Testează-te! Aceste 4 simptome semnalează intoleranța la lactoză

Testează-te! Aceste 4 simptome semnalează intoleranța la lactoză

Publicat de Tudor Mihalache pe 2 December 2022 in SanatateStiinta

Simptomele indigestiei sunt variate în manifestarea lor și, prin urmare, sunt familiare multora. Poate provoca un zgomot puternic și jenant de stomac în tot biroul, o senzație neplăcută de greutate după o gustare ușoară sau o nevoie urgentă de a merge la toaletă în timpul unei întâlniri importante.

În acest articol, vei afla cele mai comune 4 semne care semnalează că ai putea fi intolerant la lactoză.

Ce este intoleranța la lactoză și de ce apare?

Pentru început, trebuie să vă familiarizați cu doi termeni:

1. Lactoza este un zahăr care se găsește în lapte și derivatele acestuia: branză, iaurt, băuturi din lapte fermentat. Urme de lactoză pot fi găsite și în produse de patiserie, sosuri, condimente, batoane de ciocolată, cârnați și multe alte alimente.

2. Lactaza este o enzimă produsă în intestinul subțire pentru a descompune lactoza în componentele sale galactoză și glucoză. Dacă în organism există suficientă lactază, glucoza este pur și simplu absorbită în sânge, iar persoana nu simte nimic neobișnuit după masă. Dacă există prea puțină enzimă, lactoza nu se descompune, ci se deplasează imediat în intestinul gros. Bacteriile de colon, la rândul lor, reacționează la aceasta producând gaze, ceea ce duce la simptome neplăcute, despre care vom discuta mai detaliat mai jos.

Intoleranța la lactoză (hipolactazia) este o deficiență a enzimei lactază din intestinul subțire. Cel mai adesea, această intoleranță este moștenită sau este un semn secundar al unei alte afecțiuni. Potrivit statisticilor, peste 68% dintre oamenii din întreaga lume sunt afectați de aceasta.

Nu confundați hipolactazia cu alergia la lapte. În cazul alergiilor, reactantul este proteina din lapte, nu zahărul. In plus, o alergie la lapte poate provoca afectiuni extrem de grave ale organismului, pana la soc anafilactic.

Patru semne de intoleranță la lactoză

Dacă corpul tău nu percepe produsele lactate, va răspunde cu următoarele simptome.

1. Balonare și durere spasmodică

Balonarea și durerea localizată în jurul buricului și a abdomenului inferior pot indica intoleranță la lactoză atât la adulți, cât și la copii. În același timp, gravitatea manifestării simptomelor nu are nicio legătură cu cantitatea și calitatea produselor lactate consumate.

Depinde doar de gradul de sensibilitate intestinală. Prin urmare, două persoane care au consumat porții egale de înghețată cremoasă pot prezenta simptome ale bolii care sunt complet diferite ca intensitate.

2. Diaree și scaun moale

Fără suficientă lactază, lactoza din lapte nu poate fi digerată. Se deplasează prin intestine într-o stare nedigerată, determinând o persoană să caute cu ochii cea mai apropiată toaletă. Nu eliminați alte cauze ale simptomelor neplăcute de mai sus. Aceasta poate fi și o consecință a intoxicării, a proceselor inflamatorii interne, a dietei sau a medicamentelor.

3. Flatulență

Când lactoza intră în intestinul gros, crește producția de dioxid de carbon și metan. Prin urmare, o persoană suferă de simptome neplăcute de flatulență. Uneori, barbotarea gazelor în abdomen este resimțită fizic. În mod remarcabil, gazele rezultate din fermentarea lactozei nu au niciun miros. Duhoarea este o consecință a descompunerii proteinelor în intestine.

4. Constipatie

Se crede că constipația apare din cauza producției crescute de metan. Gazul rezultat provoacă obstrucția tranzitului intestinal (ITD). Acest simptom al hipolactaziei nu este la fel de clar ca celelalte.

Metanul drept cauză a constipației a fost studiat doar la persoanele care suferă de disbacterioză și sindrom de colon iritabil. Este nevoie de mai multe cercetări medicale pentru a stabili constipația ca unul dintre semnele intoleranței la lactoză.

Alte semne posibile de intoleranță la lactoză

În unele cazuri, la cele patru afecțiuni enumerate mai sus se adaugă următoarele simptome:

  • greaţă;
  • răni mici în gură;
  • eczemă;
  • tulburări de somn;
  • scăderea imunității;
  • senzație de oboseală cronică, letargie;
  • probleme cu urinarea;
  • cefalee care îngreunează concentrarea;
  • dureri ale mușchilor și articulațiilor.

Aceste semne nu sunt simptome adevărate ale intoleranței la lactoză și pot avea alte cauze. Pentru a clarifica diagnosticul, ar trebui să vă consultați cu medicul dumneavoastră.

Cum îți dai seama dacă ai intoleranță la lactoză?

Nu este bine să vă diagnosticați singur. Numai un medic poate face asta. Pentru a detecta hipolactazia, de obicei sunt prescrise următoarele studii:

Test de respirație cu hidrogen. Se efectuează dimineața pe stomacul gol. Pacientul inspiră adânc, își ține respirația câteva secunde, apoi expiră într-un dispozitiv special pentru admisia de aer. Apoi pacientul ia soluția de lactoză sugerată de medic, așteaptă 15 minute și apoi expiră din nou în aparat. Acest studiu vă permite să analizați nivelul de hidrogen din organism. In caz de intoleranta, aceasta va fi crescut.

Test de sânge. La fel ca și precedentul, acest test se efectuează dimineața pe stomacul gol. Pacientul dă o probă de sânge de control, după care bea o soluție de lactoză. Medicul colectează din nou sânge de la pacient pentru a măsura nivelul de glucoză. Dacă, după ce ai băut soluția, nivelul de glucoză nu crește, înseamnă că organismul nu descompune lactoza în mod corespunzător.

Analiza fecale. Deoarece primele două studii nu sunt potrivite pentru copiii mici, medicul poate prescrie un test de scaun. Un semn de intoleranță la lactoză în acest caz ar fi nivelurile ridicate de acetat și alți acizi grași.

Concluzie

Intoleranța la lactoză este o boală foarte frecventă, ale cărei simptome vă pot face viața mult mai dificilă. Din fericire, acestea pot fi evitate cu ușurință prin înlocuirea tuturor produselor lactate cu omologi fără lactoză și prin adăugarea de suplimente enzimatice prescrise de un medic în dieta dumneavoastră.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Tudor Mihalache