Sfantul Ioan Gura de Aur ne ofera o pilda minunata despre virtutile casatoriei

Sfantul Ioan Gura de Aur ne ofera o pilda minunata despre virtutile casatoriei

Publicat de Larisa Moldovan pe 31 March 2018 in De Suflet

Din cele mai vechi timpuri conducatorii spirituali ai oamenilor au incercat sa le lumineze mintea credinciosilor pentru a a vea o casatorie de calitate. Sfintii Parinti cautau sa transmita pastoritilor indrumari care sa-i sprijine pe calea grea a casniciei.

Sugestiile Sfantului Ioan Gura de Aur

„Se poate zice de familie, la fel de drept ca de state, ca pe cat le inalta virtutea si le face prospere, pe atata le consuma viciul si le duce la ruina. Sunt deci virtuti proprii sotului, precum ii sunt vicii opuse de care trebuie sa fuga el. Care sunt aceste vicii si care sunt aceste virtuti?

– Iubirea in casatorie. Daca iubirea premerge, cu atat mai mult trebuie sa urmeze ea. Daca ea pregateste unirea, cat trebuie sa-i ramana suavitatea, forta si salvarea ei. Si care va fi aceasta iubire voita sub ochiul lui Dumnezeu si epuizandu-se in Dumnezeu Insusi, izvor al iubirii mele, continuitatea ei si rodirea ei?, scrie ziarul Patriarhiei.

– Credinciosia in casatorie. Obligatia credinciosiei reciproce in casatorie si dimpotriva nedreptatea necredinciosiei se stabilesc pe planurile grave si ratiunile cele mai hotaratoare.

– Increderea reciproca in casatorie. In casatorie, unde evlavia adevarata, o virtute solida, reprezinta salvarea inevitabila, increderea reciproca trebuie sa inlature pentru totdeauna orice banuiala injurioasa, orice invidie nestapanita, orice pretentie nelinistitoare, orice inchidere injurioasa. Dupa viciul care prin adulter ruineaza un camin al casei, nimic nu-l strica mai mult decat nedreapta neincredere.

– Staruinta caminului familial. A-l parasi inseamna sa inceapa ruina; a-i ramane fidel inseamna a-i continua unitatea.

– Gingasia si politetea in casatorie. Daca apostolul zice in general: „in cinste dati-va intaietate” cu cat mai mult aceasta curtenie de limbaj, aceasta gingasie, aceste precautii, aceste atenuari, aceste ingaduiri reciproce trebuie sa fie regula raporturilor intre soti.” (din Bogatiile oratorice ale Sfantului Ioan Gura de Aur)

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!

Gelozia, ucigaşul lent al unei relaţii?

Gelozia poate distruge sufletul unui om, ea poate distruge o relație, poate îmbolnăvi, poate duce la violențe. La femei, gelozia pare a fi dominată de o prejudecată de tipul „bărbații sunt veșnic niște cuceritori, în căutare de aventura.”

Cum putem aborda acest sentiment ciudat, un amestec de iubire și de teamă, presărat, uneori, cu mici accese de ură?

Despre gelozie ne-a vorbit psihologul Cristina Zaharia.

Se știe: foarte multe cupluri au de suferit din cauza geloziei unuia dintre parteneri. „Gelosul este autor al gândurilor iraționale, de genul: «Nu pot suportă să știu că el/ea…». Gândirea acestuia este absolutistă și rigidă, contribuind la generarea unor probleme de natură emoționalcomportamentală. Neliniștit și incontrolabil în unele situații, gelosul este întotdeauna într-o permanentă disonanță cognitivă cu partenerul(a) de cuplu”, ne spune psihologul.

Bărbații neagă, dar reacționează violent

Gelozia este trăită și exprimată diferit de cele două genuri. Bărbații sunt mai geloși față de activitatea intima a partenerelor, iar femeile sunt mai geloase față de implicările emoționale ale perechii în raport cu alte femei. „Bărbații au tendința de a-și nega sentimentele de gelozie, iar adesea și le exprimă prin furie și violență.

Bărbații au tendința de a-și nega sentimentele de gelozie, iar adesea și le exprimă prin furie și violență

În schimb, femeile admit mai repede gelozia și reacționează prin de presie de cele mai multe ori”, ne descrie , pe scurt, psihologul, felul în care reacționăm la această încercare. La femei, gelozia pare a fi dominată de o prejudecată de tipul „bărbații sunt veșnic niște cuceritori, în căutare de aventuri”, ceea ce trădează superficialitate în mentalitatea femeii. În schimb, la bărbat, gelozia pare a fi adesea provocată de un orgoliu mult exagerat:

„Femeia își manifestă gelozia mai des, însă man i festările cele mai pa to l o g i – ce ale geloziei le întâlnim în comportamentul fizico-emoțional al bărbaților. Pe de altă parte, bărbații își acuză mult mai frecvent partenerele și intră în competiție cu rivalii”.

De asemenea, femeile tind să se autoacuze și țin să mențină relații strânse cu persoana de lângă ele. Femeia geloasă manifestă adeseori dorința de a încătușa, de a îngrădi libertatea și de a-și impune dominația.

„O metodă preferată de persoanele geloase este aceea de a le fixa reguli de conduită partenerilor lor. Impun celorlalți o lege absurdă a iubirii, izolându-i de lume, prescriind unde și ce să privească, ce și cum să facă, cu scopul de a le orienta/controla întreaga gândire și acțiune.

Pentru mulți dintre noi poate fi flatantă această limitare a drepturilor personale și ar trebui să o stopăm înainte de a lua amploare, însă de la «a face» până la «a pune stop» este cale lungă și anevoioasă”, ne atrage atenția specialistul.

Vindecarea obsesiei

Poate fi gelozia bună într- o relație? Depinde. „În anumite împrejurări, manifestarea unei doze minime de gelozie poate să fie benefică pentru cuplu, deoarece reamintește permanent valoarea și importanța acordată celuilalt. Însă sentimentele puternice (patologice) de gelozie sunt distructive pentru relație, mai ales că uneori pot duce chiar la violențe verbale și fizice. Adevărul este că gelozia izvorăște de cele mai multe ori dintr-o stimă de sine scăzută și o percepție total deformată a propriei persoane și mai mult de atât, gelozia reprezintă un reper major în mecanismele noastre de adaptare la societate”.

Cum scăpăm de acest vierme, care ne roade sufletul și relația?

Demersul către o „vindecare” a geloziei „ar trebui să înceapă cu necesitatea înțelegerii trăirilor provocate și identificarea exactă a ceea ce determina sentimentul de gelozie. Partenerii trebuie să își analizeze sentimentele și să decidă dacă sunt prea sensibili, prea suspicioși sau dacă există o problema reală în căsnicie sau cuplu”, ne sfătuiește Cristina Zaharia.

Uneori, un cuplu ajunge la concluzia că nu se mai poate trăi așa, că e nevoie de despărțire. Încercați și altfel, spune specialistul: „Dacă sentimentul de gelozie e mult prea chinuitor și devastator pentru ambii parteneri, înainte de a lua decizia despărțirii se impune apelarea la un ajutor de specialitate, la consilierea psihoterapeutică”.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!