Citești cărțile clasice, te uiți la melodramele hollywoodiene și pare că toată lumea este fericită, iubită și are o carieră de vis. În timp ce tu ai doar zilele monotone și nefericire. Fără perspective de schimbare pe viitor.
Unde este acel loc în care pasiunile secrete, finalul fericit și conjunctura favorabilă există? Sau poate că asta nu este la îndemâna tuturor și 90% dintre oameni trebuie să ducă o viață banală – să mănânce, să doarmă și să facă mizerie? Dar atunci când trăiești?
Am adunat în acest articol 3 declarații înțelepte ale lui Sigmund Freud, care vă vor ajuta să vă înțelegeți:
Prima întrebare: Cine mă înconjoară?
Înainte de a diagnostica depresia și stima de sine scăzută la tine, asigură-te că nu ești înconjurat de idioți.
Am avut un prieten care a venit să trăiască și să lucreze în același oraș cu mine. Nu era un muncitor străin fără diplomă și cunoștințe minime, ci un specialist destul de priceput. Locuia într-un apartament închiriat și se considera un nefericit, deoarece ceilalți colegi aveau locuințe moștenite de la părinți. Apartamentul a devenit visul lui. Lucra chiar și atunci când ceilalți mergeau în bar să se relaxeze.
Procesul de realizare a visului l-a transformat într-o persoană puternică și răbdătoare. În schimb, cei care nu aveau nimic de obținut, au alunecat treptat în beznă. După zece ani, a avut loc un moment de cotitură. Acum el era pe val, cu abilități și determinare. Și toți îi invidiau.
Freud insistă asupra unei comparații adecvate. Trebuie să dezvolți o imunitate mentală pentru a-ți proteja sufletul și psihicul de critici acide, priviri strâmbe și ironii care pot submina încrederea în sine.
A doua întrebare: Cui să te compari?
Oamenii nu se gândesc niciodată negativ despre ei înșiși până când nu li se arată în față o imagine cu un ideal greu de realizat. O fată cu un aspect mediu se va întrista uitându-se la fotografiile modelelor din reviste de modă. Un băiat, citind câți bani câștigă miliardarii pe zi, își va pierde motivația de a merge la muncă pentru câteva mii de lei.
Freud sugerează să lași în pace realizările străine și să analizezi propriile realizări: ce ai realizat în ultimul an pentru tine? Pentru sănătatea ta, pentru dezvoltarea mentală sau pentru a-ți îmbunătăți cunoștințele? Poate că ai trăit așa cum erai obișnuit, fără a aduce ceva nou în viața ta, dar ceri schimbări radicale în bine.
Așa cum a spus Einstein: “Nu poți face același lucru și să te aștepți la un rezultat diferit.”
A treia întrebare: Ce te scoate din sărite?
Mărimea personalității tale este determinată de amploarea problemelor care te pot scoate din sărite.
Există femei care pot face o criză de isterie de la o șosetă uitată sub pat. Sau din faptul că bărbatul nu a sunat timp de trei zile. Toate acestea sunt atât de mici și nesemnificative, încât devine chiar amuzant. Dar dacă ar cădea un meteorit pe pământ, Doamne ferește? Ce vor face acești oameni? Vor leșina?
Îmi place foarte mult un proverb care caracterizează puterea noastră interioară: “Totul ce se întâmplă, se întâmplă în bine.” Indiferent cum se dezvoltă situațiile, indiferent ce necazuri se abat asupra capului nostru, ele vor deveni ulterior experiență și înțelepciune. Va fi ceva pentru care să ne respectăm.
Așa cum a spus cineva dintre marii înțelepți: să eviți problemele cu care trebuie să te confrunți este să eviți viața pe care trebuie să o trăiești.
Ești de acord?