Sfaturile unui psiholog pentru o relatie de cuplu fericita. Ar trebui sa tinem cont de ele

Sfaturile unui psiholog pentru o relatie de cuplu fericita. Ar trebui sa tinem cont de ele

Publicat de Larisa Moldovan pe 26 February 2018 in Relatii

Se întâmplă rar ca un cuplu să nu aibă probleme, chiar dacă viața amoroasă este, în general, fericită. O relație pe termen lung va avea și suișuri, și coborâșuri. Desigur că o relație sănătoasă este o relație care contribuie la starea de bine a ambilor parteneri, în care cei doi funcționează bine împreună ca și echipă și sunt adaptați mediului fizic și social în care trăiesc.

Ce este o relație fericită?

Așadar, o relație fericită e una în care ambii parteneri se simt bine, în care cei doi cooperează în atingerea unor scopuri și sunt adaptați în mediul în care trăiesc. Un alt aspect observat este că relațiile fericite au mai multe interacțiuni pozitive decât cele nefericite. Partenerii nu doar au comportamente pozitive unul față de celălalt, ci și răspund pozitiv la comportamentul partenerului.

O relație fericită contribuie la dezvoltarea, maturizarea și evoluția profesională a fiecăruia și la o stare de bine, fizic și emoțional. Partenerii care au o relație sănătoasa fac activități plăcute împreună, comunică constructiv, răspund pozitiv la comportamentele celorlalți, se percep unul pe altul într-un mod pozitiv, iau decizii împreună și se simt apropiați emoțional și intim.

Analizează în ce măsură relația în care ești te ajută să te dezvolți?

O relație bună nu e o piedică în calea dezvoltării profesionale, ci un catalizator pentru dezvoltarea ta. Cum îl vezi pe partenerul tău? Ce faceți împreună? Fiecare cuplu se confruntă, la un moment dat, cu probleme, fie legate de cuplu, fie individuale. Calitatea unui cuplu este dată de capacitatea partenerilor de a-și oferi suport în momentele dificile, de a conștientiza că în fața unei dificultăți sunt parteneri și nu adversari. Felul în care cuplul se adaptează sau reacționează la problemele normale care apar în cursul vieții poate duce la dezvoltarea sau deteriorarea relației.

Relațiile nesatisfăcătoare sunt caracterizate de o frecvență mai scăzută a interacțiunilor pozitive, comparativ cu interacțiunile negative. Un cuplu disfuncțional are deficite în comunicare, în rezolvarea de probleme. În aceste cupluri, pe lângă frecvența mai mare a conflictelor, apar și comportamente prin care partenerii încearcă să se pedepsească reciproc. Uneori chiar și comportamentele prin care își exprimă afecțiunea sau suportul sunt interpretate greșit de către partener. Aceștia se percep negativ unul pe celălalt și au tendința să observe în special lucrurile care îi deranjează la celălalt.

O caracteristică importantă a relațiilor nefericite sunt conflictele frecvente. Conflictele apar datorită perspectivelor diferite asupra unei situații. Conflictul poate să apropie perspectiva a doi oameni dacă aceștia își exprimă gândurile “eu asta înțeleg din comportamentul tău”. Însă foarte frecvent conflictul poate să îi îndepărteze atunci când fiecare încearcă să dovedească că are dreptate.

Conflictele nu au întotdeauna efecte negative dacă învățăm să le folosim pentru a dezvolta relația, spre exemplu dacă îmi exprim gândurile și încerc să înțeleg ce îl deranjează pe partener și invers, conflictul poate fi o sursă de dezvoltare a relației. Din păcate, multe cupluri cu probleme de comunicare ajung într-un punct în care văd că relația se deteriorează tot mai mult și nici unul dintre parteneri nu e dispus să depună efort pentru a o salva. Atunci când îți dorești o relație funcțională, conștientizarea problemelor și implicarea în soluționarea lor, este cheia către un parcurs constructiv pe viitor.

Uneori sunt necesare doar mici eforturi, care în final dau mari rezultate.

