Te-ai intrebat vreodata de ce oamenii au prostul obicei de a barfi? Iata ce spun psihologii despre acest lucru

Te-ai intrebat vreodata de ce oamenii au prostul obicei de a barfi? Iata ce spun psihologii despre acest lucru

Publicat de Larisa Moldovan pe 30 June 2018 in Curiozități

Deşi blamată de foarte mulţi, bârfa poate avea efecte benefice asupra psihicului, spun specialiştii. Unele studii arată că 3 din 4 femei se simt mai bine după ce îşi discută problemele cu prietenele, iar altele spun că o sesiune de pălăvrăgeală le oferă aceeaşi stare de bine ca şi o partidă intima.

“Desi ştim că este urât să vorbim urât despre alţii, totuşi o facem, indiferent dacă suntem femeie sau bărbat. Există ceva în interiorul nostru care ne face să avem o stare de bine atunci când bârfim”, explică Oana Vasiu, psiholog clinician, master în psihoterapie analitică.

Specialistul spune că motivele pentru care bârfa ne dă o stare de bine sunt multiple. “Bârfa ne ajută să ne stabilim şi să ne exteriorizăm valorile după care ne conducem. Atunci când auzim o bârfă despre altcineva, vom incerca să nu manifestăm comportamentul pentru care a ajuns să fie bârfit, mai ales dacă am observat că diferite persoane sunt bârfite pentru comportamente asemănătoare, ajungând astfel să cunoaştem aşteptările sociale şi în ceea ce ne priveşte. Atunci când noi bârfim, ne anunţăm propriile valori, prin contrast cu pesoana bârfită, stabilindu-ne astfel apartenenţa la un anumit grup.

Bârfa întăreşte relaţiile sociale, ne face să ne simţim mai aproape de cei cu care împărtăşim o răutate despre altcineva, mai ales dacă o prezentăm cu umor. Chiar dacă nu o cunoaştem prea bine pe persoana cu care bârfim, tocmai faptul că ascundem împreună o bârfă ne ajută în crearea unei legături mai puternice decât dacă am fi împărtăşit ceva pozitiv.

După cum ştim, „knowledge is power” (cunoşterea este putere). Astfel, prin faptul că bârfim arătăm că ştim lucruri despre ceilalţi, lucruri care ne dau impresia că putem controla exteriorul, că deţinem puterea. Bârfindu-i pe alţii, încercăm să demonstrăm că suntem puternici, stabilindu-ne un loc în ierarhia socială.

Bârfa ne dă o stare de bine cu noi înşine. Accentuând defectele altora, ale noastre par a fi mai mici şi trecute cu vederea sau, chiar, ajungem să ne plasăm pe noi înşine într-o lumină favorabilă, în contrast cu cei pe care îi bârfim. În plus, în prezentarea bârfei, putem arăta umor, relaxare şi neafectare, lăsând impresia că suntem superiori persoanei pe care o bârfim.

Nu în ultimul rând, bârfa are un rol de reglare, întelegere şi descărcare de tensiune psiho-emoţională. Fie că suntem supăraţi din cauza persoanei pe care o bârfim, fie din alte cauze, faptul de a spune lucruri urâte despre cineva ne ajută să ne descărcăm frustrările, bârfa devenind astfel un mod de a gestiona stresul cotidian. Prin faptul că descriem comportamentul altcuiva, ghidându-ne şi după feedback-ul primit de la cei cu care bârfim, putem întelege mai bine cauzele şi modul de a gândi al persoanei care ne-a rănit, iar această înţelegere ne poate ajuta în procesul de vindecare a unor răni psiho-emoţionale”, explică Oana Vasiu.

Bârfa, acelaşi efect ca şi intimitatea

Un studiu al unor specialişti britanici, citat de www.femalefirst.co.uk, arată că 3 din 4 femei se înveselesc după ce discută cu prietenele despre problemele lor, iar 73% spun că faptul că se pun la curent cu toate bârfele şi râd în hohote le face să se simtă mai relaxate.

Potrivit studiului citat, a-ţi petrece timpul cu cei mai buni prieteni îţi oferă aceeaşi plăcere cu cea a unei partide intime, putând fi eliberată aceeaşi cantitate de endorfine ca şi atunci când faci amor cu partenerul. Subiectul preferat de bârfă sunt banii, alte subiecte de discuţie fiind relaţiile, dietele, shoppingul sau bârfele despre celebrităţi.

Cum bârfesc bărbaţii şi femeile

Un alt studiu al unor specialişti britanici, citat de www.telegraph.co.uk, spune că bărbaţii bârfesc cu prietenii sau colegii de serviciu aproximativ 76 de minute în fiecare zi, comparativ cu doar 52 de minute cât petrec la taclale femeile, în acelaşi interval.

Printre subiectele preferate se numără amintiri despre beţii de odinioară, vechi colegi de şcoală, dar şi discuţii despre cea mai atractivă colegă de serviciu. Alte subiecte de bârfă în rândul bărbaţilor sunt agenda ştirilor locale, zvonuri despre posibile relaţii la birou, despre şef, promovări şi salarii.

Pe de altă parte, arată sursa citată, femeile discută mai mult despre alte femei, despre viaţa intima a altora sau despre faptul că prietena lor s-a îngrăşat. Locul preferat de bărbaţi pentru bârfă este biroul în timp ce femeile preferă să stea la taclale cu prietenele acasă.
O treime din bărbaţi se simt bine când pălăvrăgesc cu colegii de serviciu şi 58 la sută dintre ei admit că bârfitul îi face să se simtă “parte din gaşcă”.

Superstiţii legate de bârfe

Vechiule credinţe populare spun că, atunci când “îţi ard obrajii” e semn sigur că te bârfeşte cineva, şi nu e deloc de bine. Alte credinţe spun că e semn bun când te mănâncă urechea dreaptă, pentru că asta înseamnă că se vorbeşte de bine despre tine

Sursa: adevarul.ro

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!