Sapte curiozitati despre mintea noastra dezvaluite de psihologi

Sapte curiozitati despre mintea noastra dezvaluite de psihologi

Publicat de Larisa Moldovan pe 9 November 2018 in Curiozități

Creierul uman este unul dintre cele mai fascinante și misterioase lucruri din Univers. Dar am învățat multe despre el, iar psihologii au pătruns în tainele pe care mintea umană le păstra ascunse și pot face azi predicții exacte despre modul în care ne comportăm.

1.Te poți concentra intens doar 10 minute

Oricât de răbdătoare și atentă crezi că ești, în realitate nu te poți concentra intens asupra unui lucru decât aproximativ 10 minute. Inevitabil, după aceea, mintea ta va aduna informații din jur și va aluneca spre alte concepte și idei.

2. Regula lui 7 plus ori minus 2

Majoritatea dintre noi poate memora doar 5 până la 9 idei, concepte, lucruri sau grupaje de cifre, spun psihologii. Aceasta este celebra regulă a lui ”7 plus sau minus 2”. Dacă ai un număr de telefon prea lung sau un cod numeric personal kilometric, le vei reține mai ușor dacă vei împărți cifrele în 5, 7 sau 9 grupuri.

3. Majoritatea deciziilor tale vine din subconștient

Deși îți place să crezi că toate deciziile tale sunt bine gândite, controlate și analizate, majoritatea acțiunilor și hotărârilor pe care le iei peste zi vine din subconștient. Cauza este ușor de înțeles. În fiecare secundă, creierul tău este bombardat cu milioane de informații și, pentru că este greu să ”navigăm” printre ele, subconștientul intervine și ne ajută mai mult decât am crede.

4. Îți reconstruiești amintirile

Nu toate amintirile tale vechi, spre exemplu cele din copilărie sau din adolescență, au rămas conforme cu realitatea. În timp, fără să vrei, adaugi noi elemente sau pierzi anumite detalii, astfel că, de fiecare dată, amintirile tale vor fi ușor alterate.

5. Ai mai multe dorințe decât poți alege

Întotdeauna ne dorim mai mult, dar nu putem face o alegere bună dintr-o mulțime prea mare de posibilități. Un studiu realizat într-un supermarket a arătat că, deși credem că vrem mai mult, creierul nostru nu se poate descurca decât cu un număr limitat de concepte sau obiecte. La un stand din fața supermarketului au fost puse 6 tipuri de dulcețuri pentru degustare și cumpărare, iar alături a fost amplasat un alt stand cu 24 de tipuri de dulceață. Mulți s-au oprit să guste de la standul cu 24 de borcane, dar majoritatea a cumpărat efectiv dulceață de la standul cu numai 6 borcane.

6. Mintea ta ”rătăcește” 30% din timp

Îți place să vizezi cu ochii deschiși? Conform psihologilor, cu toții facem acest lucru cel puțin 30% din timp în fiecare zi. Acesta este un fapt pozitiv, pentru că cei care ”visează” cu ochii deschiși sunt în general mai creativi și mai ingenioși când este vorba de căutat soluții pentru diverse probleme.

7. Vezi lucrurile diferit de modul în care le percepi

Cofnorm unui sutdiu reliazat de cecretărtoii de la Uinvesritatea Cabmrdige, onridea liretelor într-un cuvnât nu etse chiar atât de ipmotnartă petnru a-i îțnegele senimficația. Cotnează numai ca pirma și utmila liretă să fie la locul lor și vei citi cvutânul fără pbormele… Te-am convins? Cu siguranță, ai înțeles toate cuvintele din primele două fraze ale acestui paragraf, chiar dacă ai văzut doar o înșiruire amestecată de litere. Creierul procesează orice informație, oricât de mică și insignifiantă ar fi, și știe cum să o asambleze în contextul corect datorită experienței. De aceea, de fiecare dată, ceea ce înregistrează și analizează creierul este mult mai complex decât ceea ce vezi.

Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!