– Acceptați faptul că unele probleme nu pot fi rezolvate;

– Pot exista probleme asupra cărora partenerii nu se pot pune de acord. Decât să vă irosiți inutil energia, încercați să faceți un compromis pentru a rezolva problema. Doi oameni nu pot petrece împreună mai mulți ani fără a se afla, uneori, în dezacord. Testul unei relații fericite este modul în care cuplul reușește să rezolve aceste probleme, printr-un compromis care să nu afecteze prea tare pe niciunul dintre parteneri. Petreceți mult timp împreună;

– Nu există niciun substitut pentru timpul de calitate petrecut de cei doi parteneri. Atunci când sunteți împreună, fără copii, animale de companie și fără să fiți întrerupți, veți reuși să creați o legătură care vă va ajuta să depășiți aspecte mai dificile ale vieții. În timpul petrecut împreună este recomandabil să faceți activități în comun, nu doar să priviți la televizor.

– Discutați asertiv. Exprimă-ți atât emoțiile positive, cât și emotiile negative. Când vine vorba de emoțiile negative e important cum le exprimăm. Spune-ți părerea subiectiv ca fiind părerea ta și nu adevărul absolut, vorbește în numele tău – nu spune ceea ce crezi că gândește sau simte celălalt. Exprimă-ți gândurile și emoțiile cu tact și găsește momentul potrivit, astfel încât să fie dispus să asculte fără a deveni defensiv. Dacă nu spui ceea ce te deranjează, lucrurile vor rămâne nerezolvate și în timp vor izbucni tot mai multe conflicte.

– Ascultă. Încearcă să înțelegi ce spune partenerul, să vezi cum înțelege el situația, nu îl întrerupe, nu interpreta, nu îl judeca și acceptă că are dreptul să simtă sau să gândească ceea ce simte sau gândește, indiferent dacă tu ești sau nu de acord cu acele lucruri. Ascultă punctul de vedere al partenerului fără a-l întrerupe. După ce și-a expus punctul de vedere, încercă să recapitulezi în minte ceea ce ai auzit. Acest lucru va duce la adoptarea unei poziții defensive de către partener și va fi mai ușor și pentru acesta să-ți asculte gândurile și sentimentele. Apoi, puteți găsi împreună soluții pentru a rezolva problema.

– Amintește-ți pe cine ai lângă tine. În perioadele mai dificile avem tendința să ne concentrăm pe conflict, pe cine are de câștigat sau de pierdut. Amândoi pierdeți într-un conflict, sunteți de aceeași parte a baricadei, amândoi sunteți iritați și nemulțumiți și aveți de ales între a înțelege că e o problemă care vă afectează pe amândoi și trebuie să o rezolvați sau să continuați să “apăsați” acele “butoane” care știți că îl irită atât de mult pe celălalt.

– Mulțumește și fii recunoscător. Poate că uneori simți că doar tu depui efort într-o relație sau că totul e pe umerii tăi, încearcă să observi lucrurile bune pe care le face partenerul tău și mulțumește-i, arată-i că le observi și că le apreciezi.

– Mențineți-vă activă viața intimă. Probabil că în primii ani de căsnicie dorința sexuală a ambilor parteneri este destul de ridicată, dar posibil ca aceasta să se estompeze pe măsură ce trece timpul. Deseori, odată cu nașterea primului copil, pasiunea dispare din cuplu. Totuși, nu trebuie să neglijați acest aspect. Este important să acordați atenție nevoilor intime ale ambilor parteneri. Nu te aștepta ca partenerul să se schimbe și oferă ceea ce aștepți să primești. Nu încercați să vă schimbați reciproc și veți elimina în felul acesta sursa celor mai multe dintre neînțelegeri. În același timp, fiecare ar trebui să îi ofere celuilalt ceea ce își dorește, chiar dacă acest proces nu este unul tocmai natural.

– Implică-te în relație. Este esențial să abordați problemele și neînțelegerile imediat ce apar și să încercați să le depășiți. Unii oameni consideră că acestea sunt depășite cu naturalețe, în cazul unor relații solide. Adevărul este că atunci când anumite aspecte, cum ar fi comunicarea, sunt neglijate într-o relație, aceasta chiar se poate destrăma.

Lucrurile sunt foarte simple – vrei o relație fericită? Asigură-te că aveți mai multe momente bune decât rele. Dacă ceva te nemulțumește încearcă să faci lucrurile altfel, să schimbi tu ceva. Ceea ce faci tu s-ar putea să determine o schimbare în bine și la partener, și implicit la relație. Uneori e suficient ca unul din relație să depună mai mult efort și asta îl va determina și pe celălalt să schimbe ceva în bine.

Și nu uita: COMUNICĂ!

Text: Aurelia BALAN-COJOCARU

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!