Sciatica – o durere cu care se confruntă multe persoane după vârsta de 40 de ani

Sciatica – o durere cu care se confruntă multe persoane după vârsta de 40 de ani

Publicat de Larisa Moldovan pe 12 December 2020 in SanatateSfaturi

Cele mai frecvente simptome care îngrijorează persoanele de peste 40 de ani sunt asociate cu sistemul musculo-scheletic. Dureri articulare, amorțeli sau chiar pierderea funcțiilor motorii – toate acestea indică afecțiuni ale nervilor și necesită tratament imediat. În unele cazuri, însă, oasele nu reprezintă problema.

Sciatica, cunoscută și sub numele de sciatică, este una dintre cauzele durerii și senzația de arsură la nivelul picioarelor. Prin afectarea nervilor sciatici, care sunt responsabili de inervația picioarelor, această boală reduce sensibilitatea acestora, perturbă mișcarea și duce la numeroase complicații. Prin urmare, este necesar să diagnosticați și să începeți tratamentul inflamației nervului sciatic cât mai curând posibil .

Sciatica – ce este?

Sciatica este o inflamație a nervului sciatic, care afectează atât nervul sciatic, cât și rădăcinile sale senzoriale. Prin urmare, apar numeroase dureri de spate, și duce până la imposibilitatea mișcării picioarelor. De regulă, boala afectează persoanele de peste 40 de ani, cu toate acestea, datorită stilului de viață sedentar, se poate dezvolta mult mai devreme – începând de la 20-30 de ani.

Tratamentul sciatică trebuie efectuat cât mai repede posibil, deoarece simptomele inițiale se înrăutățesc semnificativ în timp, până la o pierdere completă a sensibilității și funcției motorii a picioarelor. Fiecare zi de întârziere face ca terapia și recuperarea să fie mult mai dificile.

Cum și unde doare nervul sciatic?

Cei mai mari și mai lungi nervi din corpul uman sunt sciaticele, care încep de la măduva spinării și merg până la călcâi. Ele oferă articularea organelor pelvine, piciorului și tălpii, precum și sensibilitatea picioarelor și funcțiile motorii ale mușchilor lor. Atunci când suferiți de sciatică, nervul se inflamează, încât răspunde cu durere de-a lungul întregii zone a nervului – de la talie (zona rinichilor) până la picioare (coboară până la genunchi și calcâie).

Cel mai adesea, durerea începe în regiunea lombară, dar pe măsură ce boala progresează, aceasta se răspândește mai mult, partea din spate sau partea din față a coapsei, a piciorului și a tălpii, chiar până la degetele de la picioare. Natura durerii este foarte diversă – poate fi înțepătoare, dureroasă, arzătoare, înjunghiată, constantă sau ascuțită. În unele cazuri, afectează întregul corp inferior și uneori este concentrat într-un singur punct. Nu vă lăsați păcăliți de încetarea durerii – perioadele de estompare sunt înlocuite de noi valuri de chin.

Cauzele sciaticii sunt:

  • inflamația venelor nervoase;
  • inflamarea rădăcinilor nervoase în coloana vertebrală, hernie vertebrală sau proeminență ;
  • spasme musculare în partea inferioară a corpului, ducând la inflamarea nervului sciatic.

Boala nu apare de la sine – există condiții prealabile pentru aceasta care au un efect puternic asupra corpului. Acestea sunt diverse boli ale coloanei vertebrale: hernii intervertebrale , spondiloză sau deplasarea discurilor , expunerea la temperaturi extreme (crescute sau scăzute) care duc la hipotermie sau supraîncălzire, boli infecțioase sau leziuni fizice. Boala se dezvoltă la persoanele care duc un stil de viață predominant sedentar, poate fi o consecință a stresului sau a ridicării frecvente a greutăților grele. Situația este agravată de alcool și gută. Este adesea o combinație de mai mulți factori simultan care cauzează sciatică.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!