Te-ai întrebat cum a apărut Coca-Cola? Întâmplări care au condus la descoperiri importante

Te-ai întrebat cum a apărut Coca-Cola? Întâmplări care au condus la descoperiri importante

Publicat de Larisa Moldovan pe 20 April 2024 in CuriozitățiLifeStyleStiinta

Te-ai întrebat cum a apărut Coca-Cola? În anul 1886, doctorul și farmacistul John Pemberton încerca să prepare o mixtură pe baza unui extract din frunzele unei plante sud-americane, coca, și nuci de cola africane, cunoscute pentru proprietățile lor tonice. Pemberton a testat mixtura gata și a realizat că are un gust bun. El a considerat că acest sirop ar putea ajuta persoanele suferinde de oboseală, stres și dureri dentare.

Farmacistul a adus siropul la cea mai mare farmacie din Atlanta. În acea zi, au fost vândute primele porții de sirop, la cinci cenți paharul. Totuși, băutura Coca-Cola a apărut dintr-o neglijență. Printr-o eroare, vânzătorul care dilua siropul a confundat robinetele și a adăugat apă carbonatată în loc de apă plată. Amestecul rezultat a devenit „Coca-Cola”. Inițial, această băutură nu a avut un mare succes.

În primul an de producție a băuturii, Pemberton a cheltuit 79,96 dolari pe publicitatea noii băuturi, dar a vândut Coca-Cola doar de 50 de dolari. Astăzi, Coca-Cola este produsă și consumată în 200 de țări ale lumii.

Hârtie adezivă pentru notițe

Notițele adezive au apărut ca rezultat al unui experiment nereușit de a îmbunătăți aderența unui adeziv. În 1968, un angajat al laboratorului de cercetări al companiei 3M încerca să îmbunătățească calitatea benzii adezive (scotch). El a obținut un adeziv gros, care nu se absorbea în suprafețele lipite și era complet inutil pentru producția de scotch. Cercetătorul nu știa cum să utilizeze noua formulă de adeziv. Patru ani mai târziu, un coleg de-al său, care cânta în corul bisericesc în timpul liber, era frustrat de faptul că semnele de carte din cartea de psalmi cădeau mereu. Atunci și-a amintit de adezivul care putea fixa semnele de carte fără a deteriora paginile cărții. În 1980, Post-it Notes au fost lansate pentru prima dată pe piață.

Cauciucul

În 1844, inventatorul Charles Goodyear a descoperit accidental rețeta de fabricație a cauciucului care nu se înmoaie în căldură și nu devine fragil la frig. Noua tehnologie a primit numele de vulcanizare. Goodyear, care timp de mulți ani a încercat fără succes să îmbunătățească calitatea cauciucului, un material extrem de capricios și inconfortabil pe atunci, a încălzit accidental un amestec de cauciuc și sulf pe plita de bucătărie. Descoperirea procesului de vulcanizare a cauciucului a fost un impuls pentru dezvoltarea industriei electro-tehnice, deoarece cauciucul este un excelent material izolator. Invenția lui Goodyear a făcut posibilă apariția automobilului modern.

Cardiostimulatoarele

Acest dispozitiv, care salvează viețile a milioane de persoane suferinde de boli de inimă, a fost inventat accidental. În 1941, inginerul John Hopps, lucrand pentru marina militară, efectua cercetări în domeniul hipotermiei. El a fost însărcinat să găsească un mod de a încălzi rapid o persoană care a stat mult timp în frig sau în apă rece. Hopps a încercat să utilizeze radiații radio de înaltă frecvență pentru încălzire și a descoperit accidental că inima, care încetase să bată din cauza hipotermiei, putea fi „repornită” dacă era stimulată cu impulsuri electrice.

În 1950, pe baza descoperirii lui Hopps, a fost creat primul cardiostimulator. Era mare și incomod, iar utilizarea lui uneori provoca arsuri pe corpul pacientului. Medicul Wilson Greatbatch a făcut o a doua descoperire accidentală. El lucra la crearea unui dispozitiv care să înregistreze ritmul cardiac. Într-o zi, el a inserat accidental un rezistor nepotrivit în dispozitiv și a observat că în circuitul electric apăreau oscilații care imitau ritmul inimii umane. După doi ani, Greatbatch a creat primul cardiostimulator implantabil, care emitea impulsuri artificiale pentru a stimula funcționarea inimii.

Antibioticele

În 1928, savantul Alexander Fleming a observat că un mucegai, Penicillium, a infectat una dintre probele sale cu bacterii patogene de stafilococ, lăsată lângă o fereastră deschisă. Fleming a examinat proba la microscop și a observat că mucegaiul distrugea bacteriile. Importanța descoperirii lui Fleming a devenit clară abia în 1940, când au început să fie efectuate cercetări masive asupra noilor tipuri de medicamente – antibioticele. Astăzi, antibioticele sunt extrem de larg utilizate în medicină, reprezentând până la 15% din toate medicamentele vândute în lume.

Cuptorul cu microunde

Cunoscutul cercetător Percy Spencer, care a obținut peste 120 de brevete pentru invențiile sale, angajat al unei dintre cele mai mari companii din complexul industrial-militar mondial, Raytheon, a devenit accidental creatorul cuptorului cu microunde. În 1945, cu puțin timp înainte de sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, el efectua cercetări menite să îmbunătățească calitatea radarelor.

În timpul unui experiment, Spencer a trecut în fața unui emițător funcțional și a descoperit că batonul de ciocolată din buzunarul său s-a topit. După o serie de experimente, a fost creat primul cuptor cu microunde, care cântărea aproximativ 400 kg. Acesta era destinat utilizării în restaurante, avioane și nave — locuri unde era necesară încălzirea rapidă a mâncării.

Acesta este un mod excelent de a învăța despre cum greșelile pot duce la inovații semnificative, adesea transformându-se în descoperiri care schimbă lumea.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!