In ciuda amestecului de sentimente pe care le simtim atunci cand intalnim o persoana, parerea mea este ca respectul va triumfa mereu. Pentru ca un cuplu sa aiba o relatie sanatoasa, cei doi parteneri trebuie sa se iubeasca si sa se respecte reciproc.
Din pacate, astfel de relatii sunt din ce in ce mai rare, iar in zilele noastre cuplurile se orienteaza mai mult spre aspectul fizic al partenerului sau spre latura financiara. De aici apar si problemele, deoarece o astfel de relatie superficiala, poate pune unul dintre parteneri in pericol.
Iata care sunt semnele ca te intalnesti cu o persoana periculoasa:
Este violent – Aici nu vorbim doar despre violenta fizica, aceasta reprezentand cel mai inalt grad de periculozitate intr-un cuplu. Vorbim in primul rand de violenta verbala. Daca foloseste cuvinte vulgare in prezenta ta sau are un comportament violent, sub orice fel, iesi din acea relatie, deoarece lucrurile pot lua o intorsatura nefasta.
Insala – Exista persoane care afla ca sunt inselate, insa mai dau o sansa relatiei, doar pentru ca partenerul le-a promis ca se va schimba. Atunci cand exista respect in cuplu, niciunul dintre parteneri nu este tentat sa faca astfel de lucruri. Daca iesi cu un barbat, despre care ai auzit ca a inselat in relatiile anterioare, ti-as recomanda sa te mai gandesti o data. Poate fi in stare de orice!
Vicii si dependente – Este un scenariu destul de urat. Persoanele care au dependente, se comporta distructiv cu propriul organism. De ce crezi ca ar fi diferit in ceea ce te priveste. Gandeste-te la urmatorul aspect: daca intr-o zi nu mai are resurse financiare sa isi achizitioneze substanta de care este dependent? Oare nu va deveni agitat si poate chiar violent? Asupra cui se vor rasfrange trairile sale?
Gelozie si posesivitate – Daca un barbat considera ca ii apartii si ca te stapaneste, atunci nu este bine deloc. Nimeni nu apartine nimanui, fiecare om are nevoie de libertate. Aceasta nu este unica problema, deoarece persoanele care duc gelozia la cote maxime, vor ajunge chiar sa fie violente, doar pentru ca au avut impresia ca ai privit intr-un fel un alt barbat sau te va urmari in permanenta, doar pentru a se asigura ca nu il inseli.
Nu intrati niciodata intr-o relatie cu o persoana periculoasa, nu veti sti niciodata ce comportament va avea cu voi, chiar daca la inceput relatia pare doar lapte si miere…
Dacă din când în când simte nevoia să-ți spună cât de neîndemânatică ești sau să sublinieze faptul că e mai deștept decât tine, nu e a bună – mai ales atunci când alege să facă asta în public. Cuvintele pot să lovească la fel de mult ca pumnii și nu trebuie să înduri asta în numele „iubirii”.
Psihoterapeutul Tedy Creștin este de părere că soțul care își jignește des consoarta „poate fi un om care suferă sau care a fost rănit în trecut. Are grave complexe de inferioritate și simte nevoia să compenseze. Mai este posibil să aibă înclinații sadice suprimate și proiectate doar verbal. Acest comportament mai poate fi explicat prin imaturitate și prin faptul că are niște concepții inefi ciente despre cum funcționează un cuplu. Jignirile în public denotă și o lipsă crasă de educație”.
Model din copilărie
„Ar putea să facă asta pentru că a avut în copilărie un astfel de model în familie”, observă specialistul, dar „este posibil și să fi avut în trecut probleme mari care au rămas nerezolvate, are anumite complexe de inferioritate față de tine pe care le compensează așa sau dorește să sublinieze anumite defi ciențe ale tale pe care le consideră inacceptabile în relația voastră. Uneori, cuvintele ofensatoare ar putea fi proiecția unor fantezii sadice neîmpărtășite, de dominare a soției, fantezii cenzurate care s-ar putea manifesta prin lovituri verbale”. În acest caz, ai putea să îl asiguri că îl apreciezi și să nu-l ațâți minimizându-i calitățile sau arătându-i, la rândul tău, dispreț. Nu ai face decât să pui paie pe foc.
Zero toleranță
Pe de altă parte, nu trebuie nici să adopți un comportament total supus și să-i încurajezi mitocănia. Faptul că îl înțelegi de ce face asta și realizezi că are anumite probleme nu înseamnă că vei tolera purtările lui. „Doar noi alegem dacă ne lăsăm jigniți sau nu. Sigur că ceea ce spune un soț este mai important decât ceea ce spune un om oarecare, însă aprecierile lui sunt subiective și numai tu poți decide cât de multă însemnătate să acorzi vorbelor lui”. Tedy Creștin își amintește că a avut la terapie un pacient care „«a învățat» în copilărie că rolul unui bărbat este de a conduce cu forța și că insultele sunt un instrument de corecție pentru «greșelile» soției.
Din nefericire, ea avea un caracter evitant, predispus către suferință și tolera aceste comportamente sau chiar le încuraja inconștient. Dinamica relației nu era una de egalitate, ci una de gen stăpân – servitoare”. Ar trebui să eviți ca acest lucru să se întâmple și în cazul tău. Chiar dacă rolurile într-un cuplu diferă și unul preia rolul de conducător, o relație împlinită nu poate exista decât între doi egali care se tratează unul pe celălalt ca atare.
Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!