Semnele care iti arata ca nu te respecti pe cat meriti! Ar trebui sa te mai pui si pe tine pe primul loc!

Semnele care iti arata ca nu te respecti pe cat meriti! Ar trebui sa te mai pui si pe tine pe primul loc!

Publicat de Larisa Moldovan pe 12 October 2018 in Dezvoltare Personala

Studiile legate de psihologia umana au demonstrat ca autocompasiunea este un instrument excelent in tratarea depresiei, anxietatii, a efectiunilor legate de mancare etc. Recent, autocompasiunea s-a dovedit a fi calea cea mai eficace pentru adoptatea unor comportamente sanatoase (inclusiv pierderea in greutatea, daca asta este ceea ce iti doresti). Cu toate acestea oamenii au tendinta de a respinge autocompasiunea intrucat considera ca ii slabeste sau ii demotiveaza. Iata cateva mituri legate de compasiune care te impiedica sa ai o viata mai buna.

1. Compasiunea este acelasi lucru ca mila de sine

De fapt, mila este aproape dusmanul compasiunii. Spre deosebire de compasiune, mila implica a fi tratat cu condescendenta ca si cum ai fi inferior din anumite puncte de vedere, cu alte cuvinte esti privit de sus pentru ca esti demn de mila. Asa ca de ce ai vrea sa te privesti cu compasiune, daca pentru tine acest termen inseamna mila?

Compasiunea insa ii situeaza pe toti oamenii la acelasi nivel la care este si cel care sufera. Compasiunea vine de la un om care a suferit si va mai suferi pentru un semen al sau aflat in suferinta.

2. Oamenii care sunt buni cu ei insisi sunt lenesi si nemotivati

Multe persoane cred ca daca se trateaza ei insisi cu compasiune inseamna sa renunte la toate obiectivele si asteptarile lor. E ca si cum ii spui copilului ca are voie doar o ora in fata televizorului, pentru ca apoi sa-l lasi alte ore in fata pc-ului pentru a se juca. Parintele acesta plin de compasiune inseamna de fapt un parinte permisiv care nu va putea niciodata sa-si disciplineze copilul.

Insa nu asta inseamna compasiunea. Sa iti oferi singur compasiune nu inseamna sa renunti la propria dezvoltare personala si profesionala. Compasiunea inseamna sa ai asteptari realiste si un suport de calitate, spre exemplu daca vrei sa inveti sa dansezi ai nevoie de un profesor de dans cu adevarat bun, nu vei invata miscarile doar uitandu-te la tv la dansatorii profesionisti. Acest instructor vrea ca tu sa devii din ce in ce mai bun, te impinge aproape de limitele tale, insa atunci cand gresesti isi exprima dezamagirea legat de ceea ce faci si nu ceea ce esti ca persoana. Mai presus de orice este intelegator, iertator, empatic si tolerant. Adica da dovada de compasiune.

3. Compasiunea este innascuta

Unii oameni cred ca ai sau nu ai compasiune, insa adevarul este ca ea poate fi invatata. Este o abilitatea ce poate fi antrenata. Toti oamenii au capacitatea de a o exprima, nu trebuie decat sa lasi aceea parte din tine sa iasa la iveala. Exista in viata fiecaruia o persoana de care se simpte iubit, nu? Poate un parinte, un bunic, un profesor, un prieten. Iti aduci aminte o data cand ai simtit compasiune fata de cineva sau ceva? Poate era vorba despre un copil, un amic sau pentru animalul de companie. Doar pentru ca tu te percepi drept o persoana care nu poate oferi compasiune, nu inseamna ca nu poti invata acest sentiment.

4. Autocompasiunea duce la narcisism, iubire de sine si un ego imens

In anii ’90 a inceput miscarea pentru cresterea stimei de sine, oamenii primeau mesaje de genul: „Esti perfect”, „Esti special”, „Esti cel mai bun”, „Esti mai bun decat oricine”. Astfel de mesaje conduc la narcisism, iubire de sine si dezvoltarea unui ego imens.

Autocompasiunea nu este acelasi lucru cu iubirea de sine sau sa-ti spui ca esti perfect. Autocompasiunea spune ca „Esti imperfect si asta este ok”, „Esti mai bun decat oricine in anumite privinte, neindemanatic in alte domenii, peste medie in altele asa cum este orice persoana de pe acest pamant”. Toate fiintele umane se zbat si experimenteaza bucuria si durerea si toate sunt demne de iubire si compasiune.

Sursa: sfatulparintilor.ro

Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!