac, iar un prieten nu-ti raspunde la salut, iti spui imediat ca toata lumea, intentionat, te ignora. Atunci dusmanul tau interior iti spune la randul lui: „Ha! Chiar si prietenii te urasc!”
Dar daca tu crezi ca esti o persoana placuta, vei presupune doar ca prietenul acela nu te-a observat. Aceasta presupunere va afecta modul in care te comporti si in care gandesti. Daca tu crezi ca esti plictisitoare, nu vei vorbi cu oamenii de teama de a nu le arata acest lucru si nu vei afla niciodata ce companie placuta poti fi.
Tehnica pe care o recomanda psihologii se numeste terapie cognitiva – si iti poate schimba cele mai pesimiste presupuneri si cele mai intunecate calificative pe care ti le acorzi. Primul pas, si cel mai greu, este sa fii ingrozitor de onesta cu tine insati; identifica impresiile tale negative si scrie-le pe hartie. De exemplu: „Oamenii ma cred plictisitoare.”
Alaturi scrie ce sentimente iti provoaca aceasta constatare – tristete, furie, umilinta. Mai departe, da-ti un raspuns, adica imagineaza-ti ce ti-ar spune cea mai buna prietena daca tu i-ai zice ca esti anosta – ar fi ceva de genul: „Nu e adevarat! Deseori ma faci sa rad. Uneori esti mai tacuta, dar nu-i nimic; cu totii simtim nevoia uneori sa fim asa.”
Cand ti se pare ca esti rea cu tine insati, intreaba-te: „Oare de ce spun asta? Am vreo dovada ca asa ar sta lucrurile?” Poate ca generalizezi situatia si te gandesti ca nu faci nimic bine. Acorda-ti timp si gandeste pozitiv: „Hmmm, e adevarat ca nu mi-am gasit serviciu, dar mi-am luat carnetul de sofer”, si vei vedea curand cat de ridicol devine dusmanul acela din tine. Si prietenul tau „interior” cel mai bun va prelua controlul.
Oglinda, oglinjoara…
Tehnica ideala de a-ti gasi in tine cel mai bun prieten se numeste tehnica oglinzii: in fiecare zi admira si lauda, timp de 5 minute, imaginea ta din oglinda. Spune cuvinte incurajatoare despre ziua pe care o ai in fata si lauda-te cu ce ai realizat ieri. Este foarte simplu: „Arati superb astazi. Interviul va fi cu siguranta un succes.”
Te-ai putea simti ridicola, dar este o metoda eficienta. Spui ca nu ai timp? Imposibil! Iti faci timp sa-ti vezi cea mai buna prietena, nu-i asa? Singura persoana care te impiedica sa te vezi cu prietena din tine esti chiar tu. Asa ca sfatul cel mai bun este: „Fa-o, si nu mai sta pe ganduri!” Ciudat, nu-i asa ca exact asta ti-ar spune cea mai buna prietena?