„Sindromul sărăciei”: cele 5 semne

„Sindromul sărăciei”: cele 5 semne

Publicat de Larisa Moldovan pe 18 June 2023 in Dezvoltare PersonalaLecții de viațăLifeStylePersonalitatePsihologieSfaturi

Ce fac întotdeauna oamenii care nu au succes; ce-i deosebește de cei bogați și de succes? Nu de cei care obțin banii lor în mod necinstit, ci de oamenii cu adevărat de succes, care au obținut totul prin munca și talentul lor?

Oamenii de știință au început să studieze comportamentul și modul de gândire al oamenilor care nu au succes, sau îi putem numi simplu, oameni pe care banii și succesul îi ocolesc. Și au găsit anumite reguli. Sărăcia începe prin gânduri și vorbe – aici constă principala diferență dintre cei săraci și cei bogați. „Sindromul sărăciei” se află în minte.

Ce fac întotdeauna oameni pe care banii și succesul îi ocolesc?

Pentru a deveni sărac, trebuie să:

1. Se plângă. Oamenii săraci se plâng în mod constant, fără să-și dea seama. Nu doar de sărăcie; despre tot. Toată conversația cu o astfel de persoană se rezumă la plângeri. Despre vreme, despre sănătate, despre relațiile cu cei dragi, despre copilăria dificilă, despre nedreptate… Nu e de mirare că nu este foarte interesant să comunici cu ei. Prin plângerile sale, persoana își subminează prestigiul și respinge pe ceilalți, ceea ce este puțin probabil să ofere ceva util și avantajos reciproc…

2. Se scuză. Găsesc scuze pentru lenea lor sau incapacitatea de a face ceva. Nu spun așa: „nu știu să desenez, nu am talent!” ci povestesc că părinții nu i-au învățat, viața a fost grea, nu au avut bani pentru creioane, au fost frecvent bolnavi și au muncit mult. De aceea nu știu să deseneze. Și nu fac exerciții fizice pentru că nu au timp, muncesc mult, părinții nu i-au obișnuit… Deși pot spune pur și simplu: „mi-e lene!”. Oamenii săraci se scuză în mod constant. Asta pentru a-și transfera responsabilitatea asupra altora.

3. Transferă responsabilitatea – acuză pe alții. „Nu am bani pentru că au fost furați de oamenii bogați”, „nu mi se permite să obțin ceea ce merit”, „părinții mei sunt de vină pentru tot”, „șeful meu este vinovat de tot”, „nimeni nu mă ajută”, „autobuzul a întârziat”… Oamenii săraci acuză mereu pe cineva și transferă responsabilitatea.

4. Minimalizează eforturile și munca altora depuse pentru a obține succesul. Nu văd în mod deschis munca depusă de altă persoană – „pur și simplu a devenit bogat!”. Devalorizează talentul, abilitățile și munca grea a altora. Oamenii săraci nu apreciază și nu observă ceea ce au trebuit și trebuie să facă cei care au obținut succesul. Ei invidiază rezultatul, dar nu văd munca.

5.Oamenii săraci găsesc instantaneu un răspuns la întrebarea: „de ce bogăția este rea?”. Pentru că bogații sunt toți ticăloșii și șarlatanii. Pentru că banii corup oamenii; pentru că bogăția se poate pierde ușor; pentru că banii înseamnă risc și responsabilitate; pentru că toți vă vor invidia. Un om sărac găsește multe răspunsuri. În timp ce bogații, la o astfel de întrebare, rămâneau blocați și întrebau din nou: „și ce e rău în bogăție? E bine să fii bogat!”...

Desigur, „săraci” și „bogați” sunt termeni foarte relativi. Mai degrabă, este vorba despre oamenii de succes și cei fără de succes. Despre cei care obțin ceea ce își doresc și cei care nu o fac… Dar există un sâmbure de adevăr în aceste cercetări, desigur. Dacă doriți să aveți succes, trebuie mai întâi să scăpați de sindromul cu nume neplăcut. Autocontrolul și încrederea în sine fac minuni. Și ajută la îmbogățire.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!