Te trezesti greu dimineata? Iata zece motive pentru care oboseala a pus stapanire pe tine

O femeie bârfea cu o prietenă despre un bărbat pe care abia îl cunoştea. În acea noapte a avut un vis. O mâna a apărut deasupra ei şi a arătat-o cu degetul. Imediat, un sentiment copleşitor de vinovăţie a pus stăpânire pe ea. A două zi s-a dus să se spovedească. L-a găsit pe bătrânul preot al parohiei, părintele O’Rourke, şi i-a povestit toată tărăşenia. “Vreau să te duci acasă, să iei o pernă şi să te urci pe acoperiş, să o spinteci cu un cuţit şi apoi să te întorci la mine!” – spuse O’Rourke. Aşa că femeia s-a dus acasă, a luat o pernă de pe pat, un cuţit din sertar, a urcat pe acoperiş pe scară de incendiu şi a înfipt cuţitul în pernă. Apoi s-a dus la bătrânul preot parohial, după cum i se spusese. “Ai spintecat pernă cu cuţitul?” spuse el. “Da, părinte.” “Şi care a fost rezultatul?” “Fulgi.”, spuse ea. “Fulgi?” repetă el. “Fulgi peste tot, părinte.” “Acum, vreau să te întorci înapoi şi să aduni toţi fulgii care au fost luaţi de vânt.” “Bine,” spuse ea, “dar asta nu se poate poate. Nu ştiu unde s-au dus. Vântul i-a împrăştiat peste tot.” “ASTA”, spuse părintele O’Rourke “este bârfă!”. Swami Yogananda a spus: „Fericirea ta individuală depinde foarte mult de a te proteja pe tine sau pe familia ta de rezultatele negative ale bârfei. Să nu vezi răul, să nu vorbeşti de rău, să nu asculţi de rău, să nu gândeşti rău, să nu simţi răul. Cei mai mulţi oameni pot vorbi despre ceilalţi ore în şir şi pot să alunece sub influenţa bârfei, ca sub o influenţă temporară a unui vin otrăvitor, intoxicant. Nu este ciudat că oamenii pot vorbi de greşelile altora ore în şir, cu un criticism caustic, uşor sau vesel, dar nu pot îndura amintirea propriilor lor greşeli? Data viitoare când eşti tentat să vorbeşti despre slăbiciunea morală şi mentală a altora, începe imediat să vorbeşti tare despre propria ta slăbiciune morală şi mentală, numai pentru cinci minute, să vezi cum este, dacă îţi place. Dacă nu îţi place să vorbeşti despre propriile tale greşeli, dacă te doare să faci acest lucru, ar trebui să te simţi mult mai rănit atunci când vei spune lucruri neplăcute care pot răni alţi oameni. Educă-te pe tine şi pe fiecare membru al familiei tale să se reţină în a vorbi despre alţii.” Și ce faci dacă nu scapi de bârfitori? Din păcate, aproape nimeni nu se poate sustrage efectelor negative ale acestui fenomen. Cu cât ești mai bun, cu atât se vor găsi unii care – din invidie, din neînțelegere sau, pur și simplu, din lipsă de ocupație – te vor toca mărunt. Ce poți să faci? Să ignori și să-ți vezi de treaba ta. Plus: să trimiți gânduri de compasiune și iertare față de cei care te bârfesc. Gândurile negative se lovesc ca de un zid și se întorc asupra aceluia care le produce dacă nu li se ripostează de pe același nivel. Concluzia? Bârfa poate să distrugă doar viața celor care bârfesc! Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!

