Simptome ale cheagurilor de sânge la diferite organe: cum să vă dați seama dacă aveți unul

Simptome ale cheagurilor de sânge la diferite organe: cum să vă dați seama dacă aveți unul

Publicat de Larisa Moldovan pe 4 March 2021 in SanatateSfaturi

Probabil ați experimentat tăieturi și zgârieturi. Când se întâmplă acest lucru, un cheag de sânge ne salvează suferința. Oprește rapid sângerarea și, după ce și-a făcut treaba, de obicei dispare. Cu toate acestea, uneori cheagurile de sânge pot să nu fie bune, ci rele.

Când se formează cheaguri de sânge într-un loc greșit, acestea pot fi periculoase și pot duce la boli grave.

Un cheag se poate forma în arterele dvs., împiedicând oxigenul să ajungă la inimă, plămâni sau creier și provocând o urgență care pune viața în pericol, cum ar fi un atac de cord sau un accident vascular cerebral.

Se poate forma și un cheag în vene care transportă sângele înapoi la inimă. Când se întâmplă acest lucru, simptomele apar de obicei treptat, dar pot duce totuși la probleme.

Cunoașterea semnelor de avertizare vă oferă șanse mai mari de a primi asistență medicală promptă, ceea ce poate face o mare diferență în salvarea vieții. Dar este important să știm că, în unele cazuri, cheagurile pot fi însoțite de simptome minore sau să nu se prezinte deloc ca semne vizibile.

1. Mâini – picioare

Când se formează un cheag de sânge într-una dintre venele unui braț sau picior adânc sub suprafața pielii, poate fi numită tromboză venoasă profundă (TVP). Acest lucru este periculos, deoarece cheagul poate ajunge în inimă sau plămâni.

Este mai probabil să faceți TVP dacă nu ați făcut mișcare mult timp, cum ar fi după o intervenție chirurgicală sau într-un zbor lung. Mergeți la medic imediat dacă observați oricare dintre aceste simptome:

Umflătură. Acest lucru se poate întâmpla în cazul în care se formează un cheag de sânge și întregul picior sau braț poate deveni umflat.

Schimbarea culorii. Este posibil să observați că brațul sau piciorul dvs. devine roșu sau albastru și are o mâncărime în acea zonă.

Durere. Pe măsură ce cheagul devine mai mare, este posibil să simțiți disconfort. Senzația poate varia de la durere ușoară, plictisitoare la durere severă, tăietoare. Este posibil să observați dureri care zvâcnesc în picior, abdomen sau chiar braț.

Piele caldă. Pielea din jurul zonelor dureroase sau a unui braț sau picior cu TVP se poate simți mai caldă decât restul .

Probleme de respirație. Dacă se întâmplă acest lucru, ar putea însemna că cheagul s-a mutat de la braț sau picior la plămâni. De asemenea, puteți avea tuse violentă și chiar tuse cu sânge. Alte simptome posibile includ dureri în piept sau amețeli. Apelați serviciul de ambulanță pentru asistență medicală imediată.

Crampe la picioare. Dacă cheagul se află la nivelul gambei sau al piciorului inferior, pot apărea crampe.

Edem punctual. TVP poate provoca acumularea de lichide (umflături) în mâini sau picioare. Acest lucru se întâmplă de obicei destul de repede în cazul TVP. Când apăsați pe zona umflată, poate rămâne o „gropiță” care nu se aplatizează câteva secunde.

Venele umflate, dureroase. Durerea poate fi mai gravă la atingere.

2. Inima

Un cheag de sânge lângă inimă poate provoca un atac de cord. Aveți grijă la simptome de genul acesta:

 • Dureri severe de piept și brațe
 • Transpirație crescută
 • Dificultăți de respirație

3. Plămânii

Un cheag de sânge la un plămân se formează de obicei într-o venă de la un braț sau picior, apoi se rupe și se deplasează la plămâni. Când se întâmplă acest lucru, apare așa-numita embolie pulmonară – o afecțiune extrem de periculoasă.

Obțineți asistență medicală imediată dacă:

 • Senzație de respirație sau dificultăți de respirație
 • Dureri în piept
 • Începi să tușești
 • Transpirație
 • Senzație de amețeală

4. Creier

Cheagurile de sânge aici pot fi cauzate de depunerile de grăsime de pe pereții vaselor de sânge care transportă sângele către creier. Și uneori se pot forma de la o lovitură la cap, ceea ce duce la o comotie cerebrală.

În alte cazuri, un cheag care se formează în altă parte a corpului, cum ar fi pieptul sau gâtul, poate pătrunde în sânge și ajunge în creier, unde poate provoca un accident vascular cerebral.

Aveți grijă la aceste simptome:

 • Probleme de vedere sau de vorbire
 • Sentiment general de slăbiciune

5. Stomac

Se pot forma cheaguri de sânge și în venele care drenează sângele din intestine. Acestea pot fi cauzate de afecțiuni precum diverticulita sau chiar pastilele contraceptive .

De unde știi că se întâmplă asta? Consultați-vă medicul dacă aveți oricare dintre aceste probleme:

 • Greață sau vărsături
 • Dureri abdominale severe care se pot agrava după masă.
 • Diaree
 • Scaune sângeroase
 • Senzație de balonare

6. Rinichi

Un cheag de sânge în rinichi îl poate împiedica să elimine toxinele din corp. Acest lucru poate provoca hipertensiune arterială sau chiar insuficiență renală.

Acest lucru este periculos, așa că aveți grijă la următoarele simptome:

 • Durere în abdomen, picioare sau șolduri.
 • Sânge în urină.
 • Temperatură.
 • Greață sau vărsături
 • Tensiune arterială crescută.
 • Umflare bruscă severă a piciorului.
 • Dificultăți de respirație.

Să fiți binecuvântați! Multă sănătate!


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!