Se spune ca oamenii stangaci au fost persecutati in trecut pentru ca si diavolul era stangaci

Publicitate

Mult timp, de-a lungul istoriei, s-a considerat că stângacii sunt oameni inferiori. Biserica catolică declara că servitorii Diavolului sunt stângaci. În Biblie, diavolul este prezentat ca fiind stângaci.

În Rusia, Petru cel Mare a dat un decret prin care stângacii și persoanele roșcate nu aveau dreptul să fie martori în justiție. Nu prezentau încredere. În islam, tot ce vine de la mâna stângă este considerat impur. În anul 1921, într-un tratat de psihologie, stângacii erau considerați că au sindromul demenței.

Spre deosebire de europeni, incașii considerau stângacii oameni deosebiți, cu șansă în viață. Beduinii așează femeile în partea stângă. Dreapta este rezervată bărbaților.

Indigenii din triburile africane nu permit femeilor să gătească cu mâna stângă care este considerată făcătoare de magie neagră. Pitagora recomanda să se intre într-un lăcaș sfânt numai pe partea dreaptă.

Stângacii în zilele noastre

Aproximativ 10 % din locuitorii Pământului sunt stângaci. Motivele pentru care oamenii se nasc stângaci nu au fost evidențiate exact de cercetători. S-a spus că este o combinație complexă între genele moștenite și factorii de mediu. Alții consideră că există o legătură între partea cea mai activă a creierului și mâna stângă.

Cu toate aceste superstiții, există stângaci care au revoluționat lumea. Leonardo da Vinci, Einstein, Bill Gates sunt câțiva dintre aceștia. Studiile recente înclină balanța în favoarea stângacilor. Sunt mai rapizi în gândire și răspund mai bine la stimuli. Emisfera dreaptă controlează mâna stângă și percepe mai rapid sunetele.

Stângacii au o gândire divergentă, studiază mai multe posibilități, sunt mai creativi și buni artiști. Ei pot excela în sporturi precum boxul, tenisul, baseball-ul. Cu toate acestea, stângacii sunt mai expuși emoțiilor negative și au complexe de inferioritate, sunt mai timizi, mai inhibați.

De curând, am citit o știre despre Turcia. Diyanet sau Direcția de Afaceri Religioase este în subordonarea directă a primului-ministru. Diyanet se ocupă cu tot ce înseamnă cult și morală islamică și gestionează locurile de cult.

Site-ul oficial al acestei instituții a publicat în 3 februarie 2018, următorul text, profetul Mohamet nu accepta să fie utilizată mâna stângă pentru a mânca sau bea. Numai demonii fac acest lucru. Populația este avertizată să utilizeze numai mâna dreaptă.

Stângaci sau dreptaci? Ce spune despre tine mâna cu care scrii

proximativ 10% dintre locuitorii Pământului sunt stângaci. Odinioară, această particularitate era privită aşa cum erau privite mai toate abaterile de la „normă” – cu suspiciune, teamă şi antipatie -, stângacii devenind adesea victime ale discriminărilor şi persecuţiilor. Azi, marea majoritate a oamenilor nu mai vede astfel lucrurile, iar opoziţia dreptaci-stângaci este tot mai puţin un criteriu de discriminare şi tot mai mult un fascinant obiect de studiu pentru neurologi, fiziologi, psihologi, sociologi, medici…

Publicitate

Preferinţa pentru utilizarea mâinii drepte sau a celei stângi este o manifestare a unui fenomen natural numit lateralitate – tendinţa fiinţelor vii înzestrate cu simetrie bilaterală (cum sunt toate vertebratele, prin urmare şi omul) de a utiliza predominant o parte sau alta – stânga ori dreapta – a corpului. Deşi manifestarea cea mai evidentă este preferinţa pentru o mână sau alta, tendinţa se manifestă şi în alte aspecte, chiar şi în utilizarea, pentru diferite sarcini, a uneia sau alteia dintre emisferele cerebrale.

De ce sunt unii oameni stângaci?

O teorie mult vehiculată este cea legată de o aşa-numită diviziune a muncii la nivelul emisferelor cerebrale. Vorbirea şi munca manuală impllică existenţa unor capacităţii motorii de mare fineţe, aşa că o serie de specialişti au presupus că, pentru creier, ar fi mai eficient să se ocupe de amândouă aceste activităţi o singură emisferă cerebrală, însărcinată cu coordonarea motorie fină, decât ambele. La marea majoritate a oamenilor, emisfera stângă controlează vorbirea şi tot ea controlează şi funcţionarea motorie a părţii drepte a corpului, ceea ce ar explica de ce majoritatea oamenilor sunt dreptaci.