32 de sfaturi pentru ca să-ți trăiești viața frumos

1. Vorbește încet, gândește repede. 2. Nu judeca oamenii după apropiații lor. 3. Când spui: „Te iubesc”, spune adevărul! 4. Când spui: „Îmi pare rău”, privește persoana în ochi. 5. Niciodată nu râde de visurile și dorințele altor oameni. 6. Oferă-le oamenilor mai multe decât ei se așteaptă și fă asta cu bucurie. 7. Păstrează mereu în memorie poezia care îți place cel mai mult. 8. Nu crede tot ce auzi, cheltuie tot ce ai, dormi până când te vei simți mai bine. 9. O iubire sinceră și succesul în carieră au nevoie de riscuri. 10. Atunci când pierzi, învață-ți lecția. 11. Respectă-te pe tine, respectă-i pe cei din jur și fii responsabil pentru acțiunile tale. 12. Nu permite unei mici neînțelegeri să distrugă o prietenie de ani de zile. 13. Atunci când ai făcut o greșeală, nu încerca să o ascunzi, încearcă să o repari. 14. În fiecare zi petrece puțin timp în singurătate. 15. Fii gata pentru schimbări, însă nu renunța la valorile tale morale. 16. Uneori tăcerea este cel mai bun răspuns. 17. Citește mai multe cărți. 18. Crede în Dumnezeu, însă întotdeauna închide-ți mașina. 19. Într-o ceartă cu persoana apropiată, vorbește despre prezent. Nu răscoli trecutul. 20. Citește printre rânduri. 21. Împărtășește-ți cunoștințele copiilor. Asta este unica metodă cunoscută în prezent prin care ai putea să devii nemuritor. 22. Fii bun cu pământul. 23. Niciodată nu întrerupe o persoană atunci când ți se adresează. 24. Nu-ți băga nasul în problemele altora și nu da sfaturi inutile. 25. Nu crede în cei care te sărută cu ochii deschiși. 26. Odată în an mergi acolo unde nu ai fost niciodată. 27. Dacă câștigi bani mult, o parte din ei dă-le-o oamenilor care au mare nevoie. 28. Ține minte: Uneori este foarte bine să nu obții ceea ce îți dorești. Poate fi numit chiar noroc. 29. Ascultă doctorii, însă învață să încalci unele restricții impuse de ei. 30. Dă o notă succesului tău doar după ce vei analiza ce ai fost nevoit să sacrifici pentru a-l obține. 31. «Eu» — este destinația finală a călătoriei tale. 32. Gătește cu iubire și cum te duce capul. Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!
Publicitate

În fiecare noapte adormi la ore rezonabile, dimineaţa nu te trezeşti foarte devreme, uneori chiar reuşeşti să dormi şi ziua în weekend. Şi totuşi, abia te dai jos din pat, la serviciu ai momente în care nu poţi să te concentrezi, iar seara abia aştepţi să te întinzi în pat, căci nivelul energiei tale este, am putea spune, sub zero.

5 din 10 oameni declară că se simt frecvent obosiţi, iar 1 din 10 se simte obosiţi zilnic. Există 10 cauze destul de serioase pentru oboseala accentuată, cauze pe care mulţi dintre noi le neglijam sau nici măcar nu le bănuim.

Află care sunt cele 10 motive surprinzătoare pentru care oboseala a pus stăpânire pe tine!

1. Cafeaua cea de toate zilele

Mulţi dintre noi apelăm la trucul de trezire – cafeaua, în fiecare dimineaţă, fiind siguri că, astfel, ne vom stimula organismul să funcţioneze la parametri optimi. De fapt, acţiunea revigorantă cafelei sau a băuturilor care conţin cofeină nu durează mai mult de o oră, după care se instalează o stare de oboseală în întreg corpul. În plus, orice băutură pe bază de cofeină conţine şi mult zahăr, iar efectul este acela de suprasolicitare a corpului şi deshidratare. Făcând din consumul lor un obicei, nu faci altceva decât să accentuezi o stare de oboseală prelungită.

2. Hainele strâmte sau în culori nepotrivite

Deşi poate îţi vine greu să crezi, hainele strâmte, pe care unii dintre noi le alegem ca să ne punem formele în evidenţă, nu au o acţiune benefică asupra organismului. Mai exact, strâng pielea şi presează articulaţiile, astfel că organismul depune mai mult efort în distribuirea oxigenului pe toată lungimea corpului. Aşadar, ai grijă ce haine porţi noaptea, dar şi în timpul zilei.

