“Mulţi nu-şi pierd mintea fiindcă n-o au.” – Baltasar Gracian
Atata vreme cat ne gandim ca ceva nu va functiona cum trebuie, mintea noastra va fi focusata pe aceasta idee, iar subconstientul nostru va lucra in directia materializarii acestor ganduri. Este explicatia simpla pentru care viata noastra ajunge sa fie sabotata de propriile noastre ganduri. Vestea buna este ca noi insine putem redirectiona mecanismul catre un proces mental productiv.
„Gandurile determina modul in care persoana isi traieste viata indiferent daca aceasta considera ca a atins succesul sau si-l doreste. Orice gand care consuma mintea va controla, constient sau nu, felul in care persoana alege sa se manifeste sau sa perceapa realitatea.
Subconstientul lucreaza sa se intample ceea ce persoana crede ca se va intampla, chiar daca asteptarile sunt pozitive sau negative”, explica, pentru Adevarul, psihpterapeutul Erna Constantin, specialist in Psihologie integrativa si Psihologia resurselor umane.
„In final, va obtine confirmarea a ceea ce a gandit”
Cu cat ne gandim mai mult ca nu vom reusi intr-un demers sau altul, cu atat mai mult marim riscul ca acest lucru sa se intample. “De exemplu, daca o persoana crede si se gandeste in permanenta ca ceva nu va merge sau nu va functiona asa cum si-ar dori, iar mintea va fi focusata in permanenta pe acest aspect, atunci va actiona si va percepe elementele din cadru in acord cu propriile ganduri iar in final, va obtine confirmarea a ceea ce a gandit. Va fi orientata mai mult pe aspectele negative, chiar daca cele pozitive vor fi, de asemenea, in cadru.
Cand ceva consuma mintea, este dificil pentru individ sa nu se lase influentat si atunci acest fapt va prelua controlul asupra fiecarui aspect al vietii lui”, mai spune specialistul.
Cum se pot schimba modelele de gandire negativa
Pe scurt, viata noastra va fi influentata negativ daca mintea este controlata de teama, ganduri negre si scenarii sumbre. Totusi, asta nu insemna ca reversul medaliei e universal valabil. Desi de preferat, un optimism exagerat, neancorat in realitate, nu ne va face, automat, viata roz.
„Sunt persoane care se autosaboteaza fara macar sa isi dea seama, pentru ca se consuma ganduri negative, repetitive. Acelasi lucru se intampla si in cazul gandurilor pozitive duse la extrema, ceea ce obstructioneaza atentia de la realitate.Modelele de gandire negativa se pot schimba numai daca persoana este dispusa sa renunte la acestea si sa actioneze in acest sens, prin redirectionarea gandurilor intr-un mod adaptativ. Recunoscand acest lucru, persoana va incepe sa ia in vedere acele parti ale mintii care nu ii sunt de ajutor”, spune psihoterapeul.
Explicatia se gaseste chiar in functiile creierului. Specialistul arata cum functioneaza mecanismul care face ca gandurile sa ne controleze viata.
„Una dintre atributiile creierului este de a mentine persoana in viata si atunci tinde sa opereze in cel mai adecvat mod de supravietuire, cel in care persoana crede. De exemplu, pentru o persoana anxioasa, gandurile negative pot fi un mijloc prin care aceasta se apara sa nu fie afectata de cei din jur, desi modul ales ajunge sa o consume psihic. In timp ce acest lucru este imperativ in abordarea situatiilor amenintatoare de viata, aceasta abordare s-ar putea sa nu ajute prea mult in societate sau in relatiile cu ceilalti.
Pe scurt, gandurile vor rula intr-un mod mai putin optim, ceea ce determina experimentarea urmatoarelor situatii: anxietate, neincredere in sine, perfectionism, procrastinare, stres, supra-analiza, lipsa motivatiei pentru lucru, insomnie, lipsa poftei de mancare sau mancat in exces, consum de alcool s.a.m.d.”, arata cunoscutul psihoterapeut.
Cum ne indreptam atentia catre activitatea mentala productiva
Vestea buna este ca, folosind acest mecanism, putem sa preluam controlul, astfel incat sa ajungem la ceea ce ne dorim cu adevarat. „Ceea ce se poate face in acest caz este activarea mintii pentru a lucra in favoarea persoanei si nu impotriva ei. Un prim pas ar fi decriptarea mesajelor pe care creierul le transmite si identificarea gandurilor care nu ajuta, a dorintelor si a impulsurilor.
Apoi, este necesara schimbarea perceptiei referitoare la importanta gandurilor care saboteaza. Indreptarea atentiei catre activitatea sau procesul mental productiv este de asemenea, o strategie si apoi reevaluarea gandurilor irationale sau neadevarate si investirea energiei in gandurile cu adevarat valoroase”, incheie psihoterapeutul Erna Constantin.
Ce ai mai adauga la acest articol? Scrie-ne parerea ta in comentariile de mai jos! Aici invatam impreuna despre viata! Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare articole de la noi, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!