Se spune ca viata incepe cu adevarat dupa 40 de ani…

Se spune ca viata incepe cu adevarat dupa 40 de ani…

Publicat de Larisa Moldovan pe 2 October 2018 in De Suflet

Indiferent că este vorba de un sondaj, un test psihologic sau un studiu de piaţă, vocea populaţiei de sex feminin lansează un mesaj clar: la 50 de ani, doamnele încep o viaţă nouă, de multe ori mai bogată şi stimulantă decât cea dinainte, relatează repubblica.it.

Viaţa începe la 50 de ani, cel puţin în cazul doamnelor. Această teorie nu este un simplu simptom de optimism al femeilor, ci este confirmată de cercetătorii australieni şi americani, care, după ce au analizat diferite date, au ajuns la o concluzie clară: după 40 de ani, femeile ating un nivel de satisfacţie de care nu au avut parte înainte.

Să punem de-o parte, pentru moment, paranoia legată de riduri, pungi sub ochi etc., şi să ne concentrăm asupra celor mai recente studii de sănătate şi psihologie. Vom descoperi că, atunci când ajung la 50 de ani, pentru multe femei viaţa începe cu adevărat.

În cele mai multe dintre cazuri, copiii lor sunt deja mari, timpul a atenuat conflictele cu partenerii de viaţă, cursa pentru carieră a fost înlocuită de relaxarea dinaintea pensiei, iar sexul şi relaţiile afective nu mai sunt complicate ca altă dată.

Cel puţin acestea sunt concluziile unui studiu australian, realizat pe un eşantion de femei cu vârste cuprinse între 20 şi 65 de ani, potrivit căruia aproape jumătate dintre femeile mature au o viaţă sexuală satisfăcătoare şi afirmă că se simt mult mai fericite decât în trecut.

Una din cinci femei declară că are relaţii sexuale cel puţin o dată pe săptămână (la fel ca în cazul respondentelor de 20 de ani), iar 27 la sută dintre doamnele mai în vârstă spun chiar că au o viaţă sexuală mult mai împlinită decât în tinereţe.

Linişte şi pace

„Chiar aşa stau lucrurile. Acele ceasului maturităţii (nu al bătrâneţii) s-au deplasat simţitor înainte, cam cu zece ani, femeile care azi au 50 de ani sunt cele care acum zece ani avea 40, de cele mai multe ori sunt realizate pe plan profesional şi familiar, copiii lor au atins vârsta adolescenţei, iar ele au, de multe ori, parteneri cu câţiva ani mai tineri.

Ca să nu mai vorbim de faptul că chirurgia plastică le ajută acum să îşi menţină şi un aspect fizic «competitiv», transformându-le în noile wonder woman (femei minune)“,

a explicat sexologul italian Francesca Romana Tiberi. În opinia specialistei italiene, un motiv îl reprezintă şi noile ritmuri sociale care marchează viaţa unei femei moderne, care, în medie, devine mamă la 30-35 de ani şi se afirmă pe plan profesional la 38-40 de ani.

„În aceste condiţii, este logic că, la 50 de ani, femeile pot, în sfârşit, să adune roadele unei noi înţelepciuni, unde componenta profesională şi cea feminină, legată de maternitate, încep în sfârşit să coexiste“, a mai spus Tiberi.

În opinia sexologului italian, lucrurile sunt clare. Femeile sunt mai fericite astăzi, la 50 de ani, decât atunci când aveau 20 sau 30. Şi asta pentru că, „la această vârstă, a fi mamă şi a fi realizată profesional şi social nu mai sunt nişte dimensiuni care se exclud reciproc, ci, pentru prima dată, încep să se integreze între ele“, a mai explicat sexologul.

Mai multă sensibilitate

Potrivit unui alt studiu publicat în Journals of Gerontology: Psychological and Social Scienses, femeile de 50 de ani din zilele noastre sunt mult mai empatice decât bărbaţii de aceeaşi vârstă.

Studiul, efectuat pe un eşantion de 75.000 de adulţi, a arătat că femeile „demonstrează o mai mare reacţie emotivă faţă de experienţele celorlalţi şi au tendinţa să încerce să înţeleagă lucrurile privindu-le din punctul de vedere al celorlalţi”, a explicat Sara Konrath, coautor al studiului.

La rândul său, psihologul Berenice Andrews, care şi-a dedicat şapte ani din viaţă studiind îndeaproape problemele şi reacţiile femeilor de 40-50 de ani, este destul de mulţumită de cum arată doamnele trecute de prima tinereţe.

„Am descoperit, în sfârşit, marele avantaj de a fi femeie şi la această vârstă şi am înlăturat toate lucrurile comune din trecut, bazate pe imaginea mamelor crizate, care se învârt consternate prin propria casă rămasă acum goală, împietrite de teama de menopauză şi în raporturi foarte proaste cu ele însele şi cu partenerii lor.

Am cunoscut femei calme, sigure pe ele, care privesc spre viitor cu mai mult optimism”, a spus Andrews. Psihologul a monitorizat şi studiat grupuri de femei cu vârste cuprinse între 38 şi 62 de ani şi a înregistrat cu surprindere evoluţia lor de neoprit.

În cazul celor mai tinere, 36 la sută dintre acestea prezentau un nivel scăzut de autostimă, însă după câţiva ani s-a înregistrat o inversare a tendinţei pentru cel puţin jumătate dintre ele.

Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!