Deficitul de vitamina B12 este, de obicei, cauzat de o alimentație neadecvată sau incapacitatea organismului de a absorbi în totalitate substanțele valoroase din alimente. Persoanele care ignoră simptomele îngrijorătoare sunt expuse riscului de a dezvolta diferite probleme de sănătate. Lipsa de vitamina B12 poate cauza probleme neurologice, psihice și fizice.
Vitaminele sunt necesare pentru absolut toți oamenii. Deficitul fiecărei substanțe reprezintă o amenințare pentru sănătatea umană. Prin urmare, este foarte important să vă asigurați că aportul lor este regulat în organism.
Una dintre cele mai valoroase vitamine – B12 sau cianocobalamina: participă la formarea globulelor roșii, menține sănătatea celulelor nervoase, asigură producția de ADN – material genetic al organismului.
În stadiul inițial, deficitul de vitamina B12 nu este un lucru grav. Dar acest lucru se poate transforma într-o boală gravă dacă este ignorată și nu este tratată mult timp.
Într-unul dintre studiile științifice la care a participat un grup mare de voluntari cu semne de anemie, medicii au descoperit un simptom comun. Pacienții au vorbit despre anemie ca despre un inamic care îi urmărește metodic în timpul nopții. Transpirația nocturnă, de care se plângeau participanții la studiu, s-a dovedit a fi din cauza deficitului de vitamina B12, după ce declarațiile voluntarilor au fost ulterior analizate.
Ce au povestit pacienții
Revista europeană de medicină generală a raportat în 2015 un simptom nocturn asociat cu deficitul de cianocobalamină. Situațiile descrise în publicație au fost povestite de trei pacienți chinuiți de transpirația excesivă pe timpul nopții și de slăbiciune, care a însoțit starea lor nesănătoasă.
Primul caz a fost legat de un bărbat de 57 de ani, care a suferit de un simptom similar timp de trei-patru ani. Potrivit lui, în fiecare noapte trebuia să-și schimbe cearșafurile ude de transpirație cu altele uscate. După administrarea suplimentelor, starea pacientului a fost evaluată de medici ca fiind satisfăcătoare: simptomele nocturne au dispărut.
Într-un caz similar, o femeie în vârstă de 74 de ani a raportat o transpirație excesivă episodică timp de zece ani, care a necesitat, de asemenea, schimbarea frecventă a hainelor și a cearșafului. Ea a fost diagnosticată cu deficit de vitamina B12 pe fondul nivelului crescut de homocisteină. După injectările administrate în cadrul unor cure, starea generală s-a îmbunătățit semnificativ. Simptomele nocturne extenuante au dispărut.
Al treilea caz a fost înregistrat la un bărbat de 43 de ani, care a suferit de transpirație nocturnă timp de patru ani, acest lucru afectând în principal capul și fața. În situația sa, suplimentele prescrise de medic au ajutat.
Simptome ale deficitului de vitamina B12
Doctorul care a condus cercetarea, consideră că deficitul de B12 poate cauza leziuni nervoase ireversibile și insuficiență cardiacă. Printre simptomele asociate cu deficitul de cianocobalamină, el a menționat:
- oboseală puternică;
- slăbiciune musculară;
- depresie;
- pierdere în greutate;
- nuanță gălbuie a pielii;
- amorțeală sau furnicături în membre;
- probleme cognitive
- zgomot în urechi.
Expertul a remarcat încă un simptom caracteristic care indică deficitul de vitamina B12: zgomot în urechi. Pacienții care au povestit despre acest simptom l-au descris ca fiind sunete care vin din interiorul organismului, nu dintr-o sursă externă.
Dacă suferiți de cel puțin 2-3 simptome dintre cele enumerate mai sus, vă recomandăm să faceți niște analize de sânge.
Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.