În fiecare noapte adormi la ore rezonabile, dimineaţa nu te trezeşti foarte devreme, uneori chiar reuşeşti să dormi şi ziua în weekend. Şi totuşi, abia te dai jos din pat, la serviciu ai momente în care nu poţi să te concentrezi, iar seara abia aştepţi să te întinzi în pat, căci nivelul energiei tale este, am putea spune, sub zero.
5 din 10 oameni declară că se simt frecvent obosiţi, iar 1 din 10 se simte obosiţi zilnic. Există 10 cauze destul de serioase pentru oboseala accentuată, cauze pe care mulţi dintre noi le neglijam sau nici măcar nu le bănuim.
Află care sunt cele 10 motive surprinzătoare pentru care oboseala a pus stăpânire pe tine!
1. Cafeaua cea de toate zilele
Mulţi dintre noi apelăm la trucul de trezire – cafeaua, în fiecare dimineaţă, fiind siguri că, astfel, ne vom stimula organismul să funcţioneze la parametri optimi. De fapt, acţiunea revigorantă cafelei sau a băuturilor care conţin cofeină nu durează mai mult de o oră, după care se instalează o stare de oboseală în întreg corpul. În plus, orice băutură pe bază de cofeină conţine şi mult zahăr, iar efectul este acela de suprasolicitare a corpului şi deshidratare. Făcând din consumul lor un obicei, nu faci altceva decât să accentuezi o stare de oboseală prelungită.
2. Hainele strâmte sau în culori nepotrivite
Deşi poate îţi vine greu să crezi, hainele strâmte, pe care unii dintre noi le alegem ca să ne punem formele în evidenţă, nu au o acţiune benefică asupra organismului. Mai exact, strâng pielea şi presează articulaţiile, astfel că organismul depune mai mult efort în distribuirea oxigenului pe toată lungimea corpului. Aşadar, ai grijă ce haine porţi noaptea, dar şi în timpul zilei.
Mai mult, culorile hainelor purtate de noi influenţează răspunsurile organismului. De exemplu, culorile închise induc o stare de somnolenţă, în timp ce culorile deschise sau aprinse energizează organismul şi induc o stare bună de spirit. Albul şi roşul stimulează secreţia de serotonină (unul din aşa zişii hormoni ai fericirii), roşul stimulează şi circulaţia sângelui, galbenul stimulează activitatea cerebrală, iar verdele te ajută să iei decizii bune.
3. Deficitul de fier sau vitamina D
Una din cauzele ascunse ale oboselii matinale este deficitul de fier şi vitamina D, care se poate descoperi doar în urma unor analize de sânge ceva mai detaliate. Deficitul de fier provoacă anemie şi oboseală, iar deficitul de vitamina D provoacă dureri musculare. Dacă şi tu suferi de astfel de carenţe, este imposibil să nu fi asociat deja oboselii matinale crampe nocturne sau matinale, mai ales la nivelul membrelor şi lombar.
4. Bacterii dăunătoare în intestine
70% dintre persoane au în stomac bacteria Helicobacter Pylori, care poate popula cavitatea stomacală în stare latentă sau poate face reale probleme. Mai exact, stomacul secretă acidul care înlesneşte digestia odată cu mucusul care îl protejează de efectele negative ale acidului, iar bacteria H. Pylori distruge acest mucus şi favorizează ulcerul. Dacă te afli şi tu în această situaţie, chiar şi în faza incipientă, atunci este imposibil să nu simţi un gust ciudat, arsuri în capul pieptului şi dureri în gât, mai ales în timpul nopţii. Chiar dacă poate nu-ţi dai seama, arsurile stomacale din timpul nopţii transformă starea de somn profund în stare de somn superficial.
Bacteria H. Pylori poate fi detectată printr-un test specific şi eliminată cu ajutorul tratamentului medicamentos.
5. Activitatea glandei tiroide
Atunci când glanda tiroidă, principală responsabilă pentru activitatea metabolismului şi pentru echilibrul hormonal, nu funcţionează aşa cum trebuie, sistemul imunitar este mai slăbit şi procesul metabolic scade, astfel că oboseala se instalează uşor. Alte semne ale disfuncţiei glandei tiroide sunt migrenele, vocea uşor răguşită, unghiile şi părul casant, pielea sensibilă şi aspră la atingere.
