Stresul, problema secolului actual. Cum sa facem fata si sa-l controlam

Stresul, problema secolului actual. Cum sa facem fata si sa-l controlam

Publicat de Larisa Moldovan pe 28 February 2018 in De Suflet

Din secretele oamenilor cu un psihic puternic! Cum sa gestionezi si sa faci fata la stres!

Stresul este una din afectiunile care provoaca multe batai de cap in societatea actuala. In timp ce stresul cauzeaza multora dificultati, persoanele puternice psihic se descurca in mijlocul tensiunii. Iata sapte moduri prin care acestia transforma dificultatile in oportunitati.

Accepta faptul ca stresul este parte a vietii cotidiene. In timp ce unele persoane irosesc timpul si energie gandindu-se la dificultati, persoanele cu un psihic puternic recunosc problemele ca fiind inevitabile. Atunci cand situatiile dificile se ivesc, stiu ce schimbari sa faca pentru a-si imbunatati situatia.

Isi mentin problemele la un nivel acceptabil. Persoanele puternice psihic tin problemele la un nivel acceptabil, fara a transforma un incident minor intr-o catastrofa si sunt atenti la monologurile negativiste care ar putea sa ii streseze in plus.

Au grija de sanatatea lor fizica. Oamenii echilibrati recunosc importanta pastrarii unui stil de viata sanatos si a unui corp bine intretinut. Acestia fac exercitii, se odihnesc, mentin o dieta echilibrata, in vederea combaterii stresului.

Aleg metode sanatoase de a suporta presiunea. In timp ce unele persoane aleg alcoolul, mancarea de tip fast-food sau alte obiceiuri nesanatoase pentru a manageria stresul, oamenii echilibrati psihic aleg activitati si hobby-uri mai relaxante, precum plimbarile in aer liber.

Au delimitari clare intre activitatile sociale si momentele de singuratate. Uneori, in incercarea de a evita probleme, unele persoane isi petrec majoritatea timpului in cadrul unor activitati sociale, in timp ce altii prefera sa se retraga din cercurile de prieteni sau familie.

Oamenii cu un psihic puternic pastreaza in permanenta in echilibru socializarea si timpul petrecut in solitudine.

Preiau responsabilitatea pentru propriile decizii. Stresul ii poate face pe oameni sa se victimizeze. Oamenii echilibrati psihic inteleg ca viata in sine depinde de propriile alegeri. Sunt constienti ca trebuie sa spuna „nu” lucrurilor care nu le plac si sa isi asume propriul comportament.

Cauta partea plina a paharului. Oamenii puternici din punct de vedere mental prefera partea realista a lucrurilor, putand totodata sa vada lucrurile bune din circumstante nefericite.

Aleg ca stresul sa ii faca mai buni si mai puternici, in loc sa se transforme in oameni rauaciosi sau sa se victimizeze.

Nu incetez sa avertizez oamenii cu privire la raul pe care si-l fac atunci cand se streseaza. Imi doresc atat de mult ca oamenii sa constientizeze cat rau isi fac atunci cand aleg sa se supere, sa se enerveze, sa le fie teama, sa intre in depresie sau sa traiasca cu un sentiment vesnic de vinovatie sau nemultumire!

Stresul te ucide! Stresul iti roade organismul! Stresul iti afecteaza calitatea vietii!

Cu cativa ani in urma lucram pentru o institutie a statului. Eram psiholog clinician si specializata pe tulburari emotionale si comportamentale. Deci, stiam cum se controleaza stresul. In teorie, cel putin. Facusem pana in acel moment mari transformari la personalitatea mea. Invatasem sa accept oamenii asa cum sunt, fara sa-i judec, invatasem sa accept ca gresesc, invatasem sa nu ma mai enervez asa repede si atat de des, etc.

Lucram de dimineata de la 7.30 pana la 16. Un timp a fost ok. De obicei, ma implic in ceea ce aleg sa fac si sunt capabila sa ma automotivez. A functionat. O perioada. La un moment dat, am inceput sa ma trezesc tot mai greu, sa intarzii la servici si sa fiu moarta de obosita cand ma intorceam acasa. Cand intram pe usa mancam si ma bagam in pat. La ora 17! Nu dormeam, insa stateam in pat. Muncisem, doar. Nu mai faceam sport, nu mai ieseam.

Nu dupa mult timp am inceput sa observ ca incepusem sa repezesc oamenii. Se miscau prea incet pentru mine, nu mai aveam rabdare cu sistemul care, conform parerilor mele, TREBUIA sa se schimbe iar eu, in desteptaciunea mea, credeam ca am solutiile.

Insa eu nu eram stresata! Cum poate o persoana specializata pe managementul stresului sa fie stresata? E o contradictie. Cum poate un croitor sa aiba haine rupte? Cum poate un medic sa fie bolnav?

In doze mici, stresul ne ajuta sa stam focusati, sa fim energici si alerti. Cand, insa, nivelul de stres este prea ridicat, acesta ne poate distruge sanatatea, dispozitia, productivitatea, relatiile cu ceilalti si calitatea vietii.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!