Conform acestei teorii, stângacii ar avea un model inversat al diviziunii muncii la nivelul emisferelor. Însă teoria este infirmată în bună măsură de descoperirile din ultimii ani, care arată că nu la toţi stângacii există un astfel de model inversat al coordonării motorii. În ceea ce priveşte organizarea creierului sub aspectul lateralizării, stângacii sunt de o mare diversitate: unii au aceeaşi organizare ca şi dreptacii, alţii au, într-adevăr, o organizare inversă, iar la alţii, ambele emisfere cerebrale sunt implicate în vorbire. Din nou, nimic nu e aşa simplu cum pare…

Unii recunosc existenţa mai multor tipuri:

stângaci

dreptaci

ambidecştri, care folosesc cu aceeaşi uşurinţă oricare dintre mâini, pentru orice activitate; ambidextria înnăscută este foarte rară, frecvenţa ei fiind estimată la 1% din populaţia lumii, dar o definţie mai largă îi include şi pe cei care au învăţat să îşi folosească la fel de eficient ambele mâini. Cel mai adesea este vorba despre stângaci din naştere care, în viaţa de toate zilele, au fost îndemnaţi ori obligaţi să îşi folosească mâna non-dominantă (cazul tipic fiind cel al copiilor stângaci cărora Ii se pretinde, totuşi, să înveţe să scrie cu mâna dreaptă).

un tip „amestecat” (mixed-handed sau cross-dominant, în engleză) – oameni care folosesc în mod natural mâna dreaptă pentru anumite activităţi şi pe cea stângă pentru altele.

Iată, deja problema devine parcă mai complicată decât obişnuiam să o considerăm, dovadă că organismul uman este (încă) o mare, mare necunoscută.

Publicitate
Alte Articole
Spiritualitate

Sa ai grija de tine nu inseamna ca esti o persoana egoista, inseamna ca trebuie sa te mai pui si pe tine pe primul loc

Publicitate

“Ai grijă de tine şi fă ceva care-ţi place. Dacă nu poţi să îngrijeşti de tine, cum poţi să ajuţi pe altcineva? ” – Mýa

Cu totii vrem sa fim un sprijin pentru cei dragi noua. Dar suntem, oare, egoisti, daca vrem putin timp si pentru noi insine? In realitate, oricat de mult ne-am stradui sa le rezolvam pe toate, nu se poate. Nu putem fi Superman, iar in unele chestiuni putem deveni de-a dreptul neputinciosi oricat de mult ne-am dori puteri supranaturale.

Dar, pentru a putea face fata anumitor cerinte, ar trebui, in primul rand, sa ne asiguram ca avem forta necesara. Nu poti ajuta un om daca esti sleit de puteri. Nu-i poti aduce unui om bucurie, daca tu insuti suferi.

Fiecare dintre noi ar trebui sa aiba grija de propria persoana, sa faca ceea ce-i place, sa-si consolideze starea de bine, de sanatate, de spirit. Sa se impace cu el, cu trairile si cu emotiile sale, sa se accepte si sa se iubeasca.

Iata 9 pasi sa ai grija de tine pentru a putea avea grija de cei dragi tie. Nu vei fi deloc egoist daca ii urmezi.

Iubeste-ti imperfectiunile

Imperfectiunile sunt ceea ce te face unic. Daca incerci sa fii altfel, ii privezi pe ceilalti de darurile specifice tie, pe care numai tu le ai. Cu cat te accepti si inveti sa iti iubesti individualitatea, cu atat vei reusi sa iti manifesti adevaratul eu si cu atat vei fi mai fericit. Iar impactul asupra celorlalti va fi enorm.

Invata sa spui NU

Cand le spui NU celorlalti, iti spui tie insuti DA. Daca le faci altora bine, in detrimentul tau, nu e in regula. Vei ajunge sa duci o viata plina de frustrari. Asta nu inseamna ca trebuie sa renunti la a mai face bine altora. Ci doar sa nu iti incalci propriile sentimente. Tu esti la fel de important si valoros ca si ceilalti.

Dezvolta-ti bariere

Publicitate

Fiecare om trebuie sa-si dezvolte propriile bariere. Sa spuna NU fara sa se simta vinovat, sa se ocupe de propriile interese fara sa se considere egoist.

Conectarea cu sinele

Conectarea cu sinele duce la imbunatatirea starii de sanatate si a starii de spirit. Pune-ti o mana pe inima si patrunde in lumea ta interioara, viziteaza-te. Stai conectat cu inima ta si simte-te, observa-te. Simte-ti energia, cere sprijin si ghidare. Repeta acest ritual in fiecare dimineata.

Ascultarea

Tacerea te face sa te cunosti mai bine. Petrece timp singur si asculta-te. Observa-te, analizeaza-te, asculta-te, elibereaza-te de emotiile negative, de critici si de tiparele negative.

Cere ajutor

Nu le poti face pe toate de unul singur si este in regula sa ceri ajutorul celorlalti. Cunoaste-ti limitele, la fel de bine ca punctele forte si nu te sfii sa-i rogi pe cei din jurul tau sa faca ceva pentru tine.

Fii autentic!

Poarta-te asa cum esti tu. TU cel adevarat, fara masti. Nu te ascunde! Ai curajul sa te arati asa cum esti, cu talentele si cu imperfectiunile tale. Doar cand te vei privi cu iubire si compasiune vei avea puterea sa schimbi lucruri din viata ta care nu-ti plac.

Fii un bun parinte pentru tine insuti

Un parinte bun nu controleaza si nu taie avantul copiilor. Fii un parinte bun pentru copilul tau interior. Lasa-l sa fie creativ, lasa-l sa exploreze. Ridica-l atunci cand cade, lauda-l si iubeste-l.

Ritualuri de bine

Practica in fiecare zi un ritual care sa-ti dea o stare de bine. Poate o baie fierbinte cu spuma, poate o sedinta de masaj, poate o plimbare sau sa asculti muzica buna. Fiecare stie ce-i place cel mai mult.

Sursa: sfatulparinrilor.ro

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!

Publicitate
Alte Articole
Dezvoltare Personala