Se spune ca fiecare om are la dispozitie 3 incercari de a se indragosti

Se spune ca fiecare om are la dispozitie 3 incercari de a se indragosti

Publicat de Larisa Moldovan pe 22 August 2018 in De Suflet

De-a lungul timpului, marii filosofi au susținut ideea conform căreia fiecare dintre noi poate simți doar trei tipuri de dragoste și, totodată, că fiecare dintre acestea apare în viața noastră cu un anumit scop, cu o lecție pe care trebuie să o învățăm.

Fiecare om are la dispozitie doar 3 incercari de a se indragosti

Psihologii zilelor noastre afirmă că omul se poate îndrăgosti cu adevărat doar de trei ori în viață.

În adolescență, fiecare dintre noi experimentează „prima dragoste”. Unii o consideră ca fiind chiar acea iubire ideală – e asemenea unei povești și este plină de romantism. Această perioadă ne determină să credem cu toată convingerea că ceea ce simțim este veșnic, de unde și tendința de a face sacrificii, de a ierta în repetate rânduri și de a uita, practic, de propriile nevoi și dorințe în favoarea celuilalt. Însă, de cele mai multe ori, povestea nu are un final fericit sau, cel puțin, nu cel sperat, tocmai pentru că perfecțiunea după care am tânjit nu există, de fapt.

Cea de-a doua iubire este, în majoritatea cazurilor, cea mai dificilă. Aceasta aduce multă suferință și durere, însă, în același timp, reprezintă o lecție extrem de importantă pentru noi. În acest punct, deja știm cine suntem, ce ne dorim de la viață și, implicit, de la o relație, facem greșeli și învățăm ceva din acestea.

Intensitatea sentimentelor caracteristice acestei iubiri este una fluctuantă – trecem de la pasiune la furie, de la bucurie la tristețe, de la extaz la agonie, poate chiar de la o zi la alta sau chiar de la o oră la alta. De obicei, aceste relații sunt „toxice” și lasă, din păcate, goluri imense, iremediabile în sufletul nostru.

Iar cea de-a treia dragoste este aceea, se pare, pe care deja nu o mai așteptăm. Având experiențele nu tocmai plăcute trăite anterior, nu mai dorim și ne este și destul de greu să mai credem în relații autentice și chiar în iubire adevărată.

Însă, în mod paradoxal, tocmai acela este momentul în care întâlnim un om care ne dă cumva întreaga viață „peste cap”, în sensul frumos al cuvântului. Acel om care reușește să ne schimbe complet viziunea și percepțiile de până atunci. Această relație nu este una ideală, poate părea chiar nepotrivită, însă, cu toate acestea, este plină de armonie.

Realizăm astfel că este acel tip de relație pe care am așteptat-o întreaga viață, că acela este omul potrivit, care ne acceptă și ne iubește exact așa cum suntem. Iar această relație ne oferă tot ceea ce avem nevoie: iubire, grijă, experiență, înțelepciune, tandrețe, sensibilitate, sinceritate, fidelitate, gingășie. Cu alte cuvinte, ne ajută să evoluăm, ne „dă aripi”.

Bineînțeles că povestea ideală ar fi aceea în care am putea trece prin toate aceste etape, respectiv am putea trăi toate aceste tipuri de iubire cu unul și același om. Însă aceasta este o raritate…

Dar cu toții visăm și sperăm să întâlnim, mai devreme sau mai târziu, dragostea aceasta reală, matură, pe care am așteptat-o dintotdeauna. Și așa va fi!

Iubește-ți viața, pentru că este cel mai frumos cadou pe care l-am primit fiecare dintre noi! Unul neprețuit, a cărui valoare este incomensurabilă, imposibil de exprimat în cuvinte. Și, indiferent de ce ne oferă, bune sau rele, viața trebuie trăită la maximum și apreciată sub toate formele ei.

Iubeste-ti viata

Este adevărat că avem momente de cumpănă, că experimentăm trăiri și situații pe care avem senzația că nu vrem sau nu vom mai reuși să le depășim, însă o facem întotdeauna și ne demonstrăm, atât nouă, cât și celorlalți, cât de puternici suntem și cât de mare este forța interioară a fiecăruia dintre noi. Sunt momente când ne simțim neputincioși, singuri sau simțim că nimic din ceea ce avem sau trăim în acel moment nu este ceea ce ne dorim, iar acest lucru ne deziluzionează, ne aduce tristețea în suflet și ne împiedică să ne mai bucurăm de fiecare clipă, să zâmbim la fiecare pas, să mergem mai departe cu speranță.

Iar toate aceste lucruri se întâmplă, de cele mai multe ori, pentru că uităm să apreciem ceea ce avem deja, fiind în permanență distrași de această dorință actuală de a avea din ce în ce mai mult, precum și de aceea de a ne compara încontinuu cu ceilalți, cu fericirea pe care o percepem în exterior. Uităm să mulțumim și să fim recunoscători pentru ceea ce avem și, din păcate, de cele mai multe ori, uităm complet de rugăciune, de conexiunea cu divinitatea, de conversațiile cu noi înșine, până la urmă.

Viața este extrem de frumoasă, iar acest lucru ține numai și numai de noi și de percepția noastră asupra ei. Importante nu sunt lucrurile care ni se întâmplă, ci maniera în care noi gestionăm momentele în sine și atitudinea pe care o adoptăm în urma acestora…

Trăiește frumos, umple-ți sufletul de sentimente și gânduri pozitive, iar binele și fericirea vor veni de la sine. Nu uita că ceea ce oferi vei primi și tu! Și ai încredere în tot ceea ce îți pregătește viața, acest cadou minunat, primește orice întâmplare cu brațele deschise și păstrează-ți credința și speranța că fiecare nouă zi îți va dărui momente și experiențe minunate!

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!