Somnul – cel mai important factor pentru buna functionare a mintii noastre!

Somnul – cel mai important factor pentru buna functionare a mintii noastre!

Publicat de Larisa Moldovan pe 2 February 2020 in Sanatate

Somnul este reglat de catre ritmul circadian si procesele homeostatice care interactioneaza reciproc si determina momentul si durata somnului.

Ritmul circadian se refera la schimbarea predilectiei de somn in decurs de 24 de ore si el reprezinta „ceasul” nostru interior. Procesele homeostatice se refera la amplificarea senzatiei de somn in timpul starii de veghe si la diminuarea senzatiei de somn in timpul somnului.

Atat ritmul circadian cat si procesele homeostatice sunt influentate de factori interni, cum ar fi genele, cat si de factori externi, cum ar fi istoricul somnului, exercitiile fizice si bolile. Variatiile de la un individ la altul intre momentul aparitiei senzatiei de somn si durata acestuia pot fi explicate in mare masura de acesti factori interni si externi.

Nevoia de somn

Genele sunt importante in determinarea preferintei diurne: daca suntem „bufnite de noapte”, adica daca preferam sa ramanem treji pana tarziu in noapte sau „pasari matinale”, adica daca preferam sa ne trezim in primele ore ale diminetii. De asemenea, genele sunt cele care stabilesc daca preferam un somn scurt sau unul de durata mai lunga.

Chiar daca genele constituie factorii principali care stabilesc calendarul de somn si durata acestuia, exista multi factori externi care afecteaza nevoia de somn.

Poate una dintre cele mai frecvente cauze care afecteaza durata somnului se refera la istoricul somnului. Multi adulti, indiferent daca sunt constienti sau nu de acest lucru, isi reduc numarul orelor de somn. Aceasta practica amplifica nevoia de somn.

Nevoia de somn se reduce prin somn, astfel incat trebuie sa dormim mai mult pentru a reduce senzatia de somn.

Problemele de sanatate, exercitiile fizice, munca grea si chiar oboseala mentala pot afecta durata somnului. Datorita unor boli, unor exercitii fizice intense sau oboselii mentale (cum ar fi in cazul unor examene), numarul orelor de somn necesare pentru refacerea organismului se poate mari. Astfel, persoanele care sufera de anumite boli sau cele care au o sanatate precara ar putea simti nevoia unui somn mai lung in comparatie cu persoanele sanatoase.

Durata somnului variaza si in functie de varsta, persoanele mai in varsta dormind, in general, mai putin in comparatie cu persoanele mai tinere. Se crede ca variatiile privind durata somnului in functie de varsta se datoreaza unor modificari in ceea ce priveste interactiunea dintre ritmul circadian si procesele homeostatice.

Deoarece nevoia de somn difera de la un individ la altul, este dificil de spus cat trebuie sa dureze somnul unui adult. Cu toate acestea, cei mai multi cercetatori sunt de acord ca majoritatea adultilor au nevoie de sapte pana la noua ore de somn.

De ce opt ore de somn?

In cazul celor care dorm sapte ore sau mai putin s-a constatat o inrautatire a timpilor de reactie, a modului in care iau decizii, a concentrarii, a memoriei, a starii de spirit, precum si o crestere a somnolentei si a oboselii.

Pe de alta parte, opt ore sau noua ore de somn au un impact redus, in sens negativ sau pozitiv, asupra performantelor individuale.

Pe baza acestor constatari s-ar parea ca durata optima a somnului ar fi cuprinsa intre sapte si noua ore pentru majoritatea populatiei adulte.

Asta nu inseamna ca un somn mai lung de noua ore este ceva rau. Prin cresterea duratei somnului ne putem „proteja” starea de veghe in perioadele ulterioare in care nu dormim suficient de mult. Chiar daca nu avem in permanenta nevoie de zece ore de somn, un somn mai indelungat ne confera unele avantaje evidente.

Dar eu ma simt bine cu sase ore de somn…

Daca credeti acest lucru, ar trebui sa va intrebati daca sunteti intr-adevar bine.

Ati putea fi unul dintre putinii norocosi care au o genetica „excelenta”. Cu toate acestea, este mult mai probabil ca sunteti, pur si simplu, inconstient de cat de mult va afecteaza reducerea numarului orelor de somn functiile vitale ale organismului.

Cum ne simtim intr-un anumit moment nu reflecta intotdeauna starea generala a organismului, ceea ce va poate crea iluzia ca aveti nevoie de un numar mai mic de ore de somn. Daca aveti nevoie de un ceas cu alarma pentru a va trezi dimineata si daca simtiti nevoia sa dormiti la sfarsit de saptamana sau in vacanta, atunci acest lucru sugereaza ca nu v-ati satisfacut nevoia de somn.

Chiar daca nu dormiti opt ore este bine sa nu va ingrijorati prea mult, deoarece acest lucru ar putea grava lucrurile.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!