Sfaturile unui batran pentru toata lumea – toti avem o poveste de viata

Publicitate

Suntem oameni, iar noi oamenii iubim poveştile. De când suntem mici ne „stresăm” părinţii să ne alinte mintea cu poveşti, poveşti reale sau nu, cui îi pasă la vârsta aia?

Creştem şi brusc NU ne mai interesează poveştile celorlalţi, nu mai vrem povestitori. Acum noi scriem poveştile. În fiecare zi mai adăugăm în Cartea Vieţii fie un capitol, fie un paragraf, fie doar un rând, pentru a o face demnă de a fi citită. Este minunat că am devenit proprii noştrii povestitori în basmul numit Viaţă. În Era vitezei din ce în ce mai mulţi oameni nu mai au răbdare să asculte poveşti. Nu mai sunt interesaţi de micile istorisiri ce se ascund în spatele deciziilor şi acţiunilor noastre, Şi oare ce se întâmplă? Simplu. De ce să mai deschidă cartea să o citească când coperta, consideră ei, poate fi judecată atât de uşor. Greşit ! Fiecare acţiune pe care o facem are o poveste în spate, o poveste care ne face să acţionăm aşa. Nu te grăbi să îl judeci pe cel care nu se îmbracă „cool”, poate îşi foloseşte toţi banii pentru a-şi ajuta mama bolnavă. Nu te grăbi să îi pui eticheta de „prost” celui care are un nivel intelectual puţin mai jos decât al tău. Poate părinţii lui nu şi-au permis să îi ofere o educaţie. Nu îl judeca pe cel mai gras ca tine. Poate o boală nu îi dă de ales. Poate şoferul care era să te calce pe trecerea de pietoni, se grăbea să îşi ducă soţia gravidă la spital. Poate vânzătoarea de la magazin care s-a uitat urât la tine tocmai şi-a pierdut mama bătrână. Toţi avem o poveste, unele sunt fericite altele mai puţin fericite.

Ceea ce vreau să spun, suflet blând, este să te intereseze sa aflii povestea omului pe care te pregăteşti să îl judeci. Află cine este şi apoi compară cu judecata ta. Poate vei realiza ca te-ai grăbit să arunci cu etichete şi că dacă ai fi fost în locul lui ai fi făcut exact la fel.

Te îmbrăţişez şi sper să aduni o colecţie de poveşti minunat de interesante.

1.”Să ai o strângere de mână fermă. ”

2.”Priveşte oamenii în ochi.”

3.”Cântă când faci duş.”

4.”Într-o luptă, loveşte primul şi loveşte tare.”

5.”Păstrează secretele.”

6.”Nu renunţa niciodată la cineva. Miracole se întâmplă în fiecare zi.”

7.”Mereu acceptă când ţi se întinde o mână.”

8.”Fii curajos. Chiar dacă nu eşti, prefă-te. Nimeni nu va şti diferenţa.”

9.”Fluieră.”

10.”Alegeţi partenerul de viaţă cu atenţie. Din această decizie se vor naşte 90% din momentele tale fericite sau triste.”

Publicitate

11.”Creează-ţi un obicei din a face lucruri drăguţe pentru ceilalţi, chiar dacă aceştia nu observă.”

12.”Împrumută doar acele cărţi pe care nu le mai vrei înapoi.”

13.”Niciodată nu spulbera speranţele unei persoane. Este posibil ca ele să fie tot ceea ce are.”

14.”Când joci împotriva copiilor, să îi laşi mereu să câştige.”

15.”Oferă oamenilor o a doua şansă dar nu şi o a treia.”

16.”Fii romantic.”

17.”Devino cea mai entuziastă şi opimistă persoană pe care o cunoşti.”

18.”Destinde-te şi calmează-te. Nimic nu este la fel de important ca atunci cum ţi s-a părut la început. ”

19.”Nu lăsa telefonul să întrerupă momentele frumoase. El există pentru confortul tău nu a celui care sună.”

20.”Fii un bun pierzător.”

21.”Fii un bun învingător.”

22.”Nu arde poduri. Vei fi surprins de câte ori va trebui să traversezi acelaşi râu.”

23.”Niciodată nu rata oportunitatea de a spune cuiva că îl iubeşti.”

24.”Ţine minte, nimeni nu reuşeşte singur în viaţă. Să ai o inima recunoscătoare şi să îi recunoşti pe cei care te-au ajutat.”

25.”Asumă-ţi reponsabilitatea pentru atitudinea ta şi nu îi lăsa pe ceilalţi să aleagă pentru tine.”

26.”Începe-ţi fiecare zi cu muzica ta preferată.”

27.”Răspunde la telefon cu entuziasm şi energie în fiecare zi.”

28.”Devino eroul cuiva.”

29.”Căsătoreşte-te doar din iubire.”

30.”Nu te aştepta ca viaţa să fie cinstită.”

31. Am căutat toată ziua, dar nu am găsit nici o dovadă că va exista o zi de mâine.

32. Acum pare sa fie o perioadă la fel de bună ca oricare alta.

33. Cine râde de propria sa prostie are o sursă constantă și veșnic nouă de amuzament.

34. Ridică-ți mâna și ciocănește ușor în cerul nopții. Apoi ascultă!

35. Viitorul care abia a sosit a avut o scurtă întâlnire cu trecutul din care a rezultat un moment prezent efemer.

36. Nu are nici un rost să te uiți către sud, dacă gândurile tale sunt orientate către nord.

37. Dacă iți dorești reîntoarcerea aceluiași vis, nu mai lași loc pentru un alt vis.

38. Iubirea trecută: doar amintiri. Iubirea viitoare: doar fantezii. Iubirea adevarată: doar ACUM.

39. Un vizitator dezamăgit l-a întrebat pe Maestrul Înțelept: „De ce șederea mea aici nu a avut nici un rod?” –  „Poate că ți-a lipsit curajul să scuturi copacul!”

