Scapa de capcana singuratatii. Secretele care te pot ajuta sa fii fericit(a)

Scapa de capcana singuratatii. Secretele care te pot ajuta sa fii fericit(a)

Publicat de Larisa Moldovan pe 6 November 2017 in Dezvoltare Personala

Ai simtit vreodata ca esti singurul care experimenteaza un anumit gand, o problema sau o emotie? Acest sentiment poate fi extrem de izolant si poate duce la insingurare si la o tendinta spre negativitate. Cu toate acestea, doar pentru ca te simti diferit fata de ceilalti nu inseamna ca esti astfel.

Psihologii au dovezi psihologice concrete cu privire la cat de asemanatoare sunt sperantele, visele si temerile noastre si cum putem folosi aceste informatii pentru a ne simti mai fericiti, mai sanatosi si mai motivati.

O descriere personala identica se poate aplica multor persoane.

In anul 1948, un psiholog pe nume Bertram Forer le-a spus elevilor ca le a prezenta fiecaruia dintre ei o schita individualizata a personalitatii lor. Ceea ce studentii nu stiau era ca toate acele scheme erau una si aceeasi. Schita constat din douasprezece puncte, care au inclus urmatoarele:

Aveti o mare nevoie ca alti oameni sa va placa si sa va admire.

Aveti o mare tendinta de a fi critic fata de propria persoana.

Aveti o mare capacitate neutilizata, pe care nu a-ti folosit-o in avantajul propriei persoane.

Desi aveti unele slabiciuni de personalitate, sunteti in masura sa compensati.

Desi disciplinat si controlat in exterior, aveti tendinta de a fi ingrijorat si nesigur in interior.

Te-ai regasit in descrierile de mai sus? Daca da, nu esti singurul.

Dupa prezentarea schitei de personalitate, Forer le-a cerut studentilor sa evalueze testul in functie de cat de bine li s-a aplicat caracterizarea. Scorul mediu a fost de 4.26, din 5.5 fiind punctajul maxim.

Acest rezultat demonstreaza cat de asemanatori suntem unul cu celalalt, desi fiecare dintre cei 12 studentii au considerat ca cele 12 caracteristici sunt aplicabile in mod unic propriei lor persoane. In timp ce oamenii se pot comporta in moduri care ascund sentimente precum ingriorarea sau nesiguranta, studii precum acesta arata ca aceste sentimente ii afecteaza pe toti oamenii. Tinand cont de asta, cu siguranta vei descoperi ca iti este mult mai usor sa relationezi cu cei din jurul tau si sa creezi conexiuni autentice.

Cei mai multi oameni au nevoi foarte asemanatoare

In anul 1943, un psiholog numit Abraham Maslow a propus o “ierarhie a nevoilor”, care reprezenta o varietate de nevoi umane sub forma unei piramide. Ideea piramidei este ca, pentru a trece la nivelul urmator, este foarte important sa fie implinite nevoile aflate la nivelul de mai jos. De exemplu, inainte de a implini nevoia de prietenie, trebuie sa fie indeplinite mai intai nevoile de baza, cum ar fi alimentele si apa.

Toti oamenii au aceleasi nevoi de baza

La baza piramidei, sunt enumerate nevoi fiziologice cum ar fi aerul, alimentele si apa. Urmatorul nivel trateaza nevoile de securitate, inclusiv securitatea personala si financiara. Urmeaza nivelul care se ocupa de dragoste si apartenenta si include nevoia de familie, prietenie si intimitate. Urmatorul nivel este etichetat “respect” si se refera la nevoia de a fi respectat de ceilalti si de noi insine.

Respectul din partea celorlalti ar putea veni sub forma recunoasterii pentru realizari, atentie pozitiva sau statut social ridicat. Respectul de sine presupune forta personala, independenta si libertate, indiferent de ceilalti.

Cu totii ne dorim sa ne atingem intregul nostru potential

Urmatorul nivel al piramidei este numit “auto-actualizare” si se refera la realizarea intregului potential. Modul in care se manifesta acest nivel ar putea fi diferit de la persoana la persoana – in timp ce tu iti doresti sa ajungi un artist celebru, o alta persoana doreste sa fie scriitor de succes. In timp ce visele noastre pot fi diferite, aceasta teorie sugereaza faptul ca drumul spre realizarea acestora este de fapt foarte asemanatoare.

Ajutorul oferit celorlalti este important pentru toata lumea

Desi auto-actualizarea este considerata a se afla in partea superioara a piramidei, Maslow a adaugat un alt nivel mai tarziu in viata sa. Acest nivel este etichetat “transcendenta de sine” si se refera la atingerea unor obiective altruieste, in afara individului. Aici sunt incluse munca de caritate, ajutarea altora sau ajutarea mediului.

Amintindu-ne ca suntem in mod fundamental foarte asemanatori cu ceilalti oameni, este mult mai usor sa evita sentimentele de negativism si de singuratate. Mai degraba decat sa ne concentram asupra modurilor in care suntem diferiti de ceilalti, ar trebui sa incercam sa ne indreptam atentia spre tot ceea ce avem in comun. Astfel, vom fi mai fericiti mai motivati si mai conectati cu ceilalti.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!