Spune nu, atunci cand nu iti doresti ceva, nu spune, nu stiu, sau poate… Bunatatea in exces este daunatoare!

Spune nu, atunci cand nu iti doresti ceva, nu spune, nu stiu, sau poate… Bunatatea in exces este daunatoare!

Publicat de Larisa Moldovan pe 12 February 2020 in Dezvoltare Personala

Trebuie sa recunosc ca nu o data, ci de nenumarate ori am spus un mare da, in loc sa imi asum neputinta, sau cel putin lipsa de timp. Oamenii percep foarte gresit acest refuz.

De fapt cand spunem ,,nu”, spunem ,,nu” propunerii, nu persoanei!

De multe ori cedezi in urma insistentelor, insa daca cineva insista, atunci trebuie si noi sa perserveram cu refuzul.

Bunatatea in exces este daunatoare. Nu e nevoie sa ne asumam lucruri pe care nu ni le dorim, sau sa ne incarcam cu aceasta nevoie de acceptare uneori fortata din teama de a nu-i supara sau rani pe cei care ne cer timpul nostru. Acceptand propunerea nedorita este in detrimentul nostru, pentru ca ne lipsim de autenticitatea fata de noi. Pretul pe care tot noi il platim este in primul rand renuntarea la libertatea de a alege ce sa faci in momentul respectiv CU TIMPUL TAU.

Trebuie sa existe niste limite clare ale spatiului nostru, de care sa nu trecem si sa ne respectam prioritatiile, dorintele, timpul si mai ales pe noi.

Nu amana raspunsul negativ, pentru ca suspansul nu ajuta deloc in situatiile acestea. Acesta nu e un timp castigat, ci amagit. Nu te preface ca vrei, pentru ca pe urma sa refuzi. Daca ajuti, spune da din tot sufletul.

Asteapta-te ca ceilalti sa se supere pentru ca nu mai pot profita de tine, dar intre timp spune NU atunci cand ceea ce faci nu e inspre binele si confortul tau interior.

Ai grija de tine si de timpul tau, pentu ca mai apoi sa poti avea grija de cei din jur.

In acele momente in care iti doresti sa spui „nu”, dar ti se pare dificil acest lucru, poti aplica anumite strategii care sa iti usureze „munca”:

1. Constientizeaza motivul pentru care vrei sa spui „nu”. Acest lucru te va ajuta sa devii mai increzator atunci cand refuzi pe cineva, pentru ca deja stii ce ai de facut si stii ca timpul tau este deja alocat altor activitati, noteaza Peter Bregman, CEO la compania globala de consultanta in management Bregman Partners, Inc., in articolul sau de pe Harvard Business Review.

2. Arata-le celor pe care vrei sa ii refuzi ca apreciezi faptul ca s-au gandit la tine. Multumeste-le pentru invitatie sau pentru cerere, spunandu-le ca te simti flatat de aceasta.

3. Ofera motivul pentru care spui „nu”. Atunci cand enunti un motiv, sansele ca celalalt sa inteleaga ca raspunsul tau este un refuz sunt mai mari. Fii sincer cand spui de ce nu poti onora cererea, nu inventa motive si nu oferi nici explicatii elaborate. Poti spune ca ai o obligatie in acel moment, ca nu ai timp sau pur si simplu ca nu te simti capabil ori ca nu doresti sa faci acel lucru.

4. Spune „poate” in loc de „nu”. „Lasa-ma sa ma gandesc mai intai la propunerea ta si revin eu cu un raspuns”, este o abordare propusa de Celestine Chua. Este o metoda buna de aplicat in cazul acelor situatii in care oferta te tenteaza, dar nu esti hotarat daca o accepti. Ofera un termen limita pana cand ii vei comunica raspunsul final.

5. Spune „nu” propunerii, nu persoanei. Daca propunerea nu te multumeste, ai grija sa formulezi un raspuns din care sa reiasca ca refuzi exclusiv oferta primita. Poti folosi in acest sens o repllica propusa de Chua: „Din pacate aceasta propunere nu-mi satisface nevoile/nu ma reprezinta, dar as vrea sa tinem legatura pe viitor”. Celalalt va intelege ca esti deschis catre alte oportunitati de colaborare pe viitor.

6. Fii, in acelasi timp, constient de faptul ca vei pierde anumite sanse (dar vei castiga altele). In loc sa privesti un refuz ca pe o oportunitate pierduta, gandeste-te la aceasta ca la o noua usa deschisa. Asa cum subliniaza Bregman, in astfel de momente trebuie „sa iti reamintesti ca atunci cand spui nu unei cereri spui, in mod simultan, da unui lucru pe care il apreciezi mult mai mult decat o cerere”.

7. Daca celalalt este insistent, fii la randul tau perseverent. Nu te lasa coplesit de insistentele celor din jur. In schimb, adopta si tu un comportament la fel de staruitor. Poti apela chiar si la o replica plina de umor in astfel de situatii, pentru a mai domoli perseverenta celuilalt. De exemplu, le poti spune „stiu ca nu renunti cu una, cu doua. Nici eu. Sunt tot mai priceput la a spune nu”



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!