40. Înainte de iluminare: gătește mâncare, spală vasele. După iluminare: găteste mâncare, spală vasele.

 

Publicitate
Alte Articole
LifeStyle
Sfaturi

O pilda frumoasa: “Nu judeca ca sa nu fii judecat”

Publicitate

„Nu judecaţi, ca să nu fiţi judecaţi, căci cu ce judecată veţi judeca, cu aceea veţi fi judecaţi” (Matei VII, 1-2)

Un om căruia totdeauna îi plăcea să judece pe alţii se întâlni cu un necunoscut, care avea nasul foarte roşu. El îl judecă pe dată şi-l consideră ca pe un mare beţiv, zicându-şi: omul acesta trebuie să fie mare beţiv, de vreme ce are nasul roşu ca un ardei. Şi de atunci, se porni să facă judecată aspră acelui necunoscut. Când avea prilejul spunea la toată lumea cât de beţiv era omul acela cu nasul atât de roşu. După un anumit timp, venind vorba despre omul acela, unul dintre oameni zise:

— Săracul, ce păcat că a murit, era un om tare bun!

Dar cel care-l judeca aspru, zise cu răutate:

— Cum era să nu moară, dacă era aşa de beţiv?

Dar celălalt îl opri şi cu mai multă milă zise:

— Îl cunosc bine, era un om credincios şi foarte iubit de toţi pentru blândeţea lui; nu s-a îmbătat în viaţa lui, dar avea nasul roşu din pricina unei boli grele de care suferea.

Această întâmplare l-a determinat pe omul care judeca aspru pe alţii, să renunţe la acest păcat, care roade sufletul multora. Deci: să nu judecăm, ca să nu fim judecaţi.

Nu-l chema pe dracu, ca chiar vine

Un sătean călătorea într-o zi spre târg. Trecând printr-un sat iată că i se rupse o roată de la căruţă şi începu şi ploaia. Un copil din sat îl întrebă:

— Unde te duci nene?

Cum omul era necăjit şi prea puţin credincios, îi răspunse:

— Mă duc la dracu!

Copilul, înţelept, nu zise nimic şi se duse la treabă.

Omul, după ce îşi drese căruţa, plecă spre târg şi-şi vându marfa pe care o avea. La întoarcere l-a apucat noaptea pe drum şi iată că în dreptul unei păduri îi ieşi un hoţ în cale.

Săteanul întrebă:

— Cine eşti?

Hoţul răspunse:

— Sunt dracu!

Şi cu arma întinsă îi luă toţi banii din buzunar şi dispăru în noapte.

Dând bice cailor, săteanul îşi aduse aminte de vorba ce spusese şi acum se mustra pe sine zicându-şi: Iată am zis că mă duc la dracu şi la dracu m-am dus; bine că nu m-am dus de tot!

Şi din acel moment a luat hotărârea să nu mai spună sau să cheme cuvântul acesta spurcat. Venindu-şi în fire, omul nostru s-a vindecat de acest păcat pentru toată viaţa.

Publicitate

Durerea ne deschide ochii sufletului

Pentru ca Preabunul Dumnezeu să îngăduie să te îmbolnăveşti, cu siguranţă că aceasta va fi spre folosul tău.

Pronia dumnezeiască a văzut ce scop are boala ta, lucru pe care şi eu şi tu, cu mintea noastră mărginită, nu putem să îl înţelegem. Nu cumva El vrea să îţi reamin­tească prin această boala ca trupul tău nu este atât de pu­ternic şi de sănătos cum ai crezut?

Nu cumva El îşi doreşte să înţelegi că trupul tău este muritor şi trecător? Oare vrea prin acest mod să îţi des­prindă inima de pamant şi de lucrurile materiale, pe care le iubeşti atât de mult, sau de plăcerile păcătoase, de care poate eşti alipit sau de o viaţă indiferentă duhovniceşte, pe care poate ai trăit-o până acum şi să te ajute să în­ţelegi că viaţa are un scop mai înalt, că nu eşti creat pen­tru pământ, ci pentru cer?

Pentru mulţi oameni boala este prilej de schimbare a modului lor de viaţă. Cunosc pe cineva care la înce­put a fost cu totul indiferent religios. La locul de muncă era un escroc şi un om lacom. În familia sa era grosolan şi tiran.

Însă pe neaşteptate, cu toate că avea un trup foarte puternic şi sănătos, s-a îmbolnăvit grav şi a suferit ani de zile. În timpul bolii sale, însă, a văzut viaţa şi din cea­laltă perspectivă. S-a trezit din somnul ignoranţei du­hovniceşti în care se afla. A înţeles că pământul este un loc trecător, că în cer este locuinţa noastră cea veşnică.

Şi-a deschis ochii spre a primi lumina lui Hristos. S-a po­căit de păcatele sale. S-a spovedit şi s-a împărtăşit cu Trupul şi cu Sângele Domnului Hristos. Nu se mai împăr­tăşise de când era copil. Şi a luat hotararea de schimbare a modului său de viaţă.

Când s-a făcut bine şi s-a întors la locul lui de muncă el era deja un alt om: drept, sincer, cinstit, neiubitor de bani, un bun familist şi un bun creş­tin. De multe ori îl auzeau cei din jurul lui cum Îl slăvea pe Dumnezeu pentru boala pe care i-a trimis-o, care a de­venit prilej de a deveni om, aşa cum spunea el.

Este mare adevărul că de multe ori durerea ne deschide ochii sufle­tului, pe care în zilele noastre când nu avem probleme îi ţinem închişi.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!

Publicitate
Alte Articole
Dezvoltare Personala