Alimentația incorectă, obezitatea și lipsa de activitate fizică sunt principalele cauze ale tulburărilor de circulație sanguină în organism. Reducerea fluxului sanguin duce la agravarea bolilor cronice, la deteriorarea alimentării cu sânge a creierului și a organelor interne.
Problema poate evolua aproape neobservată, de aceea este important să aflăm care sunt primele simptome și să consultăm medicul înainte de apariția complicațiilor. Specialiștii identifică câteva semne subtile ale circulației sanguine deficitare, la care ar trebui să fim atenți.
Acest lucru facilitează diagnosticul și permite identificarea rapidă a cauzei principale și începerea tratamentului. Neglijarea sănătății în această situație poate duce la accident vascular cerebral, pierderea sensibilității sau dezvoltarea insuficienței cardiovasculare.
Semnele subtile ale unei circulații sanguine deficitare apar atunci când capilarele care furnizează oxigen sunt afectate. Odată cu reducerea intensității fluxului sanguin, toate organele interne primesc mai puțină hrană.
Simptomele alarmante apar cu o frecvență de 2-4 ori pe săptămână, sugerând că organismul are nevoie de ajutor. Iată care sunt acestea:
1. Amorțeală a membrelor
În cazul oricărei boli vasculare, circulația sângelui este afectată, scăzând funcționarea sistemului nervos periferic. Acesta transmite semnale eronate în creier, astfel încât persoana simte frig sau căldură în membre și furnicături ușoare. Dacă senzațiile neplăcute nu trec după auto-masaj, trebuie să consultați un medic.
2. Claudicație intermitentă
În cazul întreruperii circulației sanguine, apar periodic dureri ascuțite sau slăbiciune în mușchii gambelor. În timpul mersului, persoana începe să șchiopăteze și nu poate să-și întindă piciorul din cauza spasmelor.
Claudicația intermitentă durează câteva minute și trece de la sine. Cu toate acestea, pe măsură ce se dezvoltă dilatarea varicoasă a venelor, episoadele devin mai frecvente și împiedică purtarea pantofilor cu toc înalt.
3. Piele palidă
Când circulația sanguină este afectată, capilarele mici nu mai primesc suficient sânge. Prin urmare, unele zone ale pielii devin palide, capătă o nuanță albastră sau galbenă. Patologia este mai vizibilă pe dosul mâinilor, față și piept. În stadiul inițial, circulația sanguină poate fi restabilită cu ajutorul masajului ușor.
4. Mâini și picioare reci tot anul
Problema apare adesea la pacienții cu tensiune arterială scăzută. Lipsa circulației sanguine privează țesuturile de nutrienți, astfel încât, chiar și în anotimpul cald, mâinile și picioarele rămân reci. Este necesară diagnosticarea vaselor de sânge și consultarea unui cardiolog pentru a exclude insuficiența cardiacă.
5. Deteriorarea unghiilor de la picioare
Dacă unghiile de la degetele picioarelor se sfărâmă, se exfoliază sau devin neuniforme, cauza nu este întotdeauna legată de ciuperci sau avitaminoză. Aceasta poate fi o manifestare a tulburărilor circulației sanguine, în care placa unghială este privată de nutrienți și minerale.
6. Reducerea diurezei
Când fluxul sanguin scade, rinichii primesc mai puțin lichid, ceea ce reduce intensitatea funcționării lor. În mod normal, o persoană ar trebui să urineze cel puțin de 6 ori pe zi. În cazul patologiilor ascunse, impulsurile nu depășesc de 3 ori. Pe măsură ce boala progresează, edemele apar dimineața, iar gleznele și degetele se umflă.
Prevenirea tulburărilor circulației sanguine
În majoritatea cazurilor diagnosticate, problemele cu vasele de sânge apar din cauza unui stil de viață necorespunzător. Pentru a menține tonusul și a îmbunătăți starea sistemului cardiovascular, medicii recomandă:
a) Practicarea sportului, dedicând cel puțin 150 de minute pe săptămână activităților cardiovasculare. Beneficiile vin de la bicicleta staționară, mersul rapid, dansul și înotul.
b) Pentru a tonifia vasele de sânge, utilizați comprese reci și calde pe extremități sau pe tot corpul, și ocazional faceți băi fierbinți cu o temperatură de 40°C.
c) Renunțarea la obiceiurile nesănătoase. Nicotina provoacă spasme puternice ale capilarelor, fragilitatea lor, îngustarea și intensificarea tulburărilor circulației sanguine.
d) Alimentație adecvată, care include grăsimi sănătoase saturate, acizii grași Omega-3 și Omega-6, calciu, potasiu și seleniu.
La modificarea circulației sanguine, tulburările afectează întregul organism. În stadiul inițial, problemele sunt eliminate cu ajutorul terapiei fizice, a unei diete speciale, a controlului nivelului de colesterol și zahăr din sânge. În cazul în care se identifică prea târziu, există riscul de apariție a unor boli cronice și patologii grave.
Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.