„Este adevarat ca a ierta din varful buzelor nu este egal cu a ierta din inima. Pentru ca iertarea sa treaca de pe buze la inima este nevoie ca timpul sa vindece rana. Exista un timp pentru toate, deci si un timp al iertarii, trebuie sa-l lasi sa curga normal in a sa clepsidra!” – Rita Drumes
Pune-ti urmatoarea intrebare: exista vreo persoana in viata ta fata de care ai sentimente de furie? Si din ce cauza?
Sentimentele persistente de manie si refuzul de a ierta pot deteriora profund sanatatea emotionala si starea de bine.
Este extrem de dificil sa fim cu sufletul impacat cand o persoana la care tinem ne-a ranit; ne simtim tradati, dezamagiti si ne dorim sa nu-i mai vedem niciodata.
Dar aceste sentimente nu fac bine nimanui.
„Nu realizezi cat de puternic esti pana nu experimentezi iertarea.” – Paulo Coleho
De ce ne vine, insa, asa de greu sa iertam? Pentru ca ni se pare corect sa ne razbunam sau sa simtim ca ni s-a facut dreptate, intr-un fel sau altul. Cei mai multi au tendinta de a pedepsi persoana care i-a ranit, in mod direct (prin amenintari verbale sau actiuni ofensive) sau intr-un mod pasiv-agresiv (tacere graitoare, victimizare, priviri lungi si pline de inteles, barfe). Dar oare ne fac toate acestea sa ne simtim mai bine? Nu prea.
Iertarea nu este un sentiment; este o decizie pe care o luam, pentru a ne limpezi mintea si a ne linisti sufletul, cu scopul declarat de a depasi situatia.
Ce inseamna, insa, sa ierti cu adevarat? Si cum ne putem elibera de aceasta povara care ne apasa sufletul?
5 pasi pentru a ierta o persoana care te-a ranit
Pasul 1: Identifica problema. Unul dintre cele mai importante lucruri de facut pe parcursul acestui proces este sa identifici problema care te framanta, in intregimea ei. Ce s-a intamplat? Ce actiuni specifice te-au ranit? Si de ce? Exista vreo coarda sensibila pe care situatia creata a atins-o? Incearca sa-ti clarifici cat poti de bine toate aceste lucruri.
Pasul 2: Identifica-ti teama. Odata clarificata problema si motivele reale pentru care suferi, incearca sa identifici bariera care nu te lasa sa ierti. Iti este teama ca daca ierti persoana care te-a ranit, iti deschizi inima si vei fi ranit din nou? Te temi ca dai dovada de slabiciune daca ierti?
Pasul 3: Alege compasiunea si curajul. Avem o putere incredibila de a ne controla propria vointa. Alege in mod constient sa simti compasiune si curaj, nu amaraciune. Chiar si atunci cand fiecare fibra a fiintei tale opune rezistenta, fa eforturi pentru a te ridica deasupra acestei situatii. Aminteste-ti ca suntem cu totii oameni, nimeni nu este perfect si gandeste-te cum te-ai simti tu daca ai fii in situatia in care sa fii iertat de cineva.
Pasul 4: Deschide-ti inima. E un consum mai mic de energie sa depasesti o suferinta si sa ierti decat sa suferi. Nu te atasa de ceea ce s-a intamplat, deschide-ti inima. Pentru a depasi situatia cu adevarat, fa aceste patru promisiuni tie insuti/insati si celor care conteaza:
“Nu voi ramane atasat de aceasta durere,” “Nu voi folosi acest incident impotriva ta in viitor,” “Nu voi barfi cu altii despre aceasta intamplare” si “Nu voi lasa acest incident sa ne indeparteze.”
Pasul 5: Construieste o atitudine plina de iubire. Fa eforturi sincere ca sa fii bun cu cealalta persoana. Zambeste-i, trateaz-o cu amabilitate si refa relatia, daca este decizia corecta. De cele mai multe ori orice situatie poate fi ameliorata cu atentie si afectiune. Daca persoana care te-a ranit este o persoana toxica, atunci toata iubirea si atentia pe care le oferi se vor intoarce la tine.
Sursa: sfaturiutile.info
„Razbunandu-te te faci egalul adversarului; iertandu-l te arati superior lui!” – Francis Bacon
”Nisip şi piatră. Prietenie, iertare, amintiri’’
Doi prieteni mergeau împreună prin deşert. La un moment dat s-au certat, şi unul dintre ei i-a spus vorbe grele celuilalt şi l-a lovit. Acesta din urmă, îndurerat, fără cuvinte, a scris pe nisip:
”Astăzi, cel mai bun prieten m-a jignit şi m-a lovit.” Au continuat să meargă şi au ajuns la o oază, în lacul căreia au decis să se răcorească.
Cel care fusese pălmuit a fost cât pe ce să se înece, dar prietenul său l-a scos la mal. După ce şi-a revenit, cel salvat a scris pe o piatră:”Astăzi, prietenul meu cel mai bun a fost lângă mine când am avut nevoie de el.”
Celălalt l-a întrebat:
– Când te-am lovit ai scris pe nisip, iar acum ai scris pe o piatră. De ce?
Acesta i-a răspuns:
– Când sunt rănit scriu pe nisip pentru ca vânturile să şteargă amintirea suferinţei.
Dar când cineva îmi face un bine sap această amintire în piatră, pentru că ea să dăinuie, neştearsă…
Lasă vânturile să împrăştie chiar acum în depărtări suferinţele tale trecute, ca şi când ar fi fost scrise pe nisip…Şi cum ar fi să începi să-ţi sapi în piatră bucuriile ori de câte ori îţi ating sufletul, pentru ca să te poţi întoarce la ele atunci când ai nevoie?
Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!