Secretul longevității călugărilor de la Sfântul Munte Athos constă în obiceiurile alimentare și stilul de viață sănătos.

Secretul longevității călugărilor de la Sfântul Munte Athos constă în obiceiurile alimentare și stilul de viață sănătos.

Publicat de Larisa Moldovan pe 13 September 2021 in Lecții de viațăSanatateSecreteSfaturiViata

Durata de viață a fiecărei persoane este marcată de sus.

Oamenii de știință au analizat un fenomen interesant: de ce speranța de viață a călugărilor care trăiesc pe Muntele Sfânt Athos este cu 10 ani mai mare decât viața grecilor obișnuiți care locuiesc în aceeași zonă, dar în afara zidurilor mănăstirii.

Speranța medie de viață a călugărilor este de 94 de ani, deși au fost înregistrate cazuri în care aceștia au trăit mai mult – 110 ani sau mai mult.

În plus, nu se îmbolnăvesc și nu au suferit niciodată de boli atât de grave precum oncologia, diabetul, demența, bolile cardiovasculare. Acest lucru a fost demonstrat și de studiile asupra rămășițelor corpurilor călugărilor care au trăit cu câteva secole în urmă.

Motivul acestui fapt constă într-un stil de viață și o alimentație specială.

Caracteristicile alimentației călugărilor de la Sfântul Munte Athos

Alimentația călugărilor de la Sfântul Munte Athos poate fi descrisă ca fiind simplă, gustoasă, sănătoasă.

3 zile pe săptămână – zile de post (luni, miercuri, vineri), când baza alimentelor este formată din pâine, legume, fructe, ierburi, nuci, ciuperci, fasole

3 zile – mâncare moderată. În aceste zile sunt permise fructele de mare, peștele, produsele lactate, uleiul de măsline, ouăle, brânzeturile, cerealele. Dar mâncarea este preparată cu conținut scăzut de grăsimi și este consumată în porții mici doar pentru a menține puterea și un stil de viață activ.

Mâncare festivă duminică. În această zi sunt permise plăcintele, și dulciurile din produse naturale: halva, deliciul turcesc. Pentru a preveni bolile cardiovasculare în timpul mesei, este permis să beți puțin vin roșu natural.

Cea mai mare parte a anului sunt zile de post.

Călugării nu mănâncă deloc carne. Nu există conservanți, condimente, grăsimi animale, cârnați, margarine, dulciuri în alimentația lor. Legumele și fructele sunt cultivate natural, fără a fi stropite cu substanțe împotriva dăunătorilor. Acestea curăță corpul de toxine și îl îmbogățesc cu antioxidanți – o garanție a sănătății și longevității.

Caracteristici ale stilului de viață

Efectuarea muncii fizice pe orice tip de vreme, în aer curat este o componentă importantă a unui stil de viață sănătos. Călugării de la Muntele Sfânt își asigură singuri produsele alimentare: se ocupă de cultivat legume, viță de vie, plantații de măslini, livezi, stupi.

Clima mediteraneană a Greciei, cu ierni blânde și veri calde, îi ajută să își mențină același ritm tot anul. Călugării se ocupă și de pescuit și alte fructe de mare, fiecare având rolul și programul său pe care și-l respectă pentru ca totul să meargă bine.

Rutina zilnică corespunde ritmurilor naturale: se trezesc o dată cu răsăritul soarelui și merg la culcare o dată cu apusul lui.

Mesele sunt luate la intervale regulate, respectând în tocmai programul de masă.

Lipsa de stres, entuziasm, furie, agitație

Lipsa obiceiurilor dăunătoare cum ar fi consumul de alcool, fumatul.

Este adevărat faptul că nu toți care vin acolo pot să se adapteze la o astfel de viață, călugării de acolo nu au timp de stat, imediat ce soarele răsare, încep munca pentru a-și asigura cele necesare traiului și fiecare dintre ei este precum o rotiță la un ceas, dacă unul nu își face treaba, țoti au de suferit.

Ai putea duce o viață de călugăr?


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!