Mai mult, culorile hainelor purtate de noi influenţează răspunsurile organismului. De exemplu, culorile închise induc o stare de somnolenţă, în timp ce culorile deschise sau aprinse energizează organismul şi induc o stare bună de spirit. Albul şi roşul stimulează secreţia de serotonină (unul din aşa zişii hormoni ai fericirii), roşul stimulează şi circulaţia sângelui, galbenul stimulează activitatea cerebrală, iar verdele te ajută să iei decizii bune.

3. Deficitul de fier sau vitamina D

Una din cauzele ascunse ale oboselii matinale este deficitul de fier şi vitamina D, care se poate descoperi doar în urma unor analize de sânge ceva mai detaliate. Deficitul de fier provoacă anemie şi oboseală, iar deficitul de vitamina D provoacă dureri musculare. Dacă şi tu suferi de astfel de carenţe, este imposibil să nu fi asociat deja oboselii matinale crampe nocturne sau matinale, mai ales la nivelul membrelor şi lombar.

4. Bacterii dăunătoare în intestine

70% dintre persoane au în stomac bacteria Helicobacter Pylori, care poate popula cavitatea stomacală în stare latentă sau poate face reale probleme. Mai exact, stomacul secretă acidul care înlesneşte digestia odată cu mucusul care îl protejează de efectele negative ale acidului, iar bacteria H. Pylori distruge acest mucus şi favorizează ulcerul. Dacă te afli şi tu în această situaţie, chiar şi în faza incipientă, atunci este imposibil să nu simţi un gust ciudat, arsuri în capul pieptului şi dureri în gât, mai ales în timpul nopţii. Chiar dacă poate nu-ţi dai seama, arsurile stomacale din timpul nopţii transformă starea de somn profund în stare de somn superficial.

Bacteria H. Pylori poate fi detectată printr-un test specific şi eliminată cu ajutorul tratamentului medicamentos.

5. Activitatea glandei tiroide

Atunci când glanda tiroidă, principală responsabilă pentru activitatea metabolismului şi pentru echilibrul hormonal, nu funcţionează aşa cum trebuie, sistemul imunitar este mai slăbit şi procesul metabolic scade, astfel că oboseala se instalează uşor. Alte semne ale disfuncţiei glandei tiroide sunt migrenele, vocea uşor răguşită, unghiile şi părul casant, pielea sensibilă şi aspră la atingere.

6. Secreţiile cu efect blocant

Publicitate

Secreţiile nazale sau flegma se pot aşeza pe gât în timpul somnului sau atunci când eşti răcită şi ai reflexul de a-ţi trage nasul. Rezultatul? Cicluri de respiraţie incomplete şi deci, nesănătoase, din moment ce căile dintre nas şi plămâni nu sunt complet libere şi curate. Vei respira pe gură, corpul va primi oxigen, însă mai puţin decât are nevoie şi vei obosi încă dinainte să te trezeşti dimineaţa.

7. Oboseala glandelor suprarenale

Este o afecţiune recent diagnosticată, deşi se manifestă de ani buni printre persoanele care se plâng de oboseală accentuată. Supranumită sindromul secolului 21, oboseala glandelor suprarenale presupune funcţionarea incorectă a glandelor endocrine situate deasupra rinichilor, ce au ca rol principal răspunsul rapid al corpului la situaţii de stres.

Atunci când aceste glande nu funcţionează la capacitate maximă, nivelul adrenalinei din corp scade, reducându-se rezistenta la stres, infecţii sau oboseală, la fel şi nivelul de estrogen, progesteron şi testosteron – cei mai importanţi hormoni sexuali. Pe lângă faptul ca somnul tău pare mereu neodihnitor şi reuşeşti să te concentrezi mai greu, oboseala glandelor suprarenale îţi aduce “la pachet” şi impulsivitate, nervozitate, nevoia de a ronţăi permanent ceva şi dereglări ale vieţii sexuale.

Principalele cauze ale oboselii glandelor suprarenale sunt alimentaţia deficitară în fibre, fructe şi legume, consumul zilnic de dulciuri, intervalul nepotrivit alocat somnului, perfecţionismul exagerat, insuccesele pe plâns socio-profesional.

8. Fibromialgia

Fibromialgia (sindromul oboselii cronice) afectează aproximativ 100.000.000 de oameni din întreaga lume şi este considerată de unii specialişti chiar o anomalie a sistemului nervos, incapabil de a face faţă situaţiilor de stres prelungit. Alţi specialişti sunt de părere că fibromialgia reprezintă o disfuncţie a hipotalamusului, a glandei pituitare şi a glandelor suprarenale.

9. Deshidratarea

O altă cauză surprinzătoare pentru care te trezeşti dimineaţa tot obosită este faptul că-ţi privezi organismul de necesarul de lichide. Şi când spun lichide, le elimin din start pe cele sub formă de băuturi carbogazoase, energizante şi sucuri din comerţ. Este vorba strict despre apă (plată dacă se poate), ceaiuri fără adaosuri, sucuri făcute în casă din fructe şi legume.

Deshidratarea din timpul zilei suprasolicită organismul în timpul nopţii, scăzând viteza sângelui şi oxigenarea ţesuturilor. De obicei, deshidratarea este însoţită, pe lângă dereglarea somnului şi oboseala inexplicabilă, şi de piele, buze şi gura uscate, respiraţie urât mirositoare, sete accentuată.

10. Bioritmul circadian

Mai întâi, să ne lămurim ce este acela un bioritm circadian. Pe înţelesul tuturor, este vorba despre acel ritm al organismului care îl ajută şi ne ajută să facem diferenţa între zi şi noapte, atunci când vine vorba de somn şi odihnă.

Când tu schimbi intervalul de somn şi dormi prea mult sau prea puţin, corpul nu mai ştie exact când trebuie să funcţioneze la parametri maximi şi când trebuie să se odihnească.

Practic, ceasul tău intern intra în contradicţie cu timpul fizic şi îţi provoacă letargie, dificultăţi de concentrare şi somnolenţă, chiar dacă abia te-ai trezit. Cel mai eficient truc anti somn este ca, imediat ce te-ai trezit, să ieşi pe balcon sau să mergi la fereastră, să îţi mişti energic membrele şi să laşi soarele să te mângâie puţin.

Şi nu doar soarele ar trebui să te mângâie în fiecare dimineaţă, ci şi relaxarea şi buna dispoziţie. Citeşte cu atenţie cele 10 motive ascunse care îţi provoacă oboseala încă de dimineaţă, ţine cont de factorii favorizanţi şi luptă împotriva lor! În tot acest timp, nu uita că cei mai mari aliaţi ai tăi sunt alimentaţia echilibrată şi exerciţiile fizice.

Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol! Multumim!

Publicitate
Alte Articole
LifeStyle
Cine dintre noi nu visează să fie fericit? O casă mare pentru toată familia, bani destui pentru a călători în toată lumea, un job care să ne aducă satisfacție, membrii familiei sănătoși și desigur, o persoană iubită care să fie întotdeauna alături. Doar că dorințele noastre nu corespund realității. De foarte multe ori întâlnim oameni simpatici și comunicabili, însă care suferă de lipsa unui om drag, oameni bogați care sunt răpuși de boli incurabile sau întâlnim oameni care pur și simplu își urăsc jobul și se simt nefericiți. Insuccesul dintr-un domeniu al vieții nu ne permite să ne simțim fericiți, iar noi ne grăbim să alăturăm gloatei de oameni nefericiți și obijduiți de viață. A venit timpul să înțelegem că nimeni nu se naște fericit sau nefericit. Fiecare poate obține această stare a fericirii, dacă va merge în direcția corectă și, zi de zi, pas cu pas, va fi mai aproape de ceea ce își dorește cu adevărat. Dacă înțelegi acest fapt, dacă ești gata să depui efort pentru a fi fericit, noi îți vom spune cum să obții asta. Răspunsul la întrebarea: «Cum să ai o viață armonioasă și fericită?», este foarte simplu. Trebuie să respecți doar 10 reguli simple. Tot ce trebuie este să îți dorești asta cu adevărat. 1. Iubește-te așa cum ești Unul dintre cele mai simple sfaturi, dar pe care puțin îl respectă. Persoanei, căreia de la o vârstă fragedă i s-a spus că este urâtă, incapabilă de a face ceva și ghinionistă, îi va fi greu să crească o persoană care să aibă încredere în sine, capabilă să mute munții din loc. Însă dacă la acea vârstă fragedă nu înțelegem ce înseamnă complexele, devenim mai maturi, trebuie să le identificăm și să începem lucrul asupra lor. Să te iubești pe sine nu înseamnă să fii egoist sau să îți ierți toate faptele urâte pe care le faci. Să te iubești înseamnă să nu te autodistrugi. Înseamnă că te descoperi pe tine însuți, să îți înțelegi neajunsurile și limitele și să muncești ca să le îndepărtezi, să îți înțelegi punctele forte, să le dezvolți și să le prețuiești. 2. Nu avea așteptări prea mari de la cei din jurul tău Dese ori ne simțim nefericiți pentru oamenii apropiați nu corespund standardelor pe care le avem față de ei. Copiii se supără pe părinți pentru că ei nu le-au asigurat acea viață fără nevoi, iar părinții se supără pe copii pentru că nu au făcut acea facultate și nu au obținut acea profesie pe care ei și-au dorit-o sau nu își trăiesc viața așa cum și-au dorit părinții. În drumul spre recunoaștere a propriei individualități, noi suntem pur și simplu obligați să recunoaștem individualitatea oamenilor din jurul nostru. Ei sunt așa cum sunt și să ne supără pe ei pentru o anumită trăsătură a caracterului lor este pur și simplu banal. Este mai corect să îi iubești și să îi prețuiești pentru ceea ce sunt și că în momentele grele ale vieții sunt ei cei care îți vin în ajutor. Anume ei sunt cei care te-au ajutat să devii un om de succes, să ai mai multă încredere în sine și să fii mai fericit. 3. Găsește-ți un job pe plac Dacă să facem un sondaj în care să întrebăm oamenii dacă primesc satisfacție de la jobul lor, 9 din 10 vor răspunde sincer să au un job neplăcut, însă nu se concediază pentru că trebuie să își câștige bani pentru un trai normal și pentru a-și întreține familia. Oare ăsta nu este o cauză a faptului că avem atât de mulți oameni nefericiți? Pentru că jobul – este acel domeniul căruia îi dedicăm jumătate din viața noastră! Și dacă ne vom trezi în fiecare dimineață cu gânduri negative despre job, iar seara venim acasă încărcați de stres și nemulțumire, atunci niciodată nu vom mai fi fericiți. Există vreo soluție în acest caz? Da. Mulți oameni ar fi mai fericiți dacă vor avea mai multă încredere și respect față de sine și vor decide să-și găsească acel job care într-adevăr le va aduce fericire. Cu siguranță există un lucru de care ești pasionat, pentru care ești gata să-ți sacrifici timpul liber și care îți va aduce satisfacție și bucurie. 4. Găsește-ți un hobby după plac Este bine să ai un job preferat, însă uneori trebuie să te mai și odihnești. Fericit este acel om care are un hobby preferat. E acea acțiune care îl face să se simtă liber și ușor, îi permite să se întâlnească cu prietenii și să-și petreacă timpul între oameni interesați. Și chiar nu contează că ar fi vorba de colecționarea monezilor, crearea hainelor sau participarea la diferitor meciuri, pescuit, yoga sau construcția casei visurilor tale. Dacă ești cu adevărat pasionat de o anumită activitate, poți fi numit un om fericit. 5. Ia-ți un animal de companie Unele persoane sunt categoric împotriva animalelor de companie, motivând că nu au destul timp pentru copii, nu tocmai pentru o pisică sau un câine. Însă, conform experiențelor, oamenii care trăiesc alături de animalele de companie sunt mai fericiți, în comparație cu cei care nu le posedă. Da, animalele de companie înseamnă cheltuieli mai multe, atât financiare cât și de timp și atenție. Însă patrupezii ne vor face viața mai colorată, ne vor oferi căldură și fidelitate. Iar prezenta unui câine în viața noastră ne va îmbunătăți viața, deoarece vom fi nevoiți să mergem la plimbări în aer liber. Mai mult decât atât, animalele de companie îi va face pe copii noștri să crească oamenii responsabili, buni, grijulii și să iubească natura. Iar acestea sunt niște calități bune pentru o viață frumoasă. 6. Odihnește-te și relaxează-te În goana după o viață asigurată și rutină, uităm să ne odihnim și să ne relaxăm. Iar oboseala adunată ne strică starea de bine și ne crează senzația că suntem nefericiți. Prin urmare, pentru ca organismul și creierul nostru să perceapă o viață armonioasă, trebuie să ne odihnim mai mult. Doar că și aici mulți greșesc confundând odihna sănătoasă cu navigarea pe net, privirea televizorului sau somnul. Cu siguranță toate astea trebuie să existe în viața ta, însă nu trebuie să uiți și de alte modalități de odihnă. Fă-ți o regulă ca măcar o dată pe săptămână să te întâlnești cu prietenii sau să îți vizitezi rudele, să petreci timpul discutând cu cei dragi, să mergi la cinema sau în excursii. 7. Învață să uiți tot ceea ce este rău Fiecare dintre noi avem o valiză plină de speranțe eșuate și supărări pe oamenii care odată ne-au jignit sau ne-au rănit. Obidele, minciunile sau dezamăgirile sunt niște piedici în viața noastră, ne fac nefericiți făcându-ne să ne amintim de momentele în care am avut de suferit. Trebuie pur și simplu să treci peste aceste încercări. Învață-ți lecția și mergi mai departe. Crede-mă, după aceste eșuări, vei avea parte de momente fericire. Trebuie doar să crezi în tine și în forțele tale. 8. Nu invidia Comparându-te cu cei din jurul tău, nu vei deveni mai bun. Invidia va distruge totul în interiorul tău. Invidia nu este ceva genetic, ci este o calitate pe care ne-au „cultivat-o” părinții și oamenii din jurul nostru. Poți scăpa de invidie foarte simplu. Dacă ai decis că a venit timpul să trăiești în armonie cu cei din jur – jumătate din problemă este rezolvată. A rămas doar să nu te mai compari cu cei din jur, recunoscând individualitatea fiecăruia dintre noi. Și să nu stai locului, ci să descoperi cât mai multe în fiecare zi, dezvoltându-te. 9. Fotografiază momentele fericite În viața noastră nu sunt atât de multe momente de neuitat, din acest motiv ar fi bine ca să imortalizezi aceste momente. Primul pas al bebelușului tău, odihna plăcută alături de prieteni, plimbările romantice cu iubitul/iubita, momentele vesele, care peste ani te vor face să zâmbești – toate acestea merită să fie fotografiate și păstrate pentru amintiri. 10. Nu te mai plânge Nu este nimic rău să te plângi de ceva, pentru că sunt momente în care avem nevoie ca cineva să ne asculte durerea și să ne ofere un anumit sprijin. Însă aici este vorba despre persoanele care permanent se victimizează și caută să fie compătimite. Rolul de „victimă” nu este doar o metodă de manipulare, însă și o metodă de a atrage în viața ta mai mult rău. Un asemenea rol niciodată nu te va face să fii fericit. Încetează să te mai plângi și să-ți expui nemulțumirile, renunță la rolul de victimă, încearcă să îți rezolvi singur problemele. Toți oamenii trec prin momente dificile, toți sunt testați de soartă la un moment dat. Trebuie să înțelegem că fericirea este un proces lung de muncă. Ai grijă de tine! Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!