Sensibilitatea la vreme. Cum ar trebui să procedezi pentru a reduce simptomele

Sensibilitatea la vreme. Cum ar trebui să procedezi pentru a reduce simptomele

Publicat de Larisa Moldovan pe 23 September 2021 in Remedii NaturisteSanatateSfaturiStiinta

Modificările bruște ale vremii, spre deosebire de cele sezoniere, pun deseori presiune crescută asupra reacțiilor compensatorii-adaptative ale corpului. Aceste schimbări bruște afectează cel mai tare prezența altor patologii în organism.

De exemplu, un număr semnificativ de decese cauzate de boli cardiovasculare apar în perioadele de schimbări meteorologice frecvente și bruște.

Trebuie remarcat faptul că corpul uman răspunde schimbărilor naturii prin restructurarea sistemelor sale biologice. Acesta este un fel de reacție defensivă. Apare o anumită corecție în producerea anumitor hormoni, rata fluxului sanguin, activitatea enzimei, capacitatea sângelui de a se îngroșa și așa mai departe. Este clar că o persoană tânără și sănătoasă se adaptează mai ușor la schimbarea condițiilor și, prin urmare, practic nu simte vremea.

La persoanele cu boli cronice, cu câteva zile înainte de schimbările vizibile ale naturii, puteți observa apariția reacțiilor meteotrope care înrăutățesc evoluția bolii și, de asemenea, provoacă modificări nedorite în sănătate și dispoziție.

Fluctuațiile bruște de temperatură, presiunea atmosferică, umiditatea, vântul crescut, furtunile magnetice etc. pot duce la condiții patologice. Unul dintre principalii factori în acest sens este scăderea temperaturii, care provoacă hipotermie. Conform literaturii medicale științifice, aproximativ 80% dintre pacienții cu diverse boli răspund la instabilitatea vremii prin agravarea simptomelor.

Baroreceptorii sunt terminații nervoase sensibile ale vaselor de sânge care detectează cele mai mici modificări ale tensiunii arteriale și reglează reflex nivelul acesteia. Adică sarcina baroreceptorilor este de a adapta presiunea din interiorul corpului la stările de schimbare ale presiunii atmosferice. Astfel, la o creștere a presiunii atmosferice până la valoarea de 755 mm de mercur, corpul crește presiunea internă, iar la o scădere la 748 mm – resetează.

La persoanele sănătoase și la copiii mici, aceste procese trec natural și neobservate, dar la persoanele în vârstă, al căror corp este îmbătrânit, obosit de obiceiuri rele, stil de viață nesănătos, medicamente sau împovărat de o ereditate slabă, baroreceptorii nu își îndeplinesc sarcina.

Apoi, ca răspuns la fluctuațiile coloanei atmosferice, obținem un salt puternic al tensiunii interne, rezultând dureri de cap, amețeli, tinitus, greață, frisoane, depresie. Sănătatea persoanelor sensibile la condiții meteorologice se deteriorează în special în acele zile în care presiunea atmosferică crește sau scade foarte brusc (cu 20 mm de mercur în câteva ore)

Ce ar trebui sa facă persoanele atunci când vremea se schimbă brusc ?

Dacă corpul dumneavoastră răspunde la o creștere bruscă a presiunii atmosferice de tipul hipoton (scăderea tensiunii arteriale, amețeli, simțiți pierderea puterii, somnolență, apatie, incapacitate de concentrare), respirați cât mai mult aer proaspăt și încercați să dormiți – cel mai bun medicament).

În astfel de zile, încearcă să depui mai puțin efort pe tine, atât fizic, cât și emoțional. Creșterea tensiunii arteriale o poate normaliza o ceașcă de cafea, ceai negru cu 1 linguriță de coniac sau un pahar de vin roșu.

Persoanele cu tensiune arterială scăzută pot fi ajutate să își schimbe starea de spirit de ceaiurile cu mentă și miere, precum și adaptogeni: tincturi de ginseng, lămâie, Eleutherococcus.

Dacă aveți migrene pe vreme de vânt – luați analgezice, mergeți să dormiți. Încercați să beți lichide cât mai puțin posibil, deoarece excesul de lichid crește tensiunea arterială și intensifică durerea.

Dacă corpul dumneavoastră suferă o schimbare a vremii și aveți o stare hipertensivă (tensiunea arterială crește, ritmul cardiac crește, apare durerea de cap), încercați să excludeți din dietă alimentele care conțin cantități mari de sare (murături). Amintiți-vă că, acestea rețin lichidul în organism și crește volumul de sânge care circulă, iar acest lucru contribuie la o creștere și mai puternică a tensiunii arteriale.

Hipertensivii pe vreme rea ar trebui să renunțe la băuturile cu cofeină: cafea, ceai tare, băuturi energizante. În schimb, beți ceaiuri din plante, decocturi de măceșe, compoturi

În zilele nefaste, este bine să includeți în dietă mere coapte, stafide, caise uscate și banane. Bogate în potasiu, acestea nu numai că îmbunătățesc starea sistemului nervos autonom, ci și reduc la minimum acțiunea adrenalinei, care este secretată activ de glande.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!