Sănătatea creierului: sfaturi de la un medic neurolog. Măsuri de prim ajutor în caz de AVC

Sănătatea creierului: sfaturi de la un medic neurolog. Măsuri de prim ajutor în caz de AVC

Publicat de Larisa Moldovan pe 25 July 2023 in Sanatate

Pe 22 iulie se sărbătorește Ziua Mondială a Creierului. Dr. Ranо Bayramova, medic neurolog pediatru, a vorbit despre factorii de risc pentru dezvoltarea afecțiunilor vasculare, modul de menținere a sănătății creierului și acordarea primului ajutor în cazul unui accident vascular cerebral acut la copii și adolescenți.

Principalele simptome ale accidentului vascular cerebral la copii:

– Paralizie totală sau parțială a membrelor, în majoritatea cazurilor, imposibilitatea de a mișca mâna sau piciorul de pe o parte, cădere a jumătății drepte sau stângi a corpului, coordonare afectată.
– Semne de confuzie și dezorientare, surzenie, iar în cazurile grave, stare de comă.
– Dureri de cap severe neobișnuite (adesea după stres sau efort fizic).
– La copiii mai mari – tulburări de vorbire, distorsionarea cuvintelor, imposibilitatea de a repeta propoziții întregi, discurs neclar și încetinit.
– Crize bruște și repetate în membre, tensiune musculară în zona gâtului și ceafă.

Factorii de risc pentru dezvoltarea afecțiunilor vasculare: hipertensiune arterială, boli de inimă (boala ischemică a inimii, tulburări de ritm cardiac), diabet zaharat, greutate corporală excesivă, nivel crescut de colesterol și ateroscleroză vasculară, stres cronic și depresie, obiceiuri nesănătoase (fumatul și consumul excesiv de alcool) și moștenire genetică.

Primul ajutor în caz de accident vascular cerebral acut:

Accidentul vascular cerebral acut (AVC) – este o stare care necesită spitalizare de urgență și măsuri medicale imediate.

Algoritmul de acțiune înainte de sosirea echipei de ambulanță:

– Dacă persoana este inconștientă, puneți-o pe o parte și îndepărtați protezele mobile din gură (resturi alimentare, vomă) și asigurați-vă că persoana respiră.

– Dacă victima este conștientă, ajutați-o să ia o poziție comodă pe scaun sau pe pat, așezând perne sub spate și cap. Asigurați-vă că are suficient aer curat. Desfaceți gulerul cămășii, cureaua, centura și îndepărtați hainele strâmte și restrictive.

– Măsurați tensiunea arterială; dacă valoarea sistolică depășește 220 mmHg, administrați pacientului medicamentul antihipertensiv pe care îl lua în mod obișnuit.

– Măsurați temperatura corpului. Dacă aceasta este de 38°C sau mai mare, dați pacientului 1 g de paracetamol (2 comprimate de 0,5 g). Nu administrați alte antipiretice în lipsa paracetamolului!

– Aplicați comprese cu gheață pe frunte și cap. Puteți folosi produse congelate din congelator, ambalate în pungi impermeabile și înfășurate într-un prosop.

– Dacă pacientul lua anterior medicamente pentru reducerea colesterolului din sânge, din grupa statinelor, dați-i doza zilnică obișnuită.

– Dacă victimei îi este dificil să înghită și are scurgere de salivă din gură, înclinați-i capul către partea slabă a corpului și absorbiți saliva care curge cu șervețele curate.

– Dacă pacientul nu poate vorbi sau vorbirea sa este neclară, liniștiți-l și încurajați-l, asigurându-l că această stare este temporară. Țineți-l de mână pe partea neafectată, opriți încercările de a vorbi și nu-i adresați întrebări care necesită un răspuns. Cu toate că persoana afectată nu poate vorbi, el/ea înțelege ce se întâmplă în jur.

De reținut!

Doar asistența medicală de urgență solicitată în primele 10 minute de la debutul unui accident vascular cerebral (sau infarct miocardic) permite utilizarea în plină măsură a metodelor moderne de tratament staționar și reduce considerabil mortalitatea în cazul acestor afecțiuni.

O asistență medicală eficientă poate fi oferită în primele 4,5 ore de la debutul primelor simptome clinice până la internare în spital.

Măsuri pentru menținerea sănătății creierului în limite normale:

– Stabilitate în rutina zilnică.
– O alimentație completă, naturală și pregătită acasă.
– Exerciții aerobice regulate, plimbări active în aer liber.
– Diverse activități pentru dezvoltarea fizică, intelectuală și creativă.
– Somn de durată în timpul nopții.
– Somn sau odihnă în timpul zilei, dacă organismul are nevoie.

Evitați dependențele. Diverse substanțe psihotrope precum tutunul și alcoolul, care sunt folosite pentru modificarea conștiinței, sunt extrem de dăunătoare pentru funcționarea creierului.

Toate acestea cauzează dependență, distrugând în mod constant personalitatea și ducând la pierderea legăturilor sociale. Cel mai bun mod de a proteja creierul de aceste substanțe este să nu le consumați deloc.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!