Sănătatea este asociată în primul rând cu o alimentație adecvată. Trebuie să acordăm o atenție sporită produselor care ne pot întări imunitatea și care ne pot menține tinerețea și sănătatea.
Sfecla este una dintre cele mai simple și mai ieftine legume rădăcinoase disponibile pe tot parcursul anului. În acest articol vă vom spune ce beneficii are pentru organism, de ce ar trebui inclusă în mod regulat în alimentația noastră și în ce cazuri trebuie utilizat cu prudență.
Beneficiile sfeclei:
1. Crește imunitatea
Sfecla conține multe vitamine și minerale. Acidul ascorbic din compoziția sfeclei acționează asupra imunității: întărește organismul și îl protejează împotriva răcelilor. Vă recomandăm să consumați un pahar de suc de sfeclă roșie proaspăt stors cel puțin o dată pe săptămână.
2. Îmbunătățește digestia
Cunoscută pentru efectul său diuretic și laxativ, sfecla roșie stimulează întregul tract gastrointestinal, restabilește funcția intestinală, ajută în lupta împotriva constipației, curăță organismul de toxine și reglează metabolismul.
Alimentele procesate duc la iritarea sistemului digestiv, astfel încât ficatul, stomacul și intestinele au de suferit. Cu toate acestea, legumele și culturile rădăcinoase pot menține sistemul digestiv sănătos și activ.
Pentru o digestie bună vă recomandăm să consumați salată de sfeclă roșie la prânz sau la cină.
3. Menține tinerețea și frumusețea
Sfecla este bogată în antioxidanți, iar aceștia protejează celulele de radicalii liberi, ajută la menținerea pielii tinere și previn îmbătrânirea prematură a corpului.
Sfecla conține mangan, potasiu, magneziu, fier, vitaminele C și B. Fiecare element este necesar pentru ca o persoană să-și mențină sănătatea.
Mănâncă regulat sfeclă, acest lucru va avea un efect benefic nu numai asupra aspectului tău, ci și asupra sistemului nervos – îi va fi mai ușor să facă față situațiilor și experiențelor stresante.
4: Îmbunătățește compoziția sângelui
Cu secole în urmă, sfecla roșie s-a dovedit a fi un instrument de încredere în lupta împotriva anemiei. Conține mult bor, mangan și fier; aceste oligoelemente joacă un rol important în hematopoieză și îmbunătățesc compoziția sângelui.
Alimentele procesate, adesea regăsite în alimentația omului obișnuit, suprasaturează corpul cu compuși inflamatori. Fitonutrienții din sfeclă roșie luptă împotriva inflamației.
Sfecla roșie crește nivelul de hemoglobină din sânge și ajută la refacerea cantității necesare de sânge în organism în urma pierderilor de sânge, ceea ce este deosebit de important pentru femei în timpul menstruației.
5. Îmbunătățesc circulația sângelui
Sistemul dumneavoastră cardiovascular vă va mulțumi dacă adăugați sfeclă în dieta dumneavoastră. Iodul, magneziul și alte substanțe din compoziția culturii de rădăcină ajută la dizolvarea plăcilor de pe pereții vaselor de sânge, normalizează tensiunea arterială, întăresc pereții capilari și au un efect antispastic.
Leguma rădăcină conține nitrați, care, atunci când sunt eliberați în sânge, relaxează vasele de sânge, reduc tensiunea arterială, precum și riscul apariției cheagurilor de sânge.
6. Menține sănătatea ficatului
Betaina din sfeclă roșie este implicată activ în formarea colinei, care este necesară pentru sănătatea ficatului și a vezicii biliare. Această enzimă ajută ficatul să scape de toxine, este implicată în metabolismul de ardere a grăsimilor și îmbunătățește separarea bilei.
Organele precum: rinichi, ficat, plămâni etc. – elimina toxine in fiecare zi. Acesta este un proces natural care este important pentru toți oamenii. Sfecla cu enzime ajută la îmbunătățirea funcției ficatului.
Sfecla roșie are o culoare atât de aprinsă datorită concentrației de fitonutrienți, care sunt antioxidanți și au un efect benefic asupra funcționării ficatului.
Datorită faptului că betaina nu este distrusă nici în timpul tratamentului termic, aceasta își va îndeplini funcțiile atât în stare crudă, cât și fiartă sau coaptă.
Contraindicații
Sfecla trebuie consumată cu moderație de către persoanele care suferă de diabet (leguma are mult zahăr) și boli de rinichi (datorită concentrației mari de acid oxalic). Există mai multe contraindicații la care trebuie să acordați atenție înainte de utilizare:
- Alergii
- Diabet
- Probleme cu tractul gastrointestinal
- Boli de rinichi
Sfecla roșie este un produs minunat. Datorită conținutului mare de vitamine, menține starea generală de bine și întărește sănătatea organismului.
Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.