6. Secreţiile cu efect blocant
Secreţiile nazale sau flegma se pot aşeza pe gât în timpul somnului sau atunci când eşti răcită şi ai reflexul de a-ţi trage nasul. Rezultatul? Cicluri de respiraţie incomplete şi deci, nesănătoase, din moment ce căile dintre nas şi plămâni nu sunt complet libere şi curate. Vei respira pe gură, corpul va primi oxigen, însă mai puţin decât are nevoie şi vei obosi încă dinainte să te trezeşti dimineaţa.
7. Oboseala glandelor suprarenale
Este o afecţiune recent diagnosticată, deşi se manifestă de ani buni printre persoanele care se plâng de oboseală accentuată. Supranumită sindromul secolului 21, oboseala glandelor suprarenale presupune funcţionarea incorectă a glandelor endocrine situate deasupra rinichilor, ce au ca rol principal răspunsul rapid al corpului la situaţii de stres.
Atunci când aceste glande nu funcţionează la capacitate maximă, nivelul adrenalinei din corp scade, reducându-se rezistenta la stres, infecţii sau oboseală, la fel şi nivelul de estrogen, progesteron şi testosteron – cei mai importanţi hormoni sexuali. Pe lângă faptul ca somnul tău pare mereu neodihnitor şi reuşeşti să te concentrezi mai greu, oboseala glandelor suprarenale îţi aduce “la pachet” şi impulsivitate, nervozitate, nevoia de a ronţăi permanent ceva şi dereglări ale vieţii sexuale.
Principalele cauze ale oboselii glandelor suprarenale sunt alimentaţia deficitară în fibre, fructe şi legume, consumul zilnic de dulciuri, intervalul nepotrivit alocat somnului, perfecţionismul exagerat, insuccesele pe plâns socio-profesional.
8. Fibromialgia
Fibromialgia (sindromul oboselii cronice) afectează aproximativ 100.000.000 de oameni din întreaga lume şi este considerată de unii specialişti chiar o anomalie a sistemului nervos, incapabil de a face faţă situaţiilor de stres prelungit. Alţi specialişti sunt de părere că fibromialgia reprezintă o disfuncţie a hipotalamusului, a glandei pituitare şi a glandelor suprarenale.
9. Deshidratarea
O altă cauză surprinzătoare pentru care te trezeşti dimineaţa tot obosită este faptul că-ţi privezi organismul de necesarul de lichide. Şi când spun lichide, le elimin din start pe cele sub formă de băuturi carbogazoase, energizante şi sucuri din comerţ. Este vorba strict despre apă (plată dacă se poate), ceaiuri fără adaosuri, sucuri făcute în casă din fructe şi legume.
Deshidratarea din timpul zilei suprasolicită organismul în timpul nopţii, scăzând viteza sângelui şi oxigenarea ţesuturilor. De obicei, deshidratarea este însoţită, pe lângă dereglarea somnului şi oboseala inexplicabilă, şi de piele, buze şi gura uscate, respiraţie urât mirositoare, sete accentuată.
10. Bioritmul circadian
Mai întâi, să ne lămurim ce este acela un bioritm circadian. Pe înţelesul tuturor, este vorba despre acel ritm al organismului care îl ajută şi ne ajută să facem diferenţa între zi şi noapte, atunci când vine vorba de somn şi odihnă.
Când tu schimbi intervalul de somn şi dormi prea mult sau prea puţin, corpul nu mai ştie exact când trebuie să funcţioneze la parametri maximi şi când trebuie să se odihnească.
Practic, ceasul tău intern intra în contradicţie cu timpul fizic şi îţi provoacă letargie, dificultăţi de concentrare şi somnolenţă, chiar dacă abia te-ai trezit. Cel mai eficient truc anti somn este ca, imediat ce te-ai trezit, să ieşi pe balcon sau să mergi la fereastră, să îţi mişti energic membrele şi să laşi soarele să te mângâie puţin.
Şi nu doar soarele ar trebui să te mângâie în fiecare dimineaţă, ci şi relaxarea şi buna dispoziţie. Citeşte cu atenţie cele 10 motive ascunse care îţi provoacă oboseala încă de dimineaţă, ţine cont de factorii favorizanţi şi luptă împotriva lor! În tot acest timp, nu uita că cei mai mari aliaţi ai tăi sunt alimentaţia echilibrată şi exerciţiile fizice.
Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol! Multumim!