Să nu răspundem răului cu rău

Să nu răspundem răului cu rău

Publicat de Larisa Moldovan pe 14 February 2021 in De SufletLecții de viațăPilde

Lumea este plină de dușmănie. Toată lumea se ceartă cu cineva. Nu trece o zi fără să auzi despre certuri între vecini, rude, prieteni, colegi. Acest lucru pare atât de natural încât am fi surprinși dacă cineva ar spune: „Nu am fost niciodată dușman cu o altă persoană”.

Putem crede că este lipsit de suflet, infantil, nu prea normal. Și îl întrebi:

– Nu există puțină pasiune în tine, puțină demnitate?

Cel mai clar exemplu de ostilitate universală sunt instanțele judecătorești. Mii de cazuri se află în dosarele magistraților sau sunt audiate în sălile de judecată.

Și ce am citi, vedea și auzi? Acuzații reciproce severe, înjurături, calomnii, amenințări, ură. Vasul este ca un vulcan care va erupe în orice moment, deoarece ura umană este un foc aprins.

Pentru a menține focul, cineva aruncă în mod constant crengi asupra lui. Este fericit și cald. Chiar și atunci când un oraș întreg este în flăcări. Chiar și atunci când oamenii ard. Potrivit creștinismului, acesta este Satana – spiritul căzut care susține focul dușmăniei umane.

De ce se ceartă oamenii? Pentru că sunt jigniți, din cauza bârfelor și a intrigilor, pentru bani sau proprietăți, din gelozie. Și trăiesc mai mult sau mai puțin în iad.

Își pierd liniștea sufletească, devin iritabili, neliniștiți, fierb cu sentimente de furie, nu dorm noaptea. Așa că se obișnuiesc cu această durere până la urmă, încât le aduce o plăcere diabolică.

Ciudat este că dușmănia începe de cele mai multe ori de la nimic. O ceartă măruntă de cartier se transformă în ură care otrăvește întreaga viață a două familii.

Dar într-o zi oamenii părăsesc lumea pământească și totul este uitat, dispare. Martorii la ură își păstrează doar sentimentul de inutilitate. Pentru ce a fost toată intransigența? De ce nu s-a pocăit măcar unul?

“Nu mă voi liniști până nu mă voi răzbuna!” Există un gând mai absurd? Asigurarea poate fi găsită numai în încetarea dușmăniei și eliberarea de răutate.

Iartă și vei fi iertat! Aceasta este una dintre cele mai importante legi spirituale.

Hristos spune: „Dacă iertați oamenilor greșelile lor, și Tatăl vostru ceresc vă va ierta; Dacă nu iertați oamenilor greșelile lor, nici Tatăl vostru nu va ierta greșelile voastre.”

Iar apostolul Iacob confirmă acest lucru prin cuvintele:

„Judecata va fi nemiloasă față de cel care nu dă milă”

Dumnezeu să vă binecuvânteze!Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!