Sănătatea tuturor organelor depinde de acest lucru: cum să păstrezi un microbiom al gurii sănătos

Sănătatea tuturor organelor depinde de acest lucru: cum să păstrezi un microbiom al gurii sănătos

Publicat de Larisa Moldovan pe 19 March 2023 in Remedii NaturisteSanatateSfaturi

Astăzi vorbim despre rolul microbiomului oral în sănătatea intestinelor și a întregului organism. Corpul nostru este format dintr-o colecție de celule, dar trilioane de bacterii, viruși, ciuperci și alte microorganisme trăiesc în interiorul și în afara noastră.

Aceste creaturi minuscule, denumite colectiv microbiom, interacționează cu celulele corpului și aduc mari beneficii sănătății noastre.

Când vine vorba de microbiomul corpului, accentul se pune pe intestin. Acest lucru este logic și corect, deoarece flora intestinală este cel mai mare microbiom din organism. Afectează digestia, funcția imunitară, sănătatea mintală și chiar longevitatea.

Cu toate acestea, avem și alte ecosisteme microbiene, în special microbiomul oral. Această comunitate de peste 700 de tipuri de microorganisme joacă, de asemenea, un rol important în menținerea sănătății noastre.

Cum se formează microbiomul?

În timp ce o parte a microbiomului corpului se dezvoltă în uter, cealaltă parte se formează în principal în copilăria timpurie. Aceste microorganisme sunt cunoscute ca bacteriile „bune” care sunt importante pentru sănătatea imunitară. Ele sunt transmise copilului de la mamă în timpul nașterii și odată cu laptele matern.

Mai târziu, pe măsură ce o persoană îmbătrânește, aceste microorganisme benefice sunt distruse de o alimentație nesănătoasă, un stil de viață nesănătos, mediu și factori ereditari.

Este imposibil să găsești două persoane cu microbiomi absolut identici. Deși studiile arată că oamenii care trăiesc împreună pot avea microbiomi similari.

Unde trăiesc microbiomii:

Cavitatea bucală și intestinele sunt cele mai mari două habitate ale micro-fraternității din corpul uman. Deși aceste zone sunt conectate printr-un tract gastrointestinal lung, fiecare dintre ele rămâne unică.

Acest lucru se datorează influenței mediului, expunerii la oxigen, nutriției etc. Atât gura, cât și intestinul au funcții suprapuse de reglare a digestiei, a sistemului imunitar și de protecție împotriva agenților patogeni.

Cum este diferit microbiomul oral?

Microbiomul bucal are micro-zone specializate pe gingii, pe și sub limbă, lângă molarul distal (aceștia sunt ultimii dinți care erup în dentiția superioară și inferioară la un copil) și în nas.

Acest microbiom include și un biofilm (stratul mucos viu al microorganismelor). Se acumulează pe dinții noștri, ajută la protejarea acestora de carii și absoarbe calciul și fosforul necesar pentru remineralizarea dinților.

Când ne spălăm pe dinți, stratul de placă este redus. În esență, este o combinație de biofilm și resturi alimentare și este cauza cariilor și a bolilor gingiilor.

Ce se întâmplă cu bacteriile dăunătoare care intră în organism

În fiecare zi înghițim aproximativ un litru de salivă pe zi. Aceasta conține mult mai multe bacterii decât un probiotic obișnuit, dar pe măsură ce bacteriile călătoresc prin tractul gastrointestinal, mediul se schimbă. Deci, pH-ul salivei nu este acid, dar avem mult acid în stomac și ucide majoritatea bacteriilor care intră în stomac.

Bacteriile rămase sunt apoi distruse de mediul antimicrobian, cu oxigen scăzut al intestinului, care favorizează anaerobii, bacterii care nu au nevoie de oxigen. Toate aceste bariere chimice împiedică bacteriile să intre în intestine.

Dar acest lucru nu este întotdeauna cazul. Dacă există mai multe bacterii rele transportate de salivă decât bacterii bune, acestea pot invada direct microbiomul intestinal și pot perturba armonia acestuia.

Astfel, bacteriile Porphyromonas gingivalis, care provoacă boli ale gingiilor, provoacă tulburări grave ale tractului gastro-intestinal și pancreasului.

Cercetările sugerează că problemele și afecțiunile intestinale se pot datora bacteriilor orale comune numite Klebsiella, care exclud microbii benefici din colon.

Un microbiom oral nesănătos poate pătrunde și în sistemul circulator sau limfatic și poate crea un mediu inflamator. Bacteriile patogene produc substanțele chimice toxice pe care le produc, blochează barierele de protecție ale organismului și se strecoară în sistemele vitale ale corpului fără rezistență. Este o cauză dovedită a multor boli ale gingiilor, tulburări ale florei intestinale și alte probleme de sănătate.

Oamenii de știință găsesc din ce în ce mai multe dovezi ale unei relații cauzale între boala gingiilor și insuficiența cardiacă, care este principala cauză de deces la nivel mondial. Oamenii de știință investighează acum care dintre cele 300 de bacterii cunoscute care cauzează bolile gingiilor sunt responsabile de bolile de inimă.

Cum să crești un microbiom oral sănătos

Cheia pentru un intestin și un corp sănătos începe în gură, așa că este important să vă condiționați microbiomul oral, astfel încât să își poată face treaba cel mai bine.

Cercetările arată că igiena orală îmbunătățită reduce riscul de a dezvolta multe boli periculoase. Este destul de ușor să faci asta:

1. Periați-vă în mod regulat dinții și folosiți ața dentară dimineața, după fiecare masă și înainte de culcare.

2. Folosiți pastă de dinți pe bază de prebiotice și hidroxiapatită, care pot hrăni și stimula un microbiom oral sănătos și, de asemenea, pot proteja starea smalțului dentar.

3. Curățați-vă limba în mod regulat; acest lucru va reduce germenii cărora le place să se ghemuiască până la papilele gustative; această practică a fost folosită de secole pentru a îmbunătăți sănătatea orală.

4. Vizitați regulat medicul dentist.

5. Evitați apele de gură care conțin alcool, deoarece ucid fără discernământ bacteriile bune și rele.

6. Mâncați corect: evitați alimentele cu zahăr care se hrănesc cu bacterii rele și mâncați mai multe alimente proaspete, întregi.

Ai grijă de cavitatea bucală dacă vrei să fii sănătos. Acest lucru va ajuta la evitarea multor probleme de sănătate și la îmbunătățirea calității vieții. Cereți ajutor de la un specialist pentru a obține informațiile de care aveți nevoie în mod special pentru dvs.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!