Scara autodezvoltării sau de ce scenariile negative se repetă în viață

Scara autodezvoltării sau de ce scenariile negative se repetă în viață

Publicat de Larisa Moldovan pe 26 March 2023 in Dezvoltare PersonalaPersonalitatePsihologieSpiritualitateViata

Cu cât alți oameni te scoate din minți și cu cât realitatea te trage în jos, cu atât te apropii mai mult de adevărata ta ființă. Dar numai dacă nu te întorci înapoi și reușești să treci prin toate aceste sentimente. Cu toate acestea, oamenii de obicei nu vor să treacă prin sentimente neplăcute, retrăgându-se și începând același cerc de evenimente din nou și din nou, până când ajung din nou în același punct de a face o alegere.

Anii tinereții sunt anii greșelilor permise și a iluziilor…

Până la 36 de ani, avem timp pentru greșeli și pentru dobândirea de experiență. În această perioadă, nu numai că poți să greșești, dar este chiar important să o faci, altfel nu vei putea înțelege ceea ce nu alegi în viața ta.

Acest lucru nu înseamnă că ar trebui să cauți intenționat experiențe negative, ci mai degrabă că nu ar trebui să rămâi blocat în sentimentul de vinovăție dacă ai realizat că ai făcut ceva greșit. “Ai făcut – ai conștientizat – lasă să treacă” și nu face aceeași greșeală din nou, dacă nu este ceea ce îți doreai cu adevărat.

Dar mai interesant este ce urmează. Pentru că ceea ce vei repeta este ceea ce nu ai înțeles din experiențele care ți-au fost date. Dacă nu ai înțeles DE CE a fost necesară pentru sufletul tău o experiență, atunci fii amabil să o înțelegi din nou în alte situații și poate cu alți oameni, dar cu aceeași gamă de sentimente proprii.

Nu ai înțeles din nou? Viața te va duce în cercul următoarei experiențe similare, dar de fiecare dată va fi tot mai greu. Și tot mai mult. Toți avem șansa de a ne schimba și de a face tranziția ușoară către o realitate fericită, iar cei care nu o fac aleg, pur și simplu, decizii greșite în punctul de alegere și le repetă la nesfârșit.

Etapele autodezvoltării

Etapele autodezvoltării umane urmează, de obicei, următorul traseu:

  1. alegerea propriei “fețe” = mască de serviciu = rol în societate
  2.  confruntarea cu umbra sa
  3. testarea riguroasă a sinelui în relațiile cu ceilalți
  4. auto-identificare
  5. ieșire în sine

Doar câțiva ajung la ultimul punct descris, majoritatea rămân blocați la etapa măștilor…

1. Oamenii cu mască…

Să trăiești “așa cum este obișnuit”, cum “alții au așteptări de la tine”, “ca nimeni să nu aibă gânduri rele” – toate acestea se referă la măști. Aici vor fi strategii de a satisface pe ceilalți, câștigarea iubirii, dorința de a “fi ca toți ceilalți”, aspirația pentru a atinge un scop, imitarea standardelor inventate de societate… precum și o mulțime de stări de anxietate, frică, control și tensiune…

Deoarece, crescând împreună cu masca, care este doar una dintre părțile interioare ale tale, viața totuși te forța să mergi spre integritate și restaurarea și a celorlalte părți ale sinelui tău.

2. Oamenii care stau în umbră…

Prin urmare, la etapa următoare, omul se va confrunta cu propria sa umbră. Ceea ce nu acceptăm la ceilalți, ceea ce ne enervează, ne scoate din sărite sau ne deranjează, este ceea ce avem și noi în noi. Sau îl facem și noi înșine, dar nu-l observăm. Lumea – este oglinda.

Și astfel, să ne recunoaștem pe noi înșine că putem greși, fi răi, supărați, răniți sau orice altceva în partea noastră inversă (întunecată) de manifestare – merită mult.

În esență, acesta este începutul drumului spre lumină. Prin trecerea prin recunoașterea propriei noastre părți întunecate!

Recunoașterea și vedere calităților noastre negative sunt accesibile doar celor curajoși. Deoarece vibrațiile false și artificial înalte plus o parte întunecată care nu a învățat nimic din experiențe, ne duce înapoi la calea măștilor, despre care am scris mai sus.

3. Probleme în relații cu alții…

Cine dorește să se trezească, nu va putea evita acest proces. Este ca o verificare, o inițiere. Și este întotdeauna un proces extrem de dureros. Pentru că în momentul în care îți vei vedea propriile umbre și partea întunecată, vei începe să le vezi și la ceilalți. Și mediul tău poate apărea pentru tine cu o cu totul altă față de cea pe care o vedea anterior.

Acest lucru va servi drept temei pentru a-i judeca pe ceilalți, iar atunci când vei simți starea de “mândrie spirituală” și senzația de a fi mai presus de ceilalți… înseamnă că intri din nou în cerc…

Faptul că ești dur cu tine însuți un semn al faptului că ai trecut prin stadiul de a învinge propriile manifestări întunecate? Nu. Pentru că aceste două puncte vor alterna unul cu celălalt cu evenimente tot mai dificile, până când vor scoate din tine toată mândria.

Ca și cum ai fi o ceapă, straturi după straturi vor cădea din tine, tot bagajul energetic acumulat de straturi grele și programe distructive. Cu cât îmbătrânim, cu atât mai multe confruntări avem cu realitatea externă și internă.

La un moment dat, nu vei mai putea fugi de asta. Va trebui să treci prin totul.

Și atunci… cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru tine este să încetezi să te opui și să te predai… Doar să hotărăști: „Fie cum va fi, du-mă viața așa cum vezi tu… Voi face tot ce pot și voi înceta să mă opun circumstanțelor și altor oameni de acum încolo. Voi percepe totul din viață ca semne și ghiduri spirituale. Indiferent cât de emoțional mi se va părea la început…”

În timp ce trecem ca ața prin „acul de cusut”, ne formăm propria IDENTITATE. Și atunci ne găsim pe noi înșine cu adevărat…

Tot ce se întâmplă în viața noastră, a fost ales numai de noi înșine. Din starea de traume psihologice, alegem ceva, iar din starea de integritate, alegem cu totul altceva. Și suntem responsabili pentru fiecare alegere a noastră.

Așadar, în primul episod al vieții noastre descoperim lumea prin alți oameni, iar în al doilea – descoperim lumea din nou prin o cunoaștere profundă a noastră înșine…Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!