Splina: ce fel de organ este și de ce doare

Splina: ce fel de organ este și de ce doare

Publicat de Larisa Moldovan pe 6 February 2021 in SanatateSfaturiStiinta

Splina este un organ mare, nepereche. Structura sa seamănă cu o glandă și este formată din țesut limfoid. Efectuează activitatea de control imunitar al sângelui. Splina este situată în hipocondrul stâng, în spatele stomacului . Este cel mai mare organ limfoid din corp.

Anatomia structurii splinei la om

Țesutul limfoid al splinei este compus din  vase de sânge. Nu există receptori ai durerii. În splină, sângele este saturat cu leucocite mature și este curățat de eritrocite moarte și microbi patogeni, particule străine.

Dimensiunile normale ale splinei unui adult sunt aproximativ: lungime – 12-16 cm, lățime – 6-8 cm, grosime – 2-4 cm, greutate – 100-200 g. Dimensiunea splinei nu este constantă; în timpul zilei poate crește sau scădea, în funcție de gradul de umplere a vaselor cu sânge.

  • În timpul digestiei, crește în dimensiune.
  • Splina este un organ limfoid.
  • Suprafața splinei este roșu închis, cu o nuanță violetă.
  • Participă la dezvoltarea imunității, hematopoiezei și a aportului de sânge.

Funcții:

O splină sănătoasă oferă o imunitate ridicată în organism și ajută să facă față diferitelor bacterii și a altor boli virale și fungice la om.

  • Adună celulele vechi și deteriorate din corp, transformându-le în hemoglobină.
  • Produce imunoglobulină.
  • Produce limfocite.
  • Filtrează sângele din substanțe patogene și toxice, agenți patogeni ai bolilor bacteriene și infecțioase.
  • Produce fier.
  • Utilizează eritrocite moarte, împărțindu-le în elemente ale corpului roșu și fier, direcționând toxinele pentru excreție către ficat.
  • Este un depozit de sânge oxigenat. Dacă este necesar, este eliberat în sânge.

Splina îndeplinește o funcție importantă, dar, în același timp, nu este un organ vital. Absența acestuia nu provoacă manifestări patologice sau disconfort și nu este o indicație pentru transplant.

  • Splina „stimulează” metabolismul,
  • la începutul sarcinii, fătul este creat de celulele roșii din sânge.

De ce este ea responsabilă ?

Este responsabilă de compoziția sângelui, metabolism, rezistență la viruși.

Cum face asta?

Splina din corpul uman filtrează sângele și limfa, stimulează metabolismul și controlează compoziția sângelui.

La ce ajută?

  • La producția de fier, urmată de schimbarea acestuia în bilirubină, crearea limfocitelor.
  • Stimulează metabolismul să funcționeze intens, reglează structura sângelui.

Care este rolul splinei în corpul uman?

Splinei i se poate atribui rolul de „coordonator” și „protector” în corp.

Forma neobișnuită și activitatea țesuturilor acestui organ filtrează celulele sanguine, utilizând eritrocitele deteliorate și rănite. Fără splină, schimbul complet de fier este exclus.

De ce doare splina, unde doare: cauzele durerii.

Se poate răni odată cu efortul fizic.

Cel mai adesea, splina ruptă este rezultatul unei fracturi a coastelor de pe partea stângă a pieptului. Adesea, ruptura splinei este însoțită de sângerări interne abundente, dureri severe și, în unele cazuri, chiar șoc dureros.

Paraziți. Unul dintre cele mai frecvente este echinococul. Dar nu este singur, mai sunt și alții. Este dificil de detectat prezența paraziților. În acest moment, studiile cu ultrasunete și tomografice dau cele mai bune rezultate în acest proces.

Tumorile benigne și maligne, care într-un stadiu incipient este aproape imposibil de depistat. Prin urmare, la prima durere din partea stângă a părții laterale, trebuie să contactați imediat un specialist.

Unde te doare?

Adesea splina se face simțită sub formă de durere severă în hipocondrul stâng.

Uneori, durerea se extinde la zona centurii scapulare.

Nu este surprinzător faptul că un organ care îndeplinește atât de multe funcții este predispus la o serie de boli. Splina nu are receptori de durere, este posibil să se identifice problemele cu aceasta numai cu o examinare completă de către un specialist. Prin urmare, la primele dureri, consultați imediat un medic.

La un adult sau copil, splina îndeplinește funcții vitale importante. Nu subestimați acest organ și este important să-i monitorizați starea de sănătate. Dacă apare durerea în hipocondrul stâng, trebuie să consultați un medic.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!