Unii o numesc psihoterapie, alții meditație profundă, alții știința curățării minții. De fapt, sofrologia este toate acestea, dar mult mai mult. Bazele sale au fost puse de neuropsihiatrul Alfonso Caycedo, care în 1960 a înființat o școală specială la Madrid. Scopul său a fost de a dezvolta o tehnică care combină atât practicile fizice, cum ar fi artele marțiale sau yoga, cu cele pur spirituale, cum ar fi meditația, hipnoza și relaxarea progresivă.
Pentru ca această nouă știință să fie accesibilă oamenilor occidentali, el se bazează pe înțelepciunea Orientului, dar nu subliniază aspectele filosofice și religioase ale acestor practici. El ia doar elementele de bază și le adaptează modului de viață și de gândire occidental.
Relația corp-spirit
Astfel, practicile combinate și adaptate devin o nouă doctrină care se concentrează atât pe fizic, cât și pe mental, iar astăzi se crede că sofrologia este în primul rând o metodă de explorare, învățare și control al relației corp-spirit.
Cea mai importantă regulă pentru adepți, de fapt, este că nici practicile spirituale nu trebuie făcute fără anumite condiții fizice și nici exercițiile nu trebuie practicate fără o atitudine spirituală specială. Adică, dacă într-o stare de armonie a conștiinței facem o pregătire specială, vom atinge un echilibru atât la nivel fizic, cât și mental.
Relaxare dinamică
Sofrologia ne învață un mod special de relaxare. A fost dezvoltat și rafinat în continuare de Michel Freud – strănepoata lui Sigmund Freud, psiholog și sofrolog, specialist în gestionarea stresului și pierderea în greutate. Ea își învăța pacienții că totul în aspectul fizic poate fi realizat dacă este susținut de spiritual. În caz contrar, eforturile noastre vor fi mult mai mari și vor ajunge în zadar.
În cartea sa, Reconcilierea sufletului și a corpului, ea oferă o tehnică de relaxare în patru pași.
Primul pas este asociat cu mișcări fine și liniștitoare împrumutate de la yoga. Dar nu puternice sau încordate, ci doar câteva mișcări pentru articulații și mușchi.
A doua etapă este legată de meditație, în care ne concentrăm asupra noastră – în primul rând să ne acceptăm corpul așa cum este, să ne armonizăm emoțiile, să ne dezvoltăm imaginația.
A treia etapă este legată de relaxarea conștiinței, nu ne mai concentrăm pe nimic anume, încercăm chiar să nu ne concentrăm gândurile asupra nimic, ci pur și simplu ne lăsăm de conștiința noastră.
În gradul al patrulea, relaxarea trebuie să revină încet și treptat la momentul prezent și să accepte realitatea.
Potrivit adepților, sofrologia poate fi utilizată ca o practică zilnică pentru combaterea stresului, pentru a ajuta în momente dificile, pentru a face față mai multor sarcini și pentru adaptarea mai rapidă la un nou mediu. Dar poate fi folosită și ca psihoterapie pentru pacienții cu probleme mai grave, deoarece oferă o abordare netradițională și subconștientă a problemelor și a soluțiilor lor.