Creierul nostru este uimitor. Nu cu mult timp în urmă, oamenii de știință au descoperit că are plasticitate. Adică putem forma noi conexiuni neuronale de-a lungul vieții noastre. Dr. Michael Merzenich, unul dintre pionierii neuroplasticității, explică:
„Până de curând, se credea că creierul uman este ca o piesă de echipament și, odată ce ați atins un anumit stadiu de dezvoltare, singurul lucru care i-a rămas creierului dvs. este să se rostogolească. Acum știm că acest lucru este departe de a fi adevărat”.
Cu alte cuvinte, cu stimularea potrivită (a se vedea textul de mai jos pentru câteva exemple), putem încetini, dacă nu chiar opri, declinul inteligenței asociat cu îmbătrânirea. Deci, ce legătură au toate acestea cu dansul? O grămadă de lucruri.
Neurologii de la Centrul German pentru Boli Neurodegenerative din Magdeburg au descoperit câteva lucruri destul de interesante în timpul cercetărilor lor. Fiecare participant dintr-un grup de voluntari vârstnici (vârsta medie de 68 de ani) a primit un curs de 18 luni de exerciții de rezistență și flexibilitate sau un curs de programe de dans. După finalizarea cursului, cercetătorii au examinat schimbările de activitate din creierul participanților.
Iată ce a descoperit echipa de cercetare:
1. Ambele grupuri au avut o „creștere a indicatorilor în hipocamp”.
Aceasta este cea mai importantă constatare a studiului. Regiunea hipocampului este responsabilă pentru numeroase funcții cognitive, inclusiv învățarea și memoria. Mai mult, această zonă afectează boala Alzheimer.
2. Dansul este un tip de activitate cerebrală mai eficient decât antrenamentul de rezistență.
Dr. Kathrin Rehfeld, autorul principal al studiului, spune: „În acest studiu, demonstrăm că două tipuri diferite de exerciții (dans și antrenament de rezistență) măresc o zonă a creierului care se micșorează odată cu înaintarea în vârstă. Însă dansul a condus la schimbări de comportament mult mai vizibile în ceea ce privește dezvoltarea creierului “.
Participanții la experiment au dansat în diferite stiluri – jazz, tango, dansuri latino-americane și muzică country. Mișcările de dans s-au schimbat la fiecare două săptămâni pentru a menține voluntarii într-un proces constant de învățare.
În plus, oamenii din grupul de dans s-au confruntat cu limite de timp și un set fix de cerințe. Această complicație suplimentară a sarcinii a stimulat zonele creierului responsabile de învățare și memorie.
În același timp, dr. Rehfeld observă că persoanele cu demență prezintă adesea reacții pozitive atunci când ascultă muzică. Ea speră că, combinând activitatea fizică cu stimularea cognitivă, oamenii de știință vor putea obține rezultate în lupta împotriva acestei teribile boli.
Sperăm și noi, doctore. Buna treaba!
Ce altceva poți face? Ce se întâmplă dacă dansul nu este plăcerea ta? Nu este nimic în neregulă! Încercați unul sau mai multe dintre aceste sfaturi pentru a vă oferi creierului sarcini zilnice:
– Rezolva rebusuri, puzzle-uri sau Sudoku.
– Fă ceea ce nu ai mai încercat până acum. Încercați ceva nou în fiecare zi.
– Numără în mintea ta. Vezi până la cât poți să ajungi!
– Citește cât mai multe cărți.
– Alocați timp pentru o plimbare de 15 minute zilnic (sfatul preferat de la Dr. Merzenich).
– Luați-vă un câine, ca să aveți motiv zilnic să mergeți cu el afară și bucurați-vă de natura din jur.
Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.