Secretele si trasaturile oamenilor intelepti – “Lucrurile simple sunt și cele extraordinare și numai cei înțelepți pot vedea asta.” – Paulo Coelho

Publicitate

“O persoană iubitoare trăiește într-o lume iubitoare. O persoană ostilă trăiește într-o lume ostilă ; fiecare întâlnește în viața propria lui reflectare.” – Ken Keyes, Jr.

Raspunde repede: Cine este cel mai intelept om pe care il cunosti? Dupa ce dai raspunsul analizeaza care sunt motivele pentru care consideri intelepte respectivele persoane.

Intelepciunea este ceva ce poate fi cultivat.Este un cumul de cunostinte, compasiune, gandire. Care sunt secretele oamenilor intelepti? Afla raspunsul mai jos.

1. Oamenii intelepti au o multime de experiente

Se spune ca intelepciunea vine odata cu inaintarea in varsta. De fapt, oamenii in varsta au trait o viata, o viata in care li s-a intamplat o multime de lucruri. Experimenteaza, astfel incat sa acumulezi intelepciune.

2. Oamenii intelepti sunt ca un burete

Nu doar experientele conteaza, ci si lectiile invatate din ele. Si nu toata lumea trage si concluzii dupa o anumita experienta.

3. Oamenii intelepti mediteaza

Meditatia este un mijloc de autocunoastere prin care iti observi respiratia, iti observi senzatiile. In mod natural lucrurile vin si pleaca. Iar cheia intelepciunii este sa le accepti pe toate asa cum sunt si sa nu te impotrivesti cu negativitate.

4.Oamenii intelepti se dezvolta in timp de criza

De multe ori, oamenii considerati intelepti au suferit o trauma sau mai multe, dar cumva au reusit sa o/le depaseasca. Insa intelepciune inseamna sa poti gestiona si problemele marunte (o zi grea la munca, aglomeratie in trafic etc.). Aceste mici crize contribuie la dezvoltarea personala ca si cele mai mari.

5.Oamenii intelepti au un grup de suport

Oamenii care sunt singuratici cu greu pot invata ceva si pentru ei o trauma este devastatoare. Dar oamenii care au un grup de suport, fie ca sunt medici, psihoterapeuti, prieteni, familie, simple cunostinte, pot creste gratie legaturilor cu acestia.

Publicitate

6. Oamenii intelepti sunt toleranti

Compasiunea este o componenta-cheie a intelepciunii. De aceea reflectarea este foarte importanta: te ajuta sa te vezi asa cum esti, care iti sunt limitele, poti empatiza cu ceilalti si sa te comporti ca atare.

Zece trasaturi ale unui om intelept

1. Vorbește mai puțin.

2. Niciodată nu întreba direct.

3. Nu-ți deschide gândurile în cărți străine.

4. Un om înțelept niciodată nu va vorbi despre planurile sale. Lauda atrage invidie, care aduce după sine eșec pentru cel ce se laudă. Oamenii sunt invidioși.

5. A fi șmecher – a fi capabil să profiți de moment. A fi inteligent – a fi capabil să știi când, unde și ce să faci.

6. Un om înțelept niciodată nu va jigni direct pe cineva.

7. Oamenii înțelepți nu își dezvăluie cărțile celorlalți.

8. Oamenii înțelepți depun toate eforturile chiar și pentru a obține lucruri mici. Antrenându-se, ei reușesc să facă lucruri mari.

9. Un om înțelept are tot cei trebuie pentru a îndeplini cu ușurință sarcinile importante. El se străduie să fie pregătit întotdeauna.

10. Un om înțelept întotdeauna va asculta o părere străină, însă niciodată nu va renunța la a sa. Doar în situațiile când se va întâlni cu adevărul își poate corecta părerea.

Încearcă orice lucru nou de trei ori. Prima dată, să treci peste frica de a-l face. A doua oară, să înveți cum se face. A treia oară, să-ți dai seama dacă îți place sau nu. Virgil Garnett Thomson

Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!

Publicitate
Alte Articole
Dezvoltare Personala

Toti gresim si suntem ceea ce suntem in urma alegerilor pe care le facem…

Publicitate

Sunt ani in care pierzi oameni dragi, ani in care oamenii te dezamagesc sau tu dezamagesti si incerci sa te recompui. Sunt ani in care te ratacesti, dar ceva sau cineva te ajuta sa-ti regasesti echilibrul.

Sunt zile pe care le-ai taia din calendar si altele pe care le incercuiesti, pentru ca te-au imbogatit. In toate e vorba despre viata ta, chiar daca, de cele mai multe ori, in viata ta e vorba despre altii…

Cred ca ceea ce incerc sa va spun cu delicatete e ca nimeni nu poate trai in locul vostru, ceea ce inseamna ca trebuie sa aveti o minunata relatie cu voi insiva, bazata pe deplina cunoastere, pe curajul de a admite ce nu poti, ce nu stii, pe stradania de a umple goluri si, neaparat, de a curata mizeriile.

Oamenii pot spune orice despre tine si de obicei si multe lucruri care nu sunt adevarate si nu le-ai facut. Te pot alunga, te pot rani, te pot uita, te pot agresa, te pot lovi, te pot ura in aceeasi masura in care te-au iubit. Te jignesc, te folosesc, te provoacă sau te umilesc. Te folosesc, te dezamagesc, te provoaca, te ridica, te coboara…

Si cu toate astea nu iti pot fura ceea ce esti tu in esenta, ceea ce stii, ceea ce simti sau ceea ce ai în suflet.

Oamenii se pot imparti în 3 categorii mari: cei care te admira si te sustin, cei care te lingusesc si cei care se cred superiori, sunt invidiosi si dau din gura doar ca sa spuna nimicuri.

Din pacate cuvintele devin uneori adevarate sabii ascutite care taie în carne vie si care iti raman cumva in suflet… cuvinte care lasa rani foarte adanci si nu numai. Raman cicatrici vizibile. Faptele lasa urme in suflet dar fiecare om in viata asta are caderile lui si de obicei in acele momente poate ca este foarte urat dar nu aceste momente il definesc pana la urma.

Toti gresim si suntem ceea ce suntem in urma alegerilor pe care le facem. Raman niste intrebari:

Cat de mult ne schimba vorbele care ne ranesc?

Cat de mult ne schimba faptele oamenilor care ne dezamagesc? Care nu ne mai sunt loiali?

Cat de mult ne pierdem pe noi insine atunci cand plecam urechea la altii?

Trebuie sa marturisesc sincer ca :

Publicitate

Am daruit cu drag cate o bucatica din sufletul meu fiecărui om pe care l-am intalnit chiar daca m-a dezamagit la un moment.

La randul meu am dezamagit si eu pentru ca sunt un Om pana la urma si gresesc.

Bucuria mi-a venit ascultand vorbe sincere si calde care mi-au fost adresate numai mie.

Am plans pentru ca m-au durut vorbele aruncate ca niste pietre in directia mea.

Sigur, nu sunt cea mai buna sau cea mai frumoasa sau cea mai inteligenta si nu am nevoie de nimeni să imi clarifice asta dar stiu ca in esenta mea sunt un Om frumos.

Am avut si eu momentele mele de cadere, de indoiala, de frustrare si de ratacire.

M-am lasat influentată de pareri, de vorbe, de rautati dar am pierdut zambete.

Si am realizat ca… nimeni, absolut nimeni nu m-a facut sa ma simt rusinata de mine, de ceea ce stiu ca sunt si pot sa fiu, de ceea ce am si port in suflet. Nimeni dar absolut nimeni nu a putut sa imi ia zambetul, sufletul, prietenii, dragostea, bucuria si seninatatea. Mi-au furat nopti si lacrimi. Dar nu m-au facut sa ma simt “mica”. Pentru pur si simplu nu sunt.

Spunand asta, imi amintesc cele cateva cuvinte ale lui Goethe, care imi tot rasună in minte:

“Suntem obisnuiti ca oamenii sa-si bata joc de ceea ce nu inteleg si sa maraie la ceea ce-i bun si frumos, care adesea le e nesuferit.”

Asadar, nu lasa pe nimeni sa te facă sa te simti mic, doar pentru ca acesta nu e capabil sa inteleaga, sa te inteleaga si sa te iubeasca pentru ceea ce esti tu.

Azi stiu ca pot face tot ce-mi propun, cu conditia sa ma conving pe mine ca alegerile pe care le voi face vor avea parte si de participarea extraordinara a sufletului meu. Cred ca asa se traieste cel mai frumos o viata, pentru ca daca lasi numai mintea sa te tina de mana, risti sa pierzi marele spectacol adica cel al emotiilor, al bucuriilor, al implinirilor adevarate…

Cred in mine si in ceea ce sunt. Voi credeti in voi? Ati dezamagit?

Sursa: simonachirila.wordpress.com

Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!

Publicitate
Alte Articole
De Suflet