„Sărăcia se moștenește”: este adevărat?

„Sărăcia se moștenește”: este adevărat?

Publicat de Larisa Moldovan pe 23 September 2021 in Dezvoltare PersonalaPersonalitatePsihologieSfaturi

La mijlocul secolului al XX-lea, antropologul american Oscar Lewis a introdus conceptul „cultura sărăciei”. El a susținut că nivelurile populației cu venituri mici, în condiții de sărăcie, dezvoltă o viziune specială asupra lumii, pe care o transmit copiilor. Drept urmare, se formează un cerc vicios de sărăcie, din care devine dificil să ieși.

Copiii urmează exemplul părinților lor. Oamenii cu venituri mici au stabilit modele de comportament, iar copiii le copiază ”, explică psihologul Pavel V. Potrivit lui, există atitudini psihologice în familiile sărace care interferează cu dorința de a duce un alt mod de viață.

CE COMPORTAMENT ESTE MODELAT DE SĂRĂCIE

1. Sentimente de deznădejde. „Cum poți trăi diferit? La urma urmei, indiferent de ceea ce fac, voi fi în continuare sărac”

2. Teama de conflict cu cei din jur. O persoană care a crescut în sărăcie, încă din copilărie, își formează o idee despre mediul său normal și natural. Este obișnuit cu un mediu în care nimeni nu depune eforturi pentru a ieși din acest cerc. Îi este frică să fie diferit de rude și prieteni și nu se angajează în auto-dezvoltare.

După cum explică psihologul, persoanele cu venituri mici tind să aibă o atitudine impulsivă și irațională față de bani. Deci, o persoană poate refuza totul pentru o lungă perioadă de timp, apoi se poate dezlănțui și cheltui bani pentru o plăcere de moment. Educația financiară scăzută duce adesea la faptul că se împrumută, și trăiește de la salariu la salariu.

„Nu este suficient să câștigi bani, este important să știi cum să-i gestionezi. Dacă o persoană își îmbunătățește calificările, stăpânește o nouă profesie, primește un loc de muncă mai bine plătit, dar nu învață cum să gestioneze corect banii, va cheltui mai mulți bani și va fi la fel de sărac ca înainte “, avertizează Pavel V.

CUM SĂ REFUZI O MOȘTENIRE A SĂRĂCIEI

Potrivit expertului, calmul și atenția ajută la câștigarea și economisirea banilor, chiar și în circumstanțe foarte grele. Aceste calități trebuie dezvoltate și iată care sunt pașii de urmat:

Începeți planificarea. Psihologul ne sfătuiește să ne stabilim obiectivele pe o anumită perioadă și apoi să le sortăm pentru a putea vedea ce am dus la capăt și ce nu. Astfel, planificarea va deveni un mijloc de dezvoltare a autocontrolului.

Bucurați-vă. A câștiga și a economisi bani ar trebui să fie activități autosuficiente și plăcute. „Îmi place să câștig bani. Totul funcționează pentru mine ”,„ Îmi place să economisesc bani, îmi place să fiu atent la bani și, ca urmare, bunăstarea mea crește ”, enumeră psihologul astfel de atitudini.

Este necesar să economisiți bani nu pentru achiziționarea unui produs sau serviciu scump, ci pentru formarea unor economii stabile. O rezervă sigură de bani vă va permite să luați decizii cu încredere cu privire la viitor și să vă extindeți orizontul.

Sentimentele de lipsă de speranță vor dispărea singure de îndată ce o persoană începe să-și dezvolte obiceiuri bune.

Psihologul vă recomandă să lucrați la schimbarea tuturor domeniilor vieții. Așadar, rutina zilnică, educația fizică, alimentația sănătoasă, renunțarea la obiceiurile proaste, ridicarea nivelului cultural vor contribui la dezvoltarea autodisciplinei și la îmbunătățirea calității vieții. În același timp, este important să nu vă pierdeți prea mult cu calmul, nu uitați să vă odihniți.

„Sentimentul de lipsă de speranță va dispărea de la sine de îndată ce o persoană începe să-și dezvolte obiceiuri bune. Nu intră în conflict cu familia și nu încearcă să îi convingă. În schimb, el este angajat în auto-dezvoltare “, conchide Pavel V.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!