Mulți oameni, în special cei din grupele de vârstă mai înaintată, cunosc senzația de amorțeală, furnicături, disconfort și înțepenire a mâinilor, mai ales noaptea. Cu toate acestea, astfel de simptome pot apărea la orice vârstă.
Cauza principală și frecventă pentru amorțirea mâinilor noaptea este osteocondroza cervicală sau depunerea sărurilor în regiunea cervicală a coloanei vertebrale. Această afecțiune afectează 70% din populație la vârsta de peste 50 de ani, dar procesul începe deja după vârsta de 30 de ani. În prezent, osteocondroza este frecvent întâlnită și la adolescenți.
Printre alte cauze ale senzațiilor neplăcute la nivelul mâinilor se numără afecțiunile cardiovasculare și ale sistemului circulator, ateroscleroza, aterotromboza vaselor, diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, poliartrita micilor articulații, inflamația nervilor înșiși și deficiența de vitamine din grupa B.
În absența oricărei patologii, amorțeala mâinilor poate apărea și din cauza unei perne nepotrivite sau a unei poziții inadecvate a corpului și, în primul rând, a mâinilor, în timpul somnului. Mulți obișnuiesc să doarmă cu mâinile așezate sub cap sau sub pernă, ceea ce afectează circulația sangvină către extremitățile superioare.
Cum apar furnicăturile în mâini noaptea
Simptomele neplăcute pot varia foarte mult în funcție de localizarea lor. Amorțeala întregii mâini este extrem de rară. Cel mai des, o anumită parte a mâinii devine amorțită, ceea ce depinde complet de cauza afecțiunii:
1. Osteocondroza cervicală, spondiloză, hernie sau protuzie a discurilor intervertebrale cervicale, în special atunci când procesul patologic se localizează în segmentele cervicale inferioare (C5-C7). Exact din această parte a măduvei spinării pleacă nervii care merg către mâini. În funcție de rădăcina nervoasă afectată, amorțeala poate fi localizată în următoarele moduri:
- pe partea internă a mâinii, de la umăr până la vârful al cincilea și jumătate din al patrulea deget al mâinii (C7);
- pe partea din spate a umărului și a antebrațului, pe partea din spate a celui de-al doilea și al treilea deget (C6);
- pe partea laterală a mâinii către degetul mare și degetul arătător (C5).
În cazul cel mai comun al procesului patologic din cel mai scăzut segment, amorțeala poate varia. Durerea de cap în osteocondroza cervicală nu este nici ea rară.
2. Sindromul canalului carpian – comprimarea nervilor care merg către mână prin canalul îngust format între oasele încheieturii. Apare în urma activității prelungite legate de eforturi repetitive asupra mâinilor, precum mișcările de flexie și extensie (munca la computer, cântatul la instrumente muzicale, asamblarea de piese, banda de producție).
În acest caz, se observă amorțeala întregii mâini sau a unei părți a ei, sub nivelul încheieturii, uneori amorțeala se manifestă și la degetele mâinii. Segmentele mâinii situate mai sus nu sunt implicate în procesul patologic.
3. Poliartrita micilor articulații ale mâinii. Aici, manifestările sunt prezente doar în degete.
4. În cazul patologiei articulațiilor umărului sau cotului, simptomele vor apărea în părțile superioare ale membrului, situate mai jos.
5. Diabetul zaharat și alte tulburări metabolice (afecțiuni hepatice, renale, patologie endocrină). Aici se poate include și abuzul de alcool și nicotină, deoarece mecanismul dezvoltării afecțiunii este foarte asemănător. Amorțeala în acest caz are un caracter “ascendent”, începând din zonele mai îndepărtate și, treptat, “urcând” către partea de sus.
Acest lucru se întâmplă în concordanță cu gradul de implicare a vaselor de sânge mai mari. De obicei, sunt afectate ambele mâini simultan, senzațiile fiind simetrice.
6. În cazul hipertensiunii arteriale, amorțeala mâinilor noaptea apare doar la nivelul unei presiuni sangvine ridicate.
7. Amorțeala mâinilor are o importanță specială în cazul afecțiunilor cardiace. Aici, trebuie să acordați atenție faptului care mână amorțește. Dacă apare o senzație neplăcută în mâna dreaptă, acest lucru poate fi atribuit osteocondrozei cervicale (cu o probabilitate mare).
Pe de altă parte, amorțeala mâinii stângi poate fi un semn al problemelor serioase ale inimii, cum ar fi angina pectorală sau infarctul miocardic. Dacă amorțeala mâinii stângi apare brusc, în special noaptea și nu dispare timp de o oră, este recomandat să consultați un medic.
Ce să faci dacă mâinile îți amorțesc în timpul somnului
1. Încearcă să elimini toți factorii posibili:
- schimbă perna;
- alege o poziție mai confortabilă pentru somn, schimbând adesea poziția pentru a evita compresia vaselor de sânge;
- evită consumul de alcool și nicotină, în special seara;
- nu desfășura activități care implică efort asupra mâinilor înainte de culcare.
2. Exerciții pentru amorțeala mâinilor în timpul somnului:
- întins pe spate în pat, ridică-ți mâinile în sus, îndoaie și întinde degetele de 50 de ori, apoi așază mâinile de-a lungul corpului și repetă exercițiul;
- mișcări circulare la nivelul încheieturilor;
- ridică-te în picioare și prinde mâinile la spate, încercând să le ridici cât mai sus;
- în cazuri ușoare, simplul fapt de a scutura mâinile ajută.
3. Pentru a relaxa mușchii gâtului tensionați, poți face un masaj ușor înainte de somn și pe parcursul zilei. Este suficient să masezi gâtul cu palmele, și poți folosi și un unguent antiinflamator.
4. În absența contraindicațiilor și în funcție de cauză, pot fi utilizate proceduri fizioterapeutice:
- magnetoterapie pentru zona gâtului;
- fonoforeză, darsonvalizare a mâinilor;
- aplicarea de parafină pe mâini și antebrațe;
- electroforeză cu lidază în zona canalului carpian